Pe Valea Șandrului combinația de miros de fum și gerul de -14oC ne teleportează instant în episoadele din copilărie, de la țară. Dăm cu ochii de un sat în miniatură cu clădiri într-o cromatică uniformă, cu alei care duc până spre pădure. Casa Poveste a fost deschisă publicului în 2013, iar termenul de poveste nu e deloc întâmplător. Descoperim cum pasiunea pentru vremurile de demult este permanent cultivată de soții Doina și Ciprian Savin, în pensiunea-muzeu de care se ocupă.
Pensiunea-Muzeu Casa Poveste cuprinde, în cele două hectare, cinci case de oaspeți, plus un apartament modern:
- Căsoaia – cea mai mare dintre case, în stil boieresc; are un salon la parter și cinci camere la etaj (unde pe vremuri era ținut fânul)
- Casa Mică – tipică oamenilor de rând, cu două camere, una la parter, alta la etaj
- Casa Lac – amplasată lângă iazul acoperit de nuferi, e tot o casă cu două camere, dar era a celor cei mai înstăriți
- Casa Veche – cea mai vârstnică (datează din 1820), e mai spațioasă, având 4 camere și o mansardă potrivită copiilor
- Casa din Imperiu – reliefează opulența decorată în stil clasic; are două camere matrimoniale la parter și un apartament la etaj
Casele din Casa Poveste ilustrează cinci din cele șase arhetipuri de case din Ocolul Câmpulungului de Bucovina. Ocolul se întinde de la satul Vama până la granița cu județul Bistrița-Năsăud. Toate sunt menite să înfățișeze viața clasei sociale de mijloc. Astfel, generațiile următoare vor deveni martore la ceea ce familia Savin văzuse la străbunici.
Fiecare lucru din pensiune are o poveste
Cea care a gândit acest spațiu de poveste este Doina. Încă din copilărie obișnuia să achiziționeze sau chiar să primească obiecte mici, vechi, pe care le-a depozitat până la inaugurarea pensiunii – muzeu. Îi plăcea tot ce era vechi, ce îi încântau ochii. Iar latura aceasta nu a rămas neobservată. Când era micuță și lua lecții de pian, profesoara sa, pe atunci octogenară, a invitat-o la ea acasă. I-a remarcat dragostea vremelnică pentru aceste lucruri și a îndemnat-o să își aleagă un obiect din casă. Astăzi, mulți dintre cei care vin în ospeție la Casa Poveste au șansa să fie serviți la masa profesoarei de pian, primită atunci în dar. Altă masă din restaurant este parte a unui mobilier de la un avocat, iar soba vânătorească de lângă scară a fost salvată de la fier vechi.
Tot de copilărie se leagă un alt colț al restaurantului: colțul evreiesc. În copilărie, comunitatea evreiască era încă foarte consistentă la acea vreme. Familia Doinei avea mulți vecini evrei, printre care și doamna Schertzer. Se ivise o dragoste reciprocă, unită mai ales de o întâmplare frecventă. Când era în clasele primare, Doina se asigura că nu își lua pachet, dar în pauză se întorcea — nu găsea pe nimeni — și se ducea la vecina, care îi pregătea întotdeauna același fel: pâine cu unt și dulceață de fragi. Colțul evreiesc este astfel un omagiu adus doamnei Schertzer și relației care s-a închegat în acele timpuri.
Oglinda din salon
S-a dus vestea-n zonă că Doina cuibărește o dragoste pentru vremurile de dinainte, iar meseria ei a contribuit la lărgirea tezaurului. Fiind medic, pentru mulți ani cabinetul medical în care lucrea era decorat cu obiecte vechi pe care le tot strângea. Asta stârnea curiozitatea pacienților, care îi aduceau obiecte din casă, de prin curte — care urmau a fi aruncate. Chiar și deplasările în teren erau mai mult decât îndatoriri de serviciu.
Se întâmpla în Botuș, pe când consulta o bătrână care locuia într-o casă similară cu cele existente azi la Casa Poveste. Acolo a găsit, sprijinită de fânarul din curte, o oglindă de cristal. Oglinda ar fi ajuns curând la gunoi, dar bătrâna nu a avut vreme să mai sape o groapă ca să pună sticla oglinzii, să nu se rănească careva în cioburi. Acum, obiectul de preț lucrat cu foiță de argint își duce noul trai în restaurantul pensiunii. Tot atunci s-a desfășurat și „întâlnirea” cu Casa Mică, în același sat.
De la muzeu la unitate de cazare
„Eu am vrut să fac muzeu, niciodată nu m-am gândit că voi deschide o pensiune”, spune Doina. Muzeul gândit avea să fie o expoziție cu toate lucrurile adunate de-a lungul timpului.
