Chipul lui Decebal

Chipul lui Decebal, o operă de artă de mărimi impresionante este încadrată într-un peisaj de vis! Aici, frumusețea naturii a rămas neatinsă de sute de ani, iar Munții Carpați întâlnesc Dunărea. Sculptura concurează de departe cu Statuia Libertății din SUA – ca și înălțime – și cu sculpturile de pe Muntele Rushmore – ca timp de lucru și muncă în echipă.

Ştiai că?

– este situat în apropiere de Golful Mraconia, în zona Cazanelor Mici ale Dunării
– E un basorelief înalt de 40,5 metri şi lat de 25 m, sculptat în stâncă.
– Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa!
– Este a şasea statuie din lume ca înălţime!
– Dacă vei face raportul între lungimea şi înălţimea statuii, vei descoperi “secretul” dăltuirii acesteia, dat de numărul divin φ=1,618, prin care se obţine “secţiunea de aur” în marile sculpturi ale lumii.
– A fost realizat de artistul Florin Cotarcea.
– Ideea a aparţinut omului român de afaceri Iosif Constantin Dragan – un istoric şi tracolog împătitmit  care a și finanțat proiectul.
– Construcţia a început în anul 1994 şi s-a finalizat în anul 2004.

Chipul lui Decebal
– Doisprezece persoane au lucrat la realizarea sa.
– Unele dimensiuni fizionomice ale chipului sunt: lungimea ochilor – 4.3 m, lungimea nasului – 7 m, lăţimea nasului – 4 m.
– S-a lucrat în 2 ture de câte 6 ore – de la 7:30 la 13:30 şi de la 13.30 până la 19:30, iar lucrările s-au desfăşurat în perioada martie – octombrie a fiecărui an.
– Pentru modelarea stâncii s-a folosit peste o tonă de dinamită.
– Sculptorii-alpinişti au folosit ciocanul pneumatic, şpiţul şi barosul..
– Sub capul lui Decebal se găseşte o inscripţie în latină, săpată în stâncă – DECEBAL REX – DRAGAN FECIT (Regele Decebal – făcută de Drăgan).
– Este finalizată doar în proporție de 60%, pentru că finanțatorul ei a murit în 2008, iar sculptura a rămas în aceeași formă.

Chipul lui Decebal

Unde o găseşti ?

În Golful Mraconia, între localităţile Eşelniţa şi Dubova – spre Orşova, judeţul Mehedinţi.
Coordonate GPS: 44.64112°N 22.29123°E.

Cum ajungi acolo?

– Din Orşova, pe DN57
– Din Moldova Noua, tot pe DN57(85, km).
Chipul lui Decebal se poate admira de pe viaductul Mraconia.
Chiar lângă statuie se poate ajunge doar pe apă, cu barca.

Ce mai poţi vedea în zonă?

Dacă privești în direcția opusă, pe malul sârbesc, vei vedea o placă memorială antică – Tabula Traiana – ce are 4 metri lungime și 1,75 metri lățime și care a fost ridicată de împăratul Traian în cinstea victoriei Imperiului Roman asupra regatului dac. Și tot în zonă vei întâlni Mănăstirea Mraconia, ce a fost ridicată pe ruinele unei mănăstiri înghițite de apă.
Clisura Dunării te “răsfaţă” cu multe obiective spectaculoase în apropierea statuii: Cazanele Mari şi Cazanele Mici, Peştera Ponicova, drumeţii prin Parcul Natural Porţile de Fier sau pe Masivele Ciucarul Mare şi Ciucarul Mic! Pe vârfurile lor ai privelişti superbe cu fluviul care se strecoară printre munţi.

Dacă mai mergi 30 km pe Clisura Dunării, pe DN57, înspre Caraș-Severin ai să vezi comuna Svinița, o adevărată țară a smochinelor dar și un loc care radiază de istorie și tradiție!

Persoane de contact:

Alin Dejan Subţire, preot şi antreprenor în turism, în Dubova.
Doru Oniga, antreprenor, proprietarul pensiunii Steaua Dunării din Eşelniţa.
Pe lângă serviciile oferite de pensiunile lor, aceştia doi antreprenori îţi pot povesti multe despre zonă şi mai ales, te pot însoţi la o plimbare cu barca pe Dunăre.
Marin Cărămizaru, preşedintele Asociaţiei de Turism din Dubova.

Gânduri de final despre Chipul lui Decebal


Chipul lui Decebal

 

Sculptura completează un peisaj mirific acolo unde Dunărea parcă fierbe în cazane. Noi am trecut de mai multe ori pe lângă el, odată în timpul arşiţei de august şi apoi pe căldura, mai răcoroasă, de octombrie. Vegetaţia contribuie la crearea unor imagini superbe când de un verde intens, când ruginite din cauza toamnei.
E fascinant să-i admiri statura impunătoare, și asta datorită unor oameni care-au trudit cu pasiune și dăruire timp de un deceniu pentru ridicarea sa! O pagină din istoria națională, sculptată în piatră într-un paradis natural: acesta este Chipul lui Decebal !

Chipul lui Decebal

Ceata de zig zaggeri la Chipul lui Decebal 🙂

Articol scris în colaborare cu Andra Vlăjoagă, copywrite-ul nostru de nădejde din Rădăuți, județul Suceava.

Dar tu? Ai văzut sculptura ?

Ce alte obiective ți-au plăcut pe Clisura Dunării ? Hai să povestim! 🙂

Echipa Zig Zag prin România