La umbra Bisericii Sfântul Nicolae din cartierul istoric Șcheii Brașovului, Muzeul „Prima Școală Românească” răsuflă a istorie prin miile de cărți pe care le-a adăpostit vreme de peste cinci sute de ani. Aflat sub conducerea filologului și preotului Vasile Oltean, muzeul, construit în anul 1495, este compus din cinci săli, printre care Sala „Anton Pann” și Sala „Diaconul Coresi”. În acest loc, limba română s-a întipărit, pentru prima dată în istorie, pe hârtie fabricată într-o manufactură brașoveană, sub îndrumarea Diaconului Coresi și a colaboratorilor săi și, tot aici, a ieșit de sub tipar primul manual românesc.

Filologul Vasile Oltean vorbește cu patos și nostalgie despre istoria acestui loc și, printre povești despre cronicari și voievozi, își exprimă regretul cu privire la faptul că în școli nu se mai amintește de poveștile lui Anton Pann și nici nu se mai predă limba chirilică. „M-am dus la Ministrul Culturii și le-am spus că vreau să predau limba chirilică. Imediat au venit aici 150 de copii dornici să învețe. Am crezut că vor rămâne la două-trei cursuri și că vor pleca apoi, dar nu a fost așa. Au rămas și au învățat”, povestește preotul, în timp ce se plimbă printre vitrinele care protejează porterul lui Mihai Viteazul, manualele și bibliile românești. Munca filologului nu se termină niciodată. În fiecare zi cercetează miile de cărți care se aflau în podul bisericii pentru a afla lucruri noi despre istoria locului. „Chiar ieri (n.r. 5 august)  am găsit o carte de 2000 de pagini, tipărită la Köln, în Germania, din 1541”, spune cu mândrie Vasile Oltean.

***

Muzeul „Prima Școală Românească” poate fi vizitat zilnic între 09.00 și 17.00, iar duminica se poate vizita doar după slujbă. Prețul pentru un singur bilet este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru studenți și elevi.

Foto: Ionuț Teoderașcu