woman-in-shower

Călătoresc de 13 luni alături de echipa Zig Zag prin Romania. Timp de 13 luni am întâmpinat tot felul de situații. Pe majoritatea le-am îmbrățișat plină de curiozitate. Pe altele, cu îndoială. Însă, ce am constatat în timpul unui duș?

Nu mai aveam săpun natural (căci prefer cosmeticele naturale), din acela cu plante în el. Și, deși pe la ultimele pensiuni am avut săpun lichid, iată că acum lipsea. Totuși! Nu eram complet descoperită. Pe o farfurioară portocalie, stătea frumos împachetat un săpun din acela rotund, cum găsești la toate hotelurile, alb și cu un miros strident. Săpunurile astea sunt pentru mine foarte respingătoare. Așa că m-am băgat la duș, m-am înmuiat cu apă caldă și am început să mă curăț cu un burete din acela de plasă. Fără săpun!

Excelent! M-am simțit excelent după! Bacteriile care se ocupă de protejarea pielii (căci noi suntem acoperiți cu un strat protector, BENEFIC de bacterii) nu au fost distruse. Grăsimea și transpirația din timpul zilei, le-am curățat, însă pielea mea a rămas revigorată și nu ca după un bombardament de săpunuri, geluri de duș etc.

Știi ce am realizat? Industria cremelor spune așa: „Folosește crema X pentru piele uscată.” Sau: „Folosește laptele de corp hidratant după fiecare baie.” De ce? Pentru că, după ce ai folosit super săpunul sau ultra gelul de duș, pielea ta a fost traumatizată de MEGA curățarea! Și, ca să-și refacă stratul protector, folosind cremele, pielea se îngrașă la loc mai repede – deci bacteriilor li se oferă un mediu propice în care să se înmulțească mai repede. Până atunci, te simți uscat ca Sahara.

Iată, așadar, ce industrii cosmetice inteligente: iau săpunul x, îmi distrug pielea, mă plâng că pielea mea e varză, apoi caut ceva cu care să o catifelez din nou, așa că dau de crema y și mă simt din nou hidratată și proaspătă. Să vedem cum va arăta pielea ta la 60 de ani în ritmul acesta!

Mă bucur pentru mine! Din 2012 am renunțat la deodorant și antiperspirant (mai toxic decât primul). În primul an, m-am monitorizat continuu. Miroaseam încă a cosmetice, deși nu mai foloseam. Atât de tare se impregnase. În al doilea an, încă mai miroseam un pic aiurea la transpirație. Dar din al treilea an îmi propusesem să miros frumos orice-ar fi.

Datorită interesului meu față de medicina holistică, am înțeles că era important să fac mai mult decât să renunț la ceva. Așa că alegeam să fac sport constant, să mănânc vegetarian, fără prea multe lactate, prăjeli sau dulce (care dau miros specific corpului, defapt mâncărurile acide în general), să gândesc pozitiv, să mă bucur de viață, să mă hidratez cu apă bazică corespunzător, să folosesc suplimente nutritive care să completeze necesarul de vitamine și minerale de care organismul are nevoie, să elimin din garderobă hainele sintetice etc. Ce constat acum, în 2015?

Sunt fresh! Desigur că există un inevitabil miros de stătut, dar NU PUT! Prietenii, cel puțin, nu mi s-au plâns. 🙂 Îmi schimb, spăl hainele constant. Port în general bumbac. Dacă mă spăl cu șampon, folosesc spuma lui ca să mai dau pe corp. Dacă fac sport zilnic sau o dată la două zile, doar mă clătesc cu apă…

Rezultatul? Mă SIMT bine în pielea mea! Adică, chiar MĂ SIMT. Nu simt cosmeticele și parfumurile chimice menite să-mi acopere mirosul natural, cel mai frumos miros din lume. 😉

Te anunț indată ce ajung să miros ca sfinții…

Până atunci,

Călătoria continuă! 😀

Echipa Zig Zag prin România