Timp de o săptămână la Potcoava Mountain Hideway ne-am bucurat de priveliștea frumoasă a munților Leaota plini de zăpadă și împrejurimile satului Runcu care te fac, pur și simplu, să te întrebi: Cum poate fi România atât de frumoasă?
Șederea aceasta a picat într-un moment cum nu se putea mai bun, exact după sărbătorile de iarnă când eram extrem de dornici să ne repornim în zig zag prin țară, iar Potcoava este locul care ne-a cucerit de la primul viraj la dreapta, când ne-am dat seama că este mai mult decât o locație de vacanță.
Drumul spre acest loc te îmbată cu peisaje mirifice și te face să visezi. O dată ajuns aici se lasă parcă o liniște peste sufletul tău și poți în sfârșit să îți tragi răsuflarea, asta după ce ți-ai lăsat toate grijile la poarta mare de la intrare. Ești în mijlocul naturii și parcă ceva îți șoptește: Relaxează-te!
Și pentru că sunt iubitoare de câini ghiciți cine m-a întâmpinat în curte? Trei ciobănești care iubesc zăpada enorm. Am petrecut câteva minute cu ei și parcă nici nu mai voiam să intru în pensiune.
Înainte de a intra înăuntru m-am scuturat de zăpadă și am luat repede niște papuci de casă ca să îmi schimb încălțările grele și murdare. Așa e la Potcoava, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le respectăm, pentru ca o dată intrat înăuntru să te poți simți ca la tine în casă.
De la primul pas înăuntru am știut că urmează câteva zile frumoase și relaxante. O bibliotecă plină de cărți ne-a atras ca un magnet și nu ne-am abținut să nu ne însușim câteva pentru a le citi cât stăm acolo. Tot mobilierul din pensiune este lucrat manual de Bogdan Tipu, șemineul și grătarul din curte realizate de Attila Kolozsi.
Potcoava este un centru de echitație, unde caii sunt considerați parteneri și prieteni. A durat un an ca Ionuț, proprietarul locului, să aleagă rasa cailor de munte Haflinger care avea să umple viața lor de bucurie. Caii au fost ulterior antrenați de Miron Bococi, care este printre cei mai buni dresori din lume, iar astăzi acest loc oferă printre cele mai interesante programe de călărie.
Nu știam multe despre cai, deși am participat la echitații în diverse zone ale României. Aici am fost norocoși să auzim poveștile cu și despre cai, spuse de Ionuț, care m-au emoționat până la lacrimi.
Potcoava este locul unde am pătruns în tainele relației dintre om și cal. Am înțeles că acest animal puternic este foarte sensibil și inteligent.
Îi povestisem lui Ionuț că am văzut la țară la mine cum caii sunt biciuți ca să depună mai mult efort și să tragă mai tare la căruță și pare a fi o normalitate în zilele noastre.
Ionuț și-a schimbat poziția pe scaun când a auzit ce am spus, vizibil deranjat de acest comportament al oamenilor care lovesc caii și mi-a spus:
Aici, la noi, dacă arăți cailor biciul ei nu se vor speria cum fac alți cai care asociază acest instrument cu bătaia. Aici biciul este instrument de corecție, nimic mai mult. Dacă mut biciul în stânga calul știe că mișcarea lui trebuie să fie spre stânga.
Calul are capacitatea de a se conecta cu tine și te urmează când simte că ești o persoană de încredere. Atunci când ajungi în fața lui trebuie să te „dezbraci” de orice mască, limită sau frică, ne-a spus Ionuț atunci când petreceam timp împreună la masă povestind.
Am adormit seara cu gândul că aceste animale sunt fascinante, le priveam diferit și frica de a călări a pierit de la prima călărie. Știam că nu am de ce să mă tem de cai. Și nici ei de mine. De aceea fiecare călărie la Potcoava a fost o adevărată plăcere și o experiență pe care aș repeta-o oricând și de care, astăzi când scriu acest articol, îmi este dor.
Mă simțeam mereu pregătită! Știam că acești cai sunt îngrijiți și iubiți de o echipă frumoasă care au multă dragoste pentru cai. Am urcat pe cal încrezătoare, am ascultat cuminte toate instrucțiunile de inițiere apoi, la câteva zile, am ieșit din manej plimbându-ne agale pe aleile din Runcu. A fost vis!
Niciodată nu am călărit înafara manejului! Am învățat cum să țin corpul atunci când calul coboară, la fel și atunci când urcă. Mi-am dat seama cât de important este acest parteneriat între om și cal, astfel să ne fie la amândoi bine și să călărim în armonie.
Acum chiar că mi-au fost alungate fricile de a mă urca pe cal și probabil atunci când voi fi cu adevărat pregătită și voi avea suficientă experiență voi încerca măcar o dată în viață Haidook Experience.
Vă spun la final că există locuri care ne intră în suflet și de acolo nu mai ies niciodată. Potcoava este o experiență de care vom vorbi ani de-acum încolo și ne vom reîntoarce cu drag ca la ai noștri acasă. Poate chiar la vară când am înțeles că se întâmplă lucruri magice acolo! Stați cu ochii pe ofertele lor!
Cu drag de călătorii,
Cosmina din Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment