Palatul Szantay: cartea de vizită a arhitecturii secession arădene

Szantay este pentru arhitectura din Arad ceea ce este Eminescu pentru Botoșani-un reprezentant de seamă! De numele lui se leagă multe clădiri în stil secession, de mare valoare, care îmbogățesc imaginea orașului.

Acolo unde străzile Horia și Episcopiei se întâlnesc, se află un palat impunător, proiectat de Lajos Szantay și construit apoi între 1905-1911. Edificiul a luat numele arhitectului.
Secession-ul arădean care îl caracterizează atinge măreția! Clădirea în formă de L este încununată de un turn ce are în vârf un glob pământesc. Balcoanele sunt susținute de frumoase cariatide. Balustradele sunt bogat ornamentate. Formele în relief, din tencuială, adaugă și mai multă finețe. Interiorul e la fel de atrăgător prin vitraliile colorate din casa scării și balustradele din fier forjat.

Lajos Szantay a locuit în propria sa capodoperă și tot aici și-a găsit sfârșitul, pe 8 martie 1961. A fost găsit mort de frig în mansarda sa. Multe din schițele sale i-au servit ca material pentru foc.
Astăzi, palatul găzduiește apartamente de locuit și spații comerciale. El rămâne unul dintre simbolurile secessionului arădean.

Echipa Zig Zag prin România