După Zig Zag prin Tismana trei cuvinte ni s-au lipit în minte!
Natură, spiritualitate şi ţesături! 🙂
Dacă dezvoltăm puţin ultimul cuvânt, îţi spunem ca Tismana a fost un mare centru al ţesăturilor şi al artei populare. Întâi Cooperativa Partizana, în 1950, coordonată de Traian Burtea, apoi Arta Casnică au contribuit la crearea unui brand în domeniu.
Zvonuri bune, în zig zag prin Tismana!
Nicolae Tomoniu, de la Asociaţia Sămănătorul sau Domnul Jerca de la Pensiunea Agroturistică Plaiul Castanilor ne-au spus însă că doamna Marioara sau Mira Tantan, continuă această tradiţie la Tismana.
Zig Zag în atelierul de ţesături, la Mira Tantan!
Aici se lucrează de zor din 2005. Alături de câte foste colege de la Arta Casnică, doamna Mira duce mai departe arta ţesăturilor. Covoare olteneşti cu motive florale, ii, brâie, costume populare şi altele ies din mâinile lor iscusite.
Dacă privim puţin în trecut… Mira Tantan a fost una dintre ţesătoarele de top de la Arta Casnică. După revoluţie, Arta Casnică a decăzut şi apoi a continuat pe cont propriu, în propriul atelier.
Meşteşugul ei a căpătat amploare! Astfel, a lucrat şase ani în Israel unde le-a învăţat pe măicuţele de la mănăstiri cum să ţeasă covoare. Nu s-a îndurat să rămână definitiv acolo! I-au fost mai dragi familie şi meleagurile natele. A luat-o de la capăt în Tismana!
Înapoi în prezent…
Privim cum femeile transformă cu pricepere lâna şi bumbacul în covoare, folosind ghergheful. În funcţie de model şi mărime, la unele se lucrează o lună, două sau chiar mai mult. Bisericile şi mănăstirile din judeţ şi din ţară sunt primii clienţi.
-Femeia pe care aţi angajat-o n-a mai venit astăzi. Zice că nu mai vine că n-are răbdare! Îi dă vestea una dintre colege.
-Cam asta se întâmplă ne spune doamna Mira cu vădită dezamăgire. Meşteşugul nu mai este la modă astăzi şi sunt puţine femeile care au răbdare să-l înveţe.
Chiar şi aşa, în atelierul ei, producţia continuă. Gazda noastră se aşează la gherghef şi ne arata cum se face treaba.
Chiar înainte să plecăm spre o nouă destinaţie, fiul ei, Florin apare în prag!Un om hotărât şi pus pe treabă.
El se ocupă de vânzare, marketing şi distribuţie. Împreună cu mama lui sunt o echipă . Ei doi fac lucrurile să se întâmple! Interpreţi de muzică populară cunoscuţi le cumpără costumele şi le apreciază munca.
Am plecat din atelierul Mărioarei Tantan cu ideea că la Tismana arta ţesutului e pe mâini bune! 🙂
Târgu Jiu ne aştepta dar înainte de a pleca, trebuia să mai facem o oprire într-un loc special! Dealul Nereaz unde se află…
Va urma!
Acest articol este un fragment din cartea Zig Zag prin Gorj. O vom lansa într-o primă ediţie la evenimentul cu acelaşi nume! Află mai multe detalii aici! 🙂
Ce părere ai despre ţesăturile din Tismana ? Ce fel de obiect de artă populară din zonă ai lua cu tine acasă?
Scrie-ne un comentariu cu gândurile tale! 🙂
Poftă de viaţă şi călătorii să ai,
Radu şi zig zagării
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment