”În lumea muzicii – spunea Enescu – eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist şi profesor. Cel mai mult preţuiesc darul de a compune muzica şi nici un muritor nu poate poseda o fericire mai mare…”

Am intrat timid în Vila Luminiș unde sunetul notelor muzicale armonioase ale maestrului George Enescu ne încântă auzul și ne lăsăm purtați de ele prin fiecare încăpere. 

Această vilă a fost folosită de George Enescu ca loc de repaus după numeroasele concerte dar și ca inspirație pentru multe dintre creațiile sale. Cumpărată din banii obținuți în primul turneu în America ea adăpostește piese de valoare din cristal, porțelan, ceramică și metal care au aparținut maestrului și care aduc interiorului o ambianță specială.

Se regăsesc aici multe elemente românești împreună cu piese orientale și mobilier dominat de stilul Biedermeier care te fac să îl simți cât mai aproape pe compozitorul George Enescu.

Urcând pe treptele de la intrare spre salonul principal destinat ca loc de concerte continuăm spre camera soției lui George Enescu, Maria Cantacuzino Enescu unde se regăsește o ambianță dominată de stilul eclectic al acesteia.

Vila este structurată pe trei caturi, extrem de spațioasă și luminoasă (de aici și numele Luminiș) care adăpostește un patrimoniu valoros pentru cultura românească. Chiar dacă nu a fost locuința lui principală, parte a tinereții compozitorului George Enescu a fost legată de Sinaia prin popasurile de la vilă și concertele susținute la Peleș sub protecția Reginei Elisabeta cunoscută sub numele ei artistic de Carmen Silva.

În 1947 aflat la Paris, George Enescu a donat Vila Luminiș statului român pentru a fi folosită ca loc de creație pentru toți artiștii care aveau să îi treacă pragul. La 1995, odată cu ocazia Festivalului George Enescu, Vila Luminiș a devenit casă memorială intrând în patrimoniul național.

Dormitorul maestrului se remarcă prin simplitate și intimitate fiind mobilată în stil autentic românesc un loc unde a revenit timp de 20 de ani, înainte să plece definitiv în Franța. În subsolul casei se păstrează (temporar) pianul maestrului urmând să fie urcat în salon după reabilitarea podelei.

Pianul „Ibach” fabricat la Lausanne are o vechime de o sută de ani și reprezintă o tradiţie deosebit de valoroasă transmisă de şase generaţii de constructori pentru pian. Cu ajutorul acestui instrument Enescu se refugia în lumea muzicii și a recitalurilor sale, şi-a susţinut bogata sa activitate componistică şi concertele oferite familiei.

Spre final nu ne rămâne decât să vă invităm la Vila Luminiș din Sinaia să simțiți o parte din viața maestrului George Enescu care a fost și va rămâne o emblemă a culturii muzicale românești și nu numai.

Pentru mai multe informații cu privire la program și tarife accesați site-ul Muzeului Național George Enescu.

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România