Înconjurat de trei râuri, orașul Câmpina găzduiește, astăzi, Castelul Iulia Hașdeu construit în anul 1894-1896. Trei turnuri cu creneluri, cel din mijloc fiind mai înalt, o fundație în formă de cruce și foarte multă piatră folosită pentru construirea acestui castel te face să înțelegi că acest loc este mai deosebit decât cele vizitate de până acum.
B. P. Hașdeu a fost una dintre cele mai mari personalități culturale din România, scriitor, filolog, academician, jurist, publicist, istoric și om politic.
Caragiale spunea că planurile acestui castel i-au fost inspirate de spiritul Iuliei Hașdeu, ceea ce face ca aceasta să nu se poată bucura de acest loc. A construit un edificiu simbolic, în memorial soției și fiicei sale care purtau același nume și a fost locul de refugiu după moartea unicei sale fiice.
Iulia era de o frumusețe rară și o inteligență impecabilă, a fost primul român care a absolvit Facultatea de Litere și Filozofie de la Sorbona din Paris, știa franceză, germană și engleză, însă nu a apucat să facă mai multe deoarece a murit la vârsta de 19 ani de tuberculoză.
Muzeul este ca un labirint, te plimbi dintr-o încăpere în alta înconjurat de mobilier și obiecte ce au aparținut familiei Hașdeu. Aici, la intrare primești o telecomandă audio iar prin apăsarea cifrei corespunzătoare obiectelor din muzeu și ducând la ureche difuzorul vei afla povestea lor spusă de o voce feminină.
A fost atât de interactiv, captivant și interesant încât am petrecut mai bine de o oră admirând portretele, obiectele personale, fotografii și documente oficiale ale membrilor familiei și ascultând povestea acestora.
Muzeul este alcătuit din șase săli: salonul de primire al doamnei Iulia Hașdeu, soția scriitorului, sufrageria, cel mai înalt turn – templul castelului, biroul de lucru al lui B.P. Hașdeu, camera cu cale, dedicată fiicei Iulia Hașdeu și camera obscură unde se spune că avea loc ședințe de spiritism.
Templul metafizic dă de gândit vizitatorului încă de la intrare unde pe frontispiciu există gravat ochiul lumii. Intrarea se face pe o ușă masivă din fiert însoțită de o parte și alta de două tronuri de piatră pe care sunt săpate cele șapte reîncarnări importante ale Iuliei. Imobilul este orientat către Est, baza sa având forma unei cruci clădirea cu două corpuri de câte un etaj și un donjon central sugerând conceptul trinității cifrele magice 3 și 7 regăsindu-se pretutindeni. Există 3 turnuri, 3 pivnițe și 3 scări formate din câte 7 trepte, sub domul înalt al donjonului central se află un stâlp de marmură trandafirie, este luminat de trei uși care duc spre trei terase și o reprezentare a lui Isus.
Aici se făceau ședințe de spiritism, se comunica cu spiritul Iuliei și se primeau mesaje de dincolo, se spune că astăzi este un loc care încă povestește și nu și-a terminat istorisirea și are un rol armonizator. Pe noi personal ne-a ținut în loc, ne-a acaparat și am rămas impresionați de energia cu care am plecat din acest loc.
Dacă îți faci drum prin Câmpina nu rata acest obiectiv turistic 🙂
Cu drag de călătorii,
Cosmina din Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment