„Niciodată nu poți să spui că nu se întâmplă nimic. Nu există momente obișnuite. „~Dan Millman, Calea Luptătorului Paşnic
Când auzi de Podul lui Dumnezeu vei avea un moment de „aha”! Dacă mergi să vezi cu ochii tăi comuna Ponoarele din judeţul Mehedinţi, vorbele lui Millman vor avea şi mai multă greutate! Nu-ţi spunem asta că să o facem pe deştepţii…Rămâi alături de noi în cele ce urmează şi îţi explicăm.
Călătoria în Zig Zag prin România ne-a adus acum în comuna Ponoarele! Aici am văzut cum se fabrică un miracol!
Cine e producătorul care a făcut asta ? Natura!
Nu are certificat şi alte documente justificative dar cu toate astea, a fost suficient de credibilă! Forme unice şi ciudate se găsesc pe aceste meleaguri: Peşteri, văi, crâmpeie de pădure, lacuri, câmpuri de lapiezuri şi…Podul lui Dumnezeu.
În jurul lor localnicii au ştiut să ţeasă legende şi poveşti pe care le-am aflat şi noi, de la unul, de la altul… Dar hai să zăbovim un pic la pod! Merită să afli de ce s-a făcut atâta vâlvă în jurul lui şi de ce îl numim un miracol!
Ştiai că ?
Podul lui Dumnezeu din Ponoarele…
– este cel mai mare pod natural din România(30 m lungime, 13 m lățime, 22 m înălțime și 9 m grosime) şi al doilea din Europa, ca lungime( după Pont D’Arc din Franţa).
– este unicul pod natural din lume deschis circulaţiei rutiere, de toate tipurile!
– s-a format prin surparea tavanului Peşterii Podului.
– calcarul este componenta sa de bază. Mai exact, este format din straturi de calcar de 1-2 metri.
– încet, încet se degradează datorită apei dar şi vehiculelor. Din acest motiv, circulaţia vehiculelor de mare tonaj a fost restricţionată o vreme şi redeschisă în octombrie 2011.
Podul legendelor
Dincolo de explicaţiile ştiinţifice despre formarea podului, “sarea şi piperul” sunt date de legendele născocite de oameni!
Una dintre ele spune aşa:
În peştera Ponoare locuia Necuratul căruia îi plăcea să facă tot felul de răutăţi . La un moment dat oamenii l-au rugat pe Dumnezeu să îi scape de diavol. Acesta, ascultându-le ruga, a lovit cu palma tavanul peşterii, prăbuşindu-l peste intrare. Diavolul a scăpat prin a doua ieşire a peşterii, lacul Zatonul Mare, agăţându-se cu ghearele de un deal! Astfel s-au format cele două câmpii de lapiezuri, denumite astăzi: Afrodita şi Cleopatra.
Povestea continuă, spunând că acesta s-a aşezat pe o piatră care-i poartă numele (Stânca Dracului), de unde veghează şi acum.
Din când în când, Necuratul îşi face simţită prezenţa, înecându-i pe oamenii care fac baie în lac. Pe de altă parte, maşinile care traversează podul îşi pierd brusc frânele. Mai multe accidente rutiere s-au produs, dar din fericire Dumnezeu a intervenit din nou, nefiind înregistraţi morţi sau răniţi.
O altă legendă spune că Sfântul Nicodim căuta cascada ce i s-a arătat în vis. Deasupra ei voia să construiască o mănăstire. În drumul său a poposit la Ponoare. Sătenii i-au pus în traistă o găină tăiată şi un cuţit. Apoi l-au acuzat de furt şi sub acest pretext l-au alungat din sat.
Pentru a putea scăpa, Dumnezeu i-a construit podul care să-i uşureze trecerea, printr-o mişcare arcuită a mâinii. Nicodim a părăsit localitatea, nu înainte de a lăsa în urma lui un blestem: apele să fie înghiţite şi să nu permită niciunei vietăţi să trăiască.. Apoi şi-a continuat drumul, urmându-şi destinul şi construind Mânăstirea Tismana.
Se pare că blestemul funcţionează încă: Apa este, acum, înghiţită de peşteră, care o revarsă la ploile puternice. 8 mori s-au construit în zonă şi nu au rezistat. Nicio vietate nu trăieşte în lacul de lânga ea!
