miner

Chiar la intrarea în muzeu, un cap de miner te invită în lumea Feţelor Fumurii. Să înaintezi cu grijă… Pentru siguranţa ta şi a celor dragi ţie, luaţi fiecare câte o cască. Care crezi că era casca pentru vizitatori?

casti miner

Casca roşie e cea pentru vizitatori. De ce? Pentru că e o culoare preferată de femei. Şi, a da, e ideală pentru a semnaliza noul venit. Restul căştilor erau atribuite astfel:

CODUL CULORILOR ÎN SUBTERAN

gri – salvatori mineri

verde – artificieri

albastru – maiştri electromecanici

galben – maiştri mineri

alb – ingineri

casti miner zig zag

Printre explicaţiile ghidului, Adelina „cocea” o nouă colecţie de căşti de protecţie pentru dame. 😉

În continuare, vei afla un fapt interesant despre faimoasa lucrare a lui Constantin Brâncuşi din Gorj, Coloana Infinitului:

brancusi miner

La Muzeul Mineritului aflăm că Brâncuşi a cerut suportul tehnicienilor de la Ateliere Centrale Petroşani. Sub coordonarea inginerului Gorjan (sugestiv nume, aşa-i?), la Petroşani a fost confecţionat stâlpul de susţinere al Coloanei şi modulele tip „clepsidră”. Toate s-au transportat cu greu la Târgu Jiu şi montate acolo. Este interesant de observat colaborarea dintre marele artist Brâncuşi şi inginerul tehnic Gorjan: unul fără altul nu ar fi materializat unica, faimoasa şi inegalabila operă de artă, Coloana Infinitului.

Încheiem turul cu o curiozitate:

muzeul mineritului zig zag

Câte exponate crezi tu că numără colecţia muzeului, care face cunoscută istoria mineritului din Valea Jiului? Ghiceşte! 🙂 😀

Echipa Zig Zag prin Romania

Foto: Oancia Iulian

& Elena Acăprăriţei

Echipa Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România

Cauți informații despre România frumoasă? Aici găsești postări turistice, fotografii spectaculoase, video dinamice și un strop de motivație de la români!
Echipa Zig Zag prin România

Ultimele postari ale lui Echipa Zig Zag prin România (vezi toate)