Nu departe de atmosfera mitologică din împrejurimile Castelului Bran prinde contur un restaurant în care doar decorul amintește de mitologie căci ce primești în farfurie nu-i minciună și nici mitologie. Este o realitate gustoasă, cu tradiție românească și așezată pe un pat de dragoste din străbuni. Dacă vii pe vreme ceva mai friguroasă, la restaurantul Bran Parc te cuibărești la poalele unui șemineu alb, frumos decorat și aștepți cuminte meniul. Ochii îți aleargă împrejur spre motivele tradiționale de pe pereți, spre candelabrele realizate de mână (de soția proprietarului) și se opresc din când în când deasupra micilor cascade de foc din șemineu.
O călătorie ghidată de ce-i în farfurie
Meniul restaurantului Bran Parc te prinde ușor de mână și-ți face cunoștință cu starterele 100% românești — pasta de jumeri de se topește singură-n gură sau platoul bogat în brânzeturi (caș afumat, brânză de burduf, telemea) — apoi te scaldă în ciorbele aromate: ciorbă de burtă, ciorbă de cartofi cu afumătură, ciorbă de văcuță. Odată făcută încălzirea, pofta de bucate delicioase crește direct proporțional cu bogăția meniului. Decizia este și mai grea, căci tare dificil este să alegi între cotlet de berbecuț, coaste de porc, antricot de vită, tocană de vițel cu mămăligă, pastramă de toate felurile, saramuri și grătare combinate cu garnituri și/sau salate viu colorate, proaspete și absolut delicioase. Și dacă carnea nu prea e la tine-n meniu, salata Bran Parc îți va fi cel mai bun prieten, este plină de savoare, combinată cu măr și un dressing gustos. Și ce să vezi, de fapt, încă n-am ajuns la punctul culminant al acestei povești.
Și pofta de „ceva dulce”?
Dacă ești un iubitor de dulce, atunci acum simți cum deja îți plouă-n gură, cum se zice în popor. Papanașii de la Bran Parc au fost favoriții mei, modelați și în exterior, și în interior precum o piramidă, începi cu un gust puternic de brânză dulce și din vârf te arunci într-o mare de dulceață de afine și smântână. Oferta de „ceva dulce” începe cu papanași, însă până la ultimul produs listat — înghețata — trece pe la prăjitura cu măr, lava cake, cheesecake și prăjitura casei (o supriză). Mâncare se împrietenește tare repede cu o băutură sau cu mai multe, de la limonadă până la vinuri fine, care trimit papilele gustative în cea mai relaxantă vacanță. Pentru cei pasionați de vinuri, la subsol, Liviu, proprietarul restaurantului, și echipa lui au conturat o cramă intimă, departe de agitația din jurul castelului, dar totuși aproape de povești cu vampiri, străbuni și lupte pline de curaj.
Pe lângă mâncărurile tradiționale, restaurantul îți oferă nu doar un prânz sau o cină gustoasă, ci o întreagă experiență culinară. Îți spune o poveste vizuală datorită decorului, te face să simți prin bucate, îți antrenează imaginația prin selecția de vinuri și te convinge să-i mai treci pragul. Este un loc potrivit pentru călătorii români, dar și pentru prietenii străini care vor sa le fie povestită România într-o farfurie.
Mască, distanțare, dezinfectant
Locul este ancorat în realitate, totul este foarte curat și ordonat, și aici mă refer mai ales la băi, fiindcă de multe ori putem judeca un restaurant după gradul de curățenie de la toaletă. Prezența dezinfectantului, distanța între mese, purtatul măștii de către personal sunt noile reguli ale casei. Și că tot am pomenit de oamenii locului, vă spun că aceștia te ung la suflet, sunt amabili, știu dacă și când vrei să intri în vorbă — pot întreține o conversație, dar pot păstra și distanța în caz că nu vrei să interacționezi prea mult. Amabilitatea, dorința de muncă, seriozitatea și pasiunea pentru domeniul Horeca este insuflată în business și de Liviu.
Acest restaurant poate fi o destinație în sine, mai ales pentru cei din zonă, căci are toate elemente să ofere o experiență, poate fi un must pentru turiștii din zonă sau chiar și o oprire mai în fugă pentru cei aflați în trecere. O să dai de un spirit românesc autentic, de farfurii pline, care pot satisface foamea oricui și de o atmosferă venită ca o gură proaspătă nu doar de aer de munte, ci și de povești și de autohton.
Recomandare de cazare
Dacă vrei să rămâi mai mult timp în zonă, îți recomand un loc special din apropiere, căbănuțele „Hai la munte” construite în același stil autentic și cu mult suflet. Intime, cu o priveliște frumoasă în jur și super confortabile, căbănuțele te vor face să te simți de-a dreptul în vacanță, fie pentru o noapte sau mai multe.
*Vizitează Castelul Bran
Dacă ai ajuns în Bran, trebuie neapărat să descoperi misterele Castelului Bran despre care am scris aici: Castelul Bran fără vampiri | Reședința Familiei Regale.
- 19 lucruri pe care ar trebui să le știi despre Brâncuși și opera sa - februarie 19, 2021
- 10 unități de cazare pe care le-am testat pe timp de pandemie - noiembrie 21, 2020
- Restaurant Bran Parc, experiențe culinare lângă Castelul Bran - octombrie 28, 2020
Leave A Comment