Dar stai! Mai este şi o a treia legendă!
Poveştile ne trimit înapoi în timp, în vremea lui Hercules sau Iorgu Iorgovan în cultura populară. Se spune că el ar fi construit podul când urmărea balaurul ce-i răpise mândruţa. Hotărât tânăr! 🙂
Unde îl găseşti ?
Chiar în centrul localităţii Ponoare, la aproximativ 5 km sud-vest de Baia de Aramă si 62 km nord de Drobeta Turnu Severin.
Coordonate GPS: 44°58′30″N 22°45′40″E
Cum ajungi la Podul lui Dumnezeu ?
– din Târgu Jiu sau Băile Herculane poţi ajunge pe DN 67 D.
– din Drobeta Turnu Severin ajungi pe DJ 670.
Ce mai poţi vedea în împrejurimi?
Cum îţi spuneam mai sus, când vizitezi zona ai să-ţi dai seama că nu există momente obişnuite. Noţiunea de”miracol” începe să-ţi dea târcoale tot mai mult imediat ce priveşti sumedenia de obiective naturale existente în zonă.
Iată sugestiile noastre: Câmpurile de lapiezuri, Lacurile Zătonul Mare şi Zătonul Mic, Peştera Ponoarele, Pădurea de liliac (cea mai întinsă din ţară, cca 20 hectare, în lun mai ), panorama de pe Steiul Ponoarei, Cheile şi Peştera Băluţei şi nu în ultimul rând, Peştera Bulba.
Un alt obiectiv interesant, făcut de mâna omului de astă dată este bisericuţa se sub stei
Pe site-ul comunei Ponoarele ai mai multe informaţii despre traseele din zonă şi durata lor.
Ce mai trebuie să ştii?
În comuna Ponoarele, au loc anual două evenimente importante:
– Festivalul de folclor concurs “Ponoare Ponoare”. Ţine două zile şi se desfăşoară la sfârşit de iulie sau început de august.
– “Sărbătoarea Liliacului”: are loc anual în Pădurea de liliac, la început de mai.
Mai multe informaţii despre sărbătorile locale găseşti aici.
Persoane de contact:
– profesor Dumitru Borloveanu, scriitor şi directorul şcolii din Ponoare timp de 25. Dumnealui îţi poate povesti multe despre istoria, geografia şi legendele localităţii.
Gânduri de final
Când priveşti Podul lui Dumnezeu nu-ţi ia mult timp să-ţi dai seama de ce a fost numit aşa! Blocurile masive de calcar se îmbină cu măiestrie, de parcă cel mai iscusit arhitect al vremurilor ar fi semnat contract să facă cel mai tare pod. 🙂
Până şi miracolele s-au mutat din natură, în tehnică! ~Octavian Paler
Dacă stăm sa ne gândim puţin, chiar aşa a şi fost! Natura şi-a respectat partea contractuală şi a creat un miracol! Cine este cealaltă parte contractantă ?
Ei bine, toţi oamenii care locuiesc în zonă sau află de el sub o formă sau altă. Putem să o numim simplu: noi.
Partea noastră de contract e cu mult mai simplă decât cea a lui Dumnezeu: pur şi simplu să o tratăm natura ca pe un miracol, să ne inspirăm din ea în creaţiile noastre tehnice. Dar poate cele mai importante clauze ar fi să o protejăm de nesimţire şi ignoranţă şi da să o punem mai mult în valoare pentru turiştii români şi străini!
Vizita pe care noi am făcut-o într-o duminică însorită la Ponoarele ne-a umplut sufletele de recunoştinţă! Am văzut Podul lui Dumnezeu de aproape, precum şi tot complexul carstic. Dar, ceea ce ne-a întărit în minte şi mai mult noţiunea de miracol a fost priveliştea fantastică de pe steiul Ponoarei! De aici se vede localitatea, podul şi crestele munţilor Mehedinţi!
Ce părere ai despre Podul lui Dumnezeu ? Se potriveşte cu ideea de miracol ?
Ce alte minuni naturale din ţară crezi că ar trebui promovate în călătoria noastră?
Lasă-ne un comentariu mai jos cu gândurile tale iar dacă îţi place acest obiectiv turistic dă această postare mai departe!
Pentru că: Unde-s mulţi puterea creşte şi povestea nu s-opreşte! 🙂
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment