Călătoria continuă! La fel şi vânătoarea de branduri. 🙂

Îţi aminteşti de Pământul Sacru? 😀 (aminteşte-ţi aici) După ce am considerat o reuşită identificarea brandului judeţului Hunedoara, am continuat mai încrezători către următorul judeţ – Alba.

Eram hotărâţi. Eram atenţi. Eram studioşi. Încă dinainte să intrăm în reşedinţă, am aflat că Alba Iulia este „Cealaltă Capitală”.

„Bine ai venit în Cea Mai Mare Cetate din România!” aşa eşti întâmpinat în Alba Iulia. 🙂

Trece o săptămână, trec două… Noi rămânem vigilenţi. Trece şi a treia. Se apropie a patra şi noi deja începem să ne agităm. Care este brandul judeţului Alba?

În călătoria noastră prin municipiul Sebeş, am descoperit o carte de poezii, în biblioteca de la Pensiunea Boema. Era scrisă de Lucian Blaga. Poezia se cheamă „Alba Iulia” şi spune aşa:

„sfânta treime a Neamului

ca un triunghi echilateral

rotunjeşte pădurile

pe-o gură de rai,

în rotirea de vulturi şi stele

peste trei munţi uriaşi,

care sprijină Capul

cel cu Trei Luceferi

al Domnului Mihai.”

Ding! S-a aprins un beculeţ. „Sfânta treime a Neamului”. Un triunghi echilateral. Cifra trei. Domnul Mihai. Unirea. Treimea. Cealaltă Treime. Cum sună asta? Prea ambiguu, prea religios, poate. Trinitate. Hm… Mă duce cu gândul la Trinitas. :))

Am copt-o câteva zile. Apoi, mai reveneam în „spasme de creaţie” când ne-a venit în minte extraordinara idee: Unitate în trinitate! Ce, cum, unde? Mai dă-i pace, om bun!

Nu. Hai să revenim la neam:

Triunghiul desăvârşirii neamului. Prea pompos.

Triunghiul unirii neamului. Parcă, parcă…

Hmm…

Păşeşte în Triunghiul Unirii Neamului!

Uau! Sună puternic. Şi e unic pentru România.

***

logo-alba

Logo Alba

Câteva minute mai târziu după revelaţia asta, ne găsim puşi în faţa unui pliant roşu. Pe faţa pliantului o inimă. Ne holbăm la ea ca măgarul la poartă nouă. La propriu. Era nou pentru noi. Nu ştiam că judeţul Alba avea realizat un logo al brandului, fără să existe o denumire a brandului. Aşa că am început să descifrăm acest logo.

Rezultatul?

Bine ai venit în Inima Unirii Neamului!

Şi asta sună bine, aşa-i?

Să înceapă dezbaterea:

Triunghiul Unirii Neamului.

E unică o astfel de denumire, pentru că forma de triunghi al judeţului este unică. Spre deosebire de inimă care se găseşte şi în alte branduri, gen „Inima României”, „Inima Transilvaniei”.

Inima Unirii Neamului.

Este ceva mai afectivă, mai caldă. Senzaţia asta ţi-o creează termenul de „inimă”, spre deosebire de triunghi care te duce cu gândul la ceva geometric, ceva mai mental. Tot la fel de adevărat e că din punctul de vedere al poziţionării pe hartă, inima e undeva mai spre stânga, deci nu chiar în centru.

În ambele denumiri am subliniat ideea de unire. De ce? Din judeţul Alba au pornit multe iniţiative legate de unirea românilor. Subliniem cele două evenimente istorice majore ce au avut loc aici: Unirea Ţărilor Române de la 1600, realizată sub domnia lui Mihai Viteazul, şi Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Oamenii au vrut libertate, o nouă conştiinţă naţională! Şi au luptat pentru asta. De aceea Avram Iancu, de aceea Lucian Blaga, de aceea Horea şi mulţi alţii.

Aşadar, ce rămâne?

Care din cele două?

Triunghiul Unirii Neamului sau Inima Unirii Neamului?

Tu ce zici? Pentru mai multă inspiraţie, poţi cerceta acest articol concis şi relevant: apasă AICI.

Te aşteptăm la evenimentul Zig Zag prin Alba să ne împărtăşeşti perspectiva ta!

cover-event-alba

Vrei să ştii mai multe detalii legate de eveniment? Apasă AICI.

Cu poftă de branduri,

Laura şi Radu 🙂

 

Echipa Zig Zag prin România