Apoi, prieteni ai familiei au venit cu sugestia de a da viață acestui muzeu. Așa s-a transformat muzeul în unitate de cazare. Vizitatorii au, în acest fel, oportunitatea de fi nu doar vizitatori pasivi, ci să devină parte activă la Casa Poveste. În ideea de a reînvia pe deplin vremurile de altădată, pensiunea a beneficiat de o îmbunătățire: deschiderea unui restaurant care să îi ducă pe oaspeți, prin intermediul gusturilor, pe meleaguri bucovinene. E un alt capitol la care Doina s-a implicat încă de la debut, până astăzi. Ineditul acestui loc este că nu există meniu, oaspeții sunt surprinși de ceea ce gătesc zilnic gospodinele, cu produse de sezon, din rețete cu vechime.
Camere cu personalitate
În țară mai există acest tipar de pensiune, care a luat ființă prin strămutarea locuințelor pe noul teren. Însă șarmul de care beneficiază Casa Poveste este faptul că toate camerele, colțurile pensiunii sunt decorate în diferite stiluri, cu obiecte vechi. Nu a fost nevoie de vreun arhitect sau designer de interior, căci intuiția gazdelor în materie de aranjare a obiectelor a dat roade, se vede cu ochiul liber. Fiecare cameră are așternuturi de pat cu detalii care „spun o poveste”, colțul cu radioul vechi e peste tot, iar geamantanul e la loc de cinste, pe șifonier. Lucrurile acestea nu doar că au fost salvate, mulți dintre deținători vrând să le arunce, ci au primit o altă viață. Când ajungi oaspete la Casa Poveste tot din jur îți pare familiar, te întoarce în timp, mai ales dacă ai avut contact cu lumea bunicilor sau a străbunicilor.
Noi ne-am teleportat mult în timp. Am fost cazați în Casa Veche, al cărei nume îi dezvăluie chiar vârsta: 200 de ani. Obiectele de colecție erau, evident, peste tot. Ne-am simțit înconjurați de istorie, de realitățile acelor vremuri, de lemn oriunde vezi cu ochii. La masă ne-am lăsat pe mâna gospodinelor, care ne-au dezmierdat cu arome din odaia bunicii. Am savurat pogace cu brânză și ceapă. [Nu mânca tot! Deși gustul lor te-ndeamnă să te înfrupți din toate, mai urmează și alte delicatese], mămăligă de barabule, pomana porcului, brânză de burduf și castraveți murați. Fără îndoială, desertul ne-a fermecat: poale-n brâu cu brânză dulce, rotofeie, pudrate ușor cu zahăr. Și ne-amintim acum nostalgic și de clătitele umplute cu gem de prune și de gutui.
Pe tot parcursul nostru culinar am fost în compania (moderată, desigur) a pelinașului. Eo băutură pe care doar aici am întâlnit-o până acum, făcută din alcool, miere, pelin și alte câteva plante. Toate acestea au fost servite în vase din colecție, în carafe de ceramică și ne-au făcut să ne transpunem, pentru scurt timp, în viața de acum un secol.
„Îmi doresc ca oamenii care vin să rezoneze cu ceea ce eu am visat.”
Casa Poveste se află în Câmpulung Moldovenesc, așezată pe Valea Șandrului, de unde vârful Rarău și orașul sunt ușor de observat. Pensiunea are și un foișor cu grătar și cuptor, o bucătărie de stână în miniatură și, contra cost, chiar un parc de aventură cu tiroliană. Iazul de lângă Casa Lac adăpostește specii de crap și caras, buni de pescuit atunci când vremea permite.
Iar dacă tot ajungi în zonă, îți mai recomandăm:
- o sesiune de schiat sau săniuș la Pârtia Rarăul din Câmpulung – 5 km distanță
- un traseu montan pe Pietrele Doamnei sau vârful Rarău – 16-30 km distanță, în funcție de traseu
- o plimbare cu Mocănița Huțulca – 30 km distanță
- o tură cu tiroliana, în Pasul Ciumârna (cea mai lungă din România) – 42 km distanță
În toată emoția cuvintelor, e posibil să fi scăpat din vedere momente, dar familia Savin e încântată să împărtășească, pe îndelete cu oaspeții săi, poveștile din jurul pensiunii-muzeu, pe laița de la parterul Căsoaiei. Cu certitudine este un loc savuros pentru cei interesați de trecut și de etnografie, iar obiectele adunate recreează cu succes universul de altădată.
- 3 cazări faine din România unde să petreci de Revelion | Recomandat de Zig Zag prin România - noiembrie 10, 2021
- Crăciun în România | 4 opțiuni de cazare pentru sărbători de poveste - noiembrie 8, 2021
- Familia Vlădoi | Cazare și tururi de cramă cu degustare la 15 km de Constanța - august 18, 2021
Bună,
Mă bucur că am descoperit blogul tău, în felul ăsta am aflat de această casă de poveste, pe lângă care am trecut de zeci de ori, dar nu am ştiut de existenţa ei până astăzi. În următorul weekend cred că o să dau o tură în zonă, există şanse mari ca familia mea şi mulţi dintre prietenii noştri, cărora o să le trimit link-ul :))) să petrecem zile frumoase acolo. Mulţumesc frumos. Multă sănătate!