De la Brâncuşi la Tudor Vladimirescu sunt doar câteva zeci de metri! 🙂 Asta se întâmplă în Târgu Jiu. Intermediarul este strada Geneva.

Îţi explic. Strada Geneva, este tăiată la un moment dat de Calea Eroilor care uneşte componentele ansamblului Brâncuşi.  Ce merită să ştii este că aici se află foarte multe clădiri, monument istoric şi alte obiective importante . Fiecare are un cuvânt de spus în istoria oraşului şi a judeţului.

 

Ţi-am povestit deja despre Muzeul Judeţean Gorj.  Astăzi urmează alte „vedete” de pe strada Geneva: Parcul Arethia Tătărescu, Universitatea Constantin Brâncuşi şi Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu. Apoi vom mai face un pas, lângă colegiu. Mai e ceva fain de văzut în zonă! 🙂

Să începem cu începutul!

aretia

Chiar lângă Muzeul de istorie, la intersecţia cu bine cunoscuta cale a Eroilor se află Parcul Arethia Tătărescu. Un spaţiu verde micuţ şi răcoros găzduieşte o mare personalitate…doar statuia ei. Este Arethia, alături de soţul ei, Gheorghe Tătărescu, prim-ministru al României interbelice .

Arethia

Arethia Tătărescu

Despre „doamna de fier” a Gorjului s-a scris mult şi încă se scrie. Asta pentru că viaţa ei a fost un exemplu! A susţinut dezvoltarea culturii şi a meşteşugurilor gorjene, omagierea eroilor de război, s-a implicat în numeroase acte de caritate…

Poate cel mai important aspect de reţinut este că l-a convins pe Brâncuşi să vină în ţară şi să realizeze celebrul ansamblu arhitectural.

Singura lucrare de for public din lume a sculptorului se află la Târgu Jiu datorită Arethiei, pe atunci preşedinta a Ligii Femeilor Gorjene.

Revenind în prezent…

Statuia este realizată de sculptorul Paul Popescu. Ne bucurăm să-l cunoaştem personal prin intermediul călătoriei în Zig Zag prin Gorj.

Lucrarea lui este poate şi acum subiect de controversă. Pentru uni… În orice caz, statuia pare să păstreze ceva din fermitatea şi verticalitatea Arethiei! O reamintire pentru noi toţi că dacă vrei să cauţi modele de oameni care să te inspire nu trebuie să te uiţi prea departe!

Călătoria în zig zag via strada Geneva continuă!

Alergatul de dimineaţă prin oraş ? O vizită pe calea Eroilor la Ansamblul Brâncuşi? O plimbare prin Parcul Arethia Tătărescu? Ceva se repetă…Poveşti la Târgul de Ong-uri?

Gata! Prea multe întrebări! Toate acestea au în comun un lucru: Universitatea Constantin Brâncuşi.

Universitatea Constantin Brâncuşi

Zig Zag prin Târgu Jiu ne aduce faţă in faţă ori cu edificiul cât şi cu studenţii care învaţă aici.

Târgul de Ong-ul e mediul în care îi cunoaştem mai bine. Aflăm ce vor să se facă atunci când vor creşte mari sau  cum gândesc faţă de Gorj şi oraşul lui Brâncuşi.

Despre universitate şi programele sale educaţionale afli cel mai bine direct de la sursă.

Cât despre clădire, aceasta are farmecul specific caselor Olteneşti, dar o scară mai mare. Funiile răsucite, ferestrele în formă de treflă, sau ornamentele asortate te fac să o ţii minte uşor. Ba chiar să-ţi imaginezi că e versiunea la scară mare a căsuţei din povestea Hansel şi Gretel! 🙂

Universitatea Constantin Brâncuşi

Dacă mergi îţi continui drumul pe strada Geneva, la câteva zeci de metri vezi vezi o vezi pe sora mai mică, o clădire construită în acelaşi stil cu o poveste mult mai veche în spate. Îti putem spune că este chiar cea mai reprezentativă instituţie de învăţământ din judeţ.  Se numeşte Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu care apărea în 1890 în peisajul Târgu Jiului  sub numele de Gimnaziul Real Tudor Vladimirescu.

DSC_0091

Din locul în care e plasat poti să vezi marele sens giratoriu, mai mereu aglomerat unde se întâlnesc Calea Severinului şi Calea Bucureşti.

Tudor Vladimirescu

sursa foto: verticalonline.ro

Alte clădiri monument istoric răsar în jurul lui. Un lucru e sigur: zona abundă de istorie! Dacă te uiţi puţin mai în dreapta colegiului ai să înţelegi de ce!

Va urma!

Ce alte lucruri ştii despre strada Geneva şi clădirile sale? Ce stradă din Târgu Jiu/Gorj/judeţul tău îţi place în mod special? De ce?

Lasă-ne un comentariu cu gândurile tale! 🙂

Poftă de viaţă şi de călătorii să ai!

~Radu şi Zig Zagării

Zig Zag prin Romania team

PS: Acest articol face parte din cartea Zig Zag prin Gorj, una dintre modalitaţile de promovare a celor 8 judeţe din călătoria noastră în Zig Zag prin România în 2016. Află cum poţi sprijini această iniţiativă aici

 

Echipa Zig Zag prin România