Ce poveşti vei descoperi pe dealul Nereaz?
Agitaţie mare,mon cher! După vizita în atelierul de ţesături al Mirei Tantan din Tismana trebuia să mergem în Târgu Jiu.
Dar cum să pleci când un loc puţin cunoscut din zonă rămânea neexplorat?
Spun puţin cunoscut pentru că nu e marcat turistic. Puţini localnici ştiu de el. Dealul Nereaz, de la intrare în satul Gornoviţa(aparţine de Tismana).
Aici vei descoperi două obiective turistice şi în acelaşi timp poveşti. Castanul lui Nicodim şi Monumentul lui Neferescu. Ambele s-a instalat aici la timpul său iar acum nu mai vor să coboare! 🙂
Gps-ul nu ne arăta nimic aşa că am apelat la Mihai Jerca, ghidul nostru local.
El însă nu era disponibil pentru o drumeţie aşa că ne-am înarmat cu informaţiile sale, aflate la telefon: Radu, cum vii dinspre mănăstirea Tismana, chiar la intrare în Gornoviţa un drum forestier se zăreşte printre copaci.
Cu toate sfaturile lui Mihai ne-am rătăcit puţin prin pădurea deasă…Am dat de un cârd de căprioare care au apărut de vreo 3 ori, ca nişte năluci simpatice! Apoi , de o căsuţă părăsită.
După puţină „orbecăială” am ajuns pe platoul cu pricina. O altă căsuţă derăpănată deschidea calea către dealul Nereaz!
-Ah, Adelina! Strig eu, hai că am găsit monumentul lui Neferescu!
M-am entuziasmat de 2 ori.
1.Descopeream un peisaj supeeerb! Tismana şi împrejurimile sale îmbibate de verdeaţă şi cu norii dansând copilăreşte pe muzica vânticelului cald.
2.Pentru am aflat povestea căpitanului Ioan Neferescu cu două zile înainte. Direct de la cel care a avut iniţiativa ridicării monumentului: Nicolae Tomoniu.
Pe scurt, cine a fost Neferescu?
Eroul al luptelor de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, Ioan Neferescu a fost avansat la gradul de căpitan şi decorat de rege cu ordinul „Legiunea de onoare a Franţei”. Mai mult, a fost decorat cu cel mai înalt ordin militar existent atunci: Mihai Viteazul.
Neferescu a fost şi învăţător la şcoala din Tismana.
După abdicarea Regelui Mihai din ţară acesta a căzut victimă regimului comunist. A murit la Jilava în 1953.
Cum s-a construit totuşi monumentul unui „duşman” al regimului, chiar în timpul comunismului?
Tomoniu a întocmit documentaţia pentru realizarea lui dar a omis partea cu sfârşitul lui tragic. A spus însă că poate fi ridicat în cinstea zilei de 23 august. A obţinut semnăturile necesare şi uite aşa monumentul pentru eroul Tismanei a apărut!
Povestea completă o poţi descoperi pe acest link!
Revenind la vizită…
Mai era un lucru de găsit: Castanul lui Nicodim!
-Pe unde o fi, o întreb eu pe Adelina, cu siguranţa unui chinez aflat în vizită la Polul Nord. Mihai ne-a spus că e foarte aproape…
-Ah uite icoana agăţată! Acolo e castanul! Legenda spune că acesta şi alţi castani seculari din zonă au fost plantaţi de Nicodim, ctitorul Mănăstirii Tismana. Cu timpul s-au format întregi păduri de castani.
Din ce am reţinut de la domnul Tomoniu, castanii de pe dealul Nereaz au peste 600 de ani şi sunt declaraţi monumente ale naturii.
Iată încă o sursă utilă de informare, aici!
Pericolul din prezent este uscarea castanilor seculari. Dar stai…mai este unul! Ignoranţa. Traseul de la şosea până la castani şi monument nu este marcat în niciun fel. Doar localnicii şi interesul tău crescut te pot conduce, pentru moment, aici.
Priveliştea şi poveştile verificate pe viu au meritat rătăcirea prin pădure! 🙂
Ps: Poveşti din Gorj? Oportunităţile descoperite de noi în judeţ? Află mai multe la evenimentul Zig Zag prin Gorj! Detalii aici!
Până la o nouă experienţă de călătorie scrisă pe blog te invit să ne scrii într-un comentariu un loc „ascuns” din Gorj/judeţul unde locuieşti, cu poveşti interesante. 🙂
Poftă de viaţă şi de călătorii să ai,
Radu şi zig zagării
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment