Manastirea Mraconia

E modul divinității de a-și păstra anonimatul și totodată, de a menține credința oamenilor vie! Asta am înțeles noi din povestea Mănăstirii Mraconia. Lăcaşul de cult ortodox a apărut drept dovadă a credinței, în ciuda diverselor încercări la care a fost supusă. Precum ”lupul își schimbă părul, dar năravul ba”, la fel și mănăstirea a trecut prin schimbări exterioare, însă „sufletul” i-a rămas la fel.

Ştiai că?

Manastirea Mraconia

Mraconia se vede altfel de pe Dunăre…

– Se află în cel mai frumos defileu al Dunării, în Cazanele Dunării.
– A fost construită în 1523.
– Ctitorul său a fost banul Severinului, Nicolae Gârlişteanu.
– A fost ridicată pe locul unui fost punct de observaţie şi dirijare a vaselor de pe Dunăre.
– A fost distrusă în timpul războiului ruso-austro-turc (1787 – 1792), fiind refăcută şi demolată ulterior de regimul comunist, în 1967.
– Când nivelul Dunării scade foarte mult, se pot observa ruinele în formă de cruce ale vechiului lăcaş.
– Localnicii au botezat-o “Mănăstirea de sub apă”.
– A fost cunoscută şi ca Mănăstirea din Valea Dunării sau de la Ogradena Veche, o comună din apropiere.
– După 1989, Mitropolitul Olteniei a luat iniţiativa de a reînfiinţa Mănăstirea Mraconia, astfel că în 1993 se pune piatra de temelie a noii biserici, iar în anul 1995 se reînfiinţează acest aşezământ – lucrările au fost terminate în 1999 – 2000.
– Biserica actuală poartă hramurile “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi “Sfânta Treime”.
– De la vechea biserică se mai păstrează doar uşile împărăteşti şi o candelă, care se află la muzeul parohial de la Eselniţa.
– Din anul 2008, mănăstirea este una de maici.
– În 1853, a fost găsită sub dărâmături o icoană a Maicii Domnului, care a fost dusă mai târziu de pictorul Victor Schram din München la o expoziţie din Viena.

Unde găseşti  Mănăstirea Mraconia?

Mraconia

O altă perspectivă.

Localitate: comuna Dubova, judeţul Mehedinţi.
Coordonate GPS: 44.643254°N 22.294292°E

Cum ajungi acolo?

Accesul la mănăstire se face pe lângă statuia lui Decebal, la 15 km vest de Orşova (aici se află o altă mănăstire cu o poveste interesantă: Sfânta Ana)

Persoane de contact:

-Nicolae Jinga, scriitor şi fost preot, din Orşova.
-Alin Subţire, preot şi antreprenor: Dubova.
-părintele Sever Negrescu din Eşelniţa.

Gânduri de final:

Mraconia

Mraconia după o ploaie sănătoasă…

Mănăstirea Mraconia a fost parte din traseul nostru în comuna Dubova, alături de Chipul lui Decebal, Cazanele Mari şi Mici sau Masivele Ciucarul Mare şi Ciucarul Mic.

Când am ajuns acolo plouase recent…Soarele se eliberase din strânsoarea norilor iar Dunărea pufăia fericită un abur subţirel şi albicios! Mraconia te primea în liniştea ei, unde dacă te nimereai un moment singur/ă(erau foarte mulţi turişti), puteai să auzi doar zgomotul gândurilor şi bătăile inimii…
„Născută şi ucisă de mai multe ori, mănăstirea se înfăţişează astăzi, de dincolo de moarte, ca o certitudine a credinţei, nădejde a Învierii şi temelie a dragostei”, scrie pe geamul de la intrarea în mănăstire. Mergi şi viziteaz-o!

Ce alte mănăstiri din judeţul Mehedinţi ai văzut până acum? Ce alte mănăstiri de prin ţară sunt „musai de văzut”? Lasă-ne un comentariu mai jos şi o să ne facem temele din timp! 🙂

Echipa Zig Zag prin România