miner

Chiar la intrarea în muzeu, un cap de miner te invită în lumea Feţelor Fumurii. Să înaintezi cu grijă… Pentru siguranţa ta şi a celor dragi ţie, luaţi fiecare câte o cască. Care crezi că era casca pentru vizitatori?

casti miner

Casca roşie e cea pentru vizitatori. De ce? Pentru că e o culoare preferată de femei. Şi, a da, e ideală pentru a semnaliza noul venit. Restul căştilor erau atribuite astfel:

CODUL CULORILOR ÎN SUBTERAN

gri – salvatori mineri

verde – artificieri

albastru – maiştri electromecanici

galben – maiştri mineri

alb – ingineri

casti miner zig zag

Printre explicaţiile ghidului, Adelina „cocea” o nouă colecţie de căşti de protecţie pentru dame. 😉

În continuare, vei afla un fapt interesant despre faimoasa lucrare a lui Constantin Brâncuşi din Gorj, Coloana Infinitului:

brancusi miner

La Muzeul Mineritului aflăm că Brâncuşi a cerut suportul tehnicienilor de la Ateliere Centrale Petroşani. Sub coordonarea inginerului Gorjan (sugestiv nume, aşa-i?), la Petroşani a fost confecţionat stâlpul de susţinere al Coloanei şi modulele tip „clepsidră”. Toate s-au transportat cu greu la Târgu Jiu şi montate acolo. Este interesant de observat colaborarea dintre marele artist Brâncuşi şi inginerul tehnic Gorjan: unul fără altul nu ar fi materializat unica, faimoasa şi inegalabila operă de artă, Coloana Infinitului.

Încheiem turul cu o curiozitate:

muzeul mineritului zig zag

Câte exponate crezi tu că numără colecţia muzeului, care face cunoscută istoria mineritului din Valea Jiului? Ghiceşte! 🙂 😀

Echipa Zig Zag prin Romania

Foto: Oancia Iulian

& Elena Acăprăriţei

Echipa Zig Zag prin România