În Țara Hârtibaciului, la aproape 4 kilometri de Agnita, vei găsi un indicator pe care scrie: ”Călătorule, nu uita, tocmai ai trecut prin centrul țării!”. E semnul de la intrarea în Dealu Frumos, satul cu o poveste unică.

După cel de Al Doilea Război Mondial s-a calculat unde este centrul României. Rezultatul? Satul Dealu Frumos din comuna Merghindeal, Sibiu, a fost considerat până în 2012 ca fiind centrul țării. De ce până în 2012? Pentru că atunci s-au făcut noi măsurători, care au modificat locul mijlocului țării undeva lângă Făgăraș.

Dealu Frumos a fost considerat pentru mai bine de 50 de ani ca fiind inima țării. Iar numele pe care îl are localitatea chiar reflectă realitatea pe care am găsit-o. Dealul din sat îți oferă o priveliște minunată asupra împrejurimilor. Pe de o parte, găsești două sate minunate, Dealu Frumos și Merghindeal, ale căror biserici fortificate par niște adevărate castele. Pe cealaltă parte, dealuri și văi pline cu păduri și pajiști verzi. Un loc foarte liniștitor și pitoresc.

Biserica Evanghelică Fortificată din Dealu Frumos merită să fie vizitată. A fost construită în secolul XIII, însă aspectul pe care îl are în prezent are în jur de 500 de ani. Atunci au fost adăugate zidurile defensive pe care le puteți încă vedea.

De asemenea, și satul vecin, Merghindeal, are o biserică pe care ar trebui să o vezi dacă ajungi în zonă. Tot în jurul anului 1250 a fost construită, dar aceasta are ceva diferit în comparație cu biserica de la Dealu Frumos: îți oferă șansa să urci în turnul cu ceas. De acolo ți se oferă o priveliște deosebită asupra împrejurimilor.

Totodată, cele două biserici au un element inedit. Există în fiecare dintre ele câte un capac decupat din podea, care odată ridicat scoate la iveală o fântână. Asta pentru că în perioadele de primejdie, oamenii se adăposteau în interiorul fortificației și aveau nevoie de hidratare. Așa că au făcut  un puț în biserică, care încă mai poate fi văzut.

Nu uita să treci pe la Muzeul Casa cu Păpuși din Agnita, unde profesorul Mircea Drăgan te așteaptă să îți povestească viața satului de pe Valea Hârtibaciului.

Îți mulțumesc că m-ai citit.

Sergiu,

de la Zig Zag 

Fotografii realizate de Oancia Iulian şi Acăprăriţei Elena Andreea

Echipa Zig Zag prin România