Clădirea Muzeului de Istorie ”Teodor Cincu” din Tecuci, astăzi monument istoric de importanță națională, impresionează prin arhitectura în stil neoclasic și baroc pe care nu ai cum să nu o remarci, chiar dacă ești în trece prin oraș.

Construită în mai multe etape începând cu anul 1885, a aparținut lui Anton Cincu, om politic (primar al orașului) și filantrop despre care se spune că și-a pus amprenta în viața tecucenilor.

Urmând exemplul familiei sale, „cari au ridicat şi ctitorit biserici pentru Slava lui Dumnezeu şi în loc de închinăciune pentru norod, cari au înfiinţat spitale pentru alinarea suferinţelor trupeşti, înzestrându-le pe toate cu moşii pentru veşnică întreţinere”, Teodor Cincu donează în 1935 oraşului Tecuci locuința, cu scopul înfiinţării unui Muzeu.

Cu timpul, patrimoniu muzeului se îmbogățește, inițial apare colecția de arheologie, în urma rezultatelor activității de cercetare arheologică sistematică și de salvare. Prin diferite donații, muzeul adaugă în patrimoniul său colecția de numismatică, istorie, artă, etnografie și tehnică. În colecția de tehnică, muzeul, printr-un act de donație, deține un frumos automobil marca EGO care a participat la diferite expoziții pe care am avut ocazia să îl vedem.

Un ulcior de lut roșu, decorat cu masca zeului Dionysos bătrân, descoperit în antica așezare geto-dacică de la Piroboridava, a devenit imaginea-simbol a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci.

Muzeul de Istorie ”Teodor Cincu” din Tecuci este deschis între orele 9.00-17.00.

Site web: www.muzeultecuci.ro 

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România