Însă n-am rămas așa! (Dacă nu ai citit încă prima parte, apasă aici.)
Am tras aer adânc în piept, ne-am îndreptat coloana și am pășit pragul Centrului Cultural Dobrosloveni. Ne-a dat pe spate ce am văzut aici! La propriu. Eram cu spatele sprijinit de spătarul scaunului și priveam cu ardoare către scenă.
Există două ansambluri care promovează tradițiile din comuna Dobrosloveni: Ansamblul Flori de Romanați, care se află sub îndrumarea unui mare om (și oltean), Lucian Stroe, și Ansamblul Romula-Malva din satul Reșca, trupa fiind coordonată de Cristi Velea, mare pasionat de portul tradițional și autenticitate românească.
Ne-am înțeles foarte bine cu ambii coordonatori. Am împărtășit împreună atracția față de ii, veste, dans popular… Mai ales, Ștefăniță!
Au înșins ăiștea un joc pentru noi, moldovenii… Ptiu, Doamne! Feciorii și fecioarele din ansambluri ne-au făcut pielea de găină pe notele și pașii încrustați de tradiție strămoșească. Au dansat suite mixte și căluș oltenesc cu pinteni.
Iată și un aspect interesant: copiii învață la Școala Populară de Arte și Meserii din Slatina. Lucian a ținut să ne informeze că ei nu știu doar a dansa, ci chiar studiază semnificațiile portului popular pe care-l promovează, a coregrafiilor și știu a țese ii (bluza tradițională românească). Bravo, copii! Avânt și pe mai departe să aveți! Cu Dumnezeu înainte, cum se spune…
Tragem clopotul în continuare și vizităm biserica Sf. Ap. Petru și Pavel din Reșca. Din clopotniță am putut vedea o priveliște asupra satului Reșca.
Era o vreme mai înnorată, dar vorba aceea: “Unde-I Dumnezeu, nimic nu lipsește.”
Narcis Boștină, prieten al sătenilor, se întâmplă să fie și preotul bisericii. El ne-a făcut micul tur prin biserică. Nici nu avea cum să dureze foarte mult. Biserica e extrem de mică. Doi pe doi. Din anul 1700. Și asta o face foarte simpatică, perfectă pentru intimul sat Reșca. Noroc de podul care a mai ridicat timpul de vizită petrecut acolo…
Fii atent! La coborâre vei primi ac și ață…
Tocmai când credeam că turismul din Reșca merge pe un fir de ață, ajungem la Clasa de cusături, coordonată de țesătoarea Lavinica Gongea. Minunată femeie… Îți vine să crezi că a lucrat la anvelope în primii ani ai tinereții? Ulterior, inspirată de mama ei, și-a descoperit pasiunea pentru țesătură. Deși e o muncă de furnică, o promovează de 2 ani în rândul copiilor din sat. Lavinica susține activitățile arhaice transmise de familia ei și le predă mai departe cu multă ușurință, drag și blândețe care inspiră mai departe pe copii.
Iată un dialog între mine și cea mai mică țesătoare de acolo (7 anișori):
– E mai bine decât să stai la televizor? întreb eu.
– A, da. La televizor mă plictisesc uneori.
– Și cum te simți când coși?
– Fericită, răspunde simplu și sincer fetița.
– Frumos…
Ce fac ei acolo este o modalitate de petrecere a timpului liber, de relaxare și stimulare a creativității. A fost superb să fim acolo! Am primit și mărțișoare făcute de mână…
Iar eu mi-am reamintit cum lucram lângă bunica când eram mititică… Iată cum revin frânturi din copilărie, înapoi în prezent cu o nouă înțelegere!
Ziua s-a terminat în cel mai original mod, cu o vizită la… iscusitul tehnician dentar al satului, Cristi Androne.
Nu te-ai așteptat la asta, așa-i? Am acoperit capitolul cu tradițiile, obiceiurile și gastronomia. Acum urma să ne descoperim gingiile, dinții și protezele… Mulajele bucale cu dinți făceau tacâmul complet! Apropo de tacâm…
Mâncarea de la prânz nici până acum nu mi se digerase. Pompa constant energie. Deși ziua se apropia de sfârșit, nu simțeam deloc foame. (Asta-i avantajul pe termen lung când mănânci mult.) Iar Cristi urma să ne ridice atenția de la stomac, la cap. Mai exact… La DINȚI!
Așa că, dragă prietene, imaginează-ți două rânduri de dinți albi, frumoși și sănătoși, înconjurați de niște buze roz și câteva riduri de expresie semnificând fericirea autentică. Ai reușit?…
Ei bine, cu asta s-a terminat ziua noastră…
După un asemenea zig zag prin zestrea oltenească,
Nu-ți mai vine decât să te întinzi într-un mare și moale pat,
Învăluit de căldura călătorilor neobosiți și fericiți.
Somn ușor… Ba nu! Stai! Aproape că uitai…
Te aștept la EVENIMENT! 😀
Ne vedem joi, pe 17 martie,
Laura și Echipa ZZpRo! :*
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment