Pe parcursul șederii noastre în Sinaia descoperim, din ce în ce, mai multe motive care ne determină să rămânem în oraș pentru o perioadă de timp chiar mai lungă decât ne plănuisem inițial.

Datorită ospitalității gazdelor de la Vila Camelia (o locație deosebită, construită de același arhitect care a oferit Perlei Carpaților castelul Peleș) suntem mai mult decât încântați și onorați să rămânem pentru 5 zile în Sinaia.

Cum ne aflăm aici, nu doar pentru relaxare dar și vizitarea obiectivelor turistice, ne pornim spre Castelul Știrbei (Muzeul Sinaia) care ne-a atras atenția sloganul lor: Primul loc de vizitat.

După vizită am înțeles și de ce!

Impresionați de aspectul arhitectural al castelului, intrăm înăuntru unde ne trezim într-o cafenea cu scaune comode și aparent dintr-o altă lume. Crezând inițial că am greșit intrarea, apare un tânăr care ne invită să vizităm muzeul începând cu prima sală: Istoria orașului Sinaia.

Vila Florescu, cunoscută sub numele de Castelul Știrbei (ca urmare a căsătoriei generalului Ioan Emanuel Florescu cu prințesa Alina Știrbei), este cea mai veche construcție civilă din orașul Sinaia, realizată în anul 1875 după planurile unui arhitect olandez Josef Jacob Schieffleers.

Prințesa Alina Știrbei era printre cele mai importante donatoare ale Academiei Române, obișnuia deseori să susțină diferite cauze sociale și făcea, în mod regulat, donații care includeau chiar vile sau terenuri.

Muzeul are 13 săli tematice care te ajută să înțelegi mai bine tainele orașului Sinaia, unicitatea lui și multe alte istorioare despre care sigur nu ai auzit. Fiecare sală poartă o denumire, ești ghidat prin săgeți și informat cu ajutorul panourilor sau ghidurilor audio, care nu fac decât să îți aducă un plus de valoare odată intrat în sală.

Salonul Aristocratic este sala care iese cel mai mult în evidență, fiind alcătuit din mobilier sofisticat și canapele moi, reprezintă o adaptare a stilului de palat creând o atmosferă burgheză și rafinată cu obiectele sale care te trimit în lumea elitelor și te invită la relaxare.

Muzeul abordează și cadrul natural al județului, de la poalele Munților Bucegi până la cele mai abrupte creste, precum și a personalităților marcante precum Enescu, Grigorescu sau Tătărescu, Maria Regina României, orașele înfrățite și faimoasa garnitură deținută de Venice Simplon Orient Express.

Aici regăsim multe dintre obiectivele turistice vizitate deja de noi, precum Stâncile Franz Joseph, după numele împăratului Austro-Ungariei Franz Josef, primul monarh organizează un dineu fastuos la înălțime, lângă stâncile care îi poartă numele, de unde se putea vedea linia orizontului ce despărțea Vechiul Regat de Marele Imperiu.

De la regii pârtiilor până la campionii bobului, în muzeu vei întâlni o expoziție care prezintă anii de aur ai sporturilor de iarnă, atunci când tricolorul era arborat pe cele mai înalte culmi.

Toate obiectele din castel au o poveste și fiecare donație făcută de locuitori vine cu o mică istorioasă. Printre cele mai valoroase obiecte sunt: actul de naștere al Regelui Mihai, obiectele aduse de la Mănăstirea din Sinaia, icoanele aduse de la Biserica „Sfântul Ilie“, obiecte de la Cazinoul din Sinaia (80% din banii pierduți la Cazinou erau redirecționați către construcția spitalelor prin Eforia Spitalelor Civile). Aceeași valoare o au și fotografiile care reflectă personalități realizate acum 100 de ani astfel nu puncta cel mai valoros obiect din muzeu.

Muzeul Sinaia este Primul loc de vizitat datorită complexității și multitudinii de informații diverse și valoroase despre Sinaia de ieri și de azi. Așadar, dacă nu reușești să vizitezi toate obiectivele turistice din Sinaia, pe acesta îți spunem sincer că nu trebuie să îl ratezi.

Cu drag de călătorii,

Cosmina

Echipa Zig Zag prin România