Știai că poți schimba lumea consumând miere? 

🌻 Lumea se poate schimba cu gesturi mici așa cum David a reușit să-l doboare pe Goliat folosind o singură praștie și pietricică.

🐝Albinele sunt niște minuni mici care realizează 77% din polenizarea planetei, insecte fără de care planeta ar dispărea în foarte puțini ani. Deci existența lor este esențială pentru omenire.

Ce legătură au albinele cu călătoriile?

Pentru a produce 1 kg de miere albinele dintr-un stup parcurg peste 176.000 km și vizitează in jur de 5,7 milioane de flori pe zi. (Sursă) Dacă ne gândim la noi, în cei aproape 6 ani de călătorii în Zig Zag prin România, cu cei peste 300 000 km parcurși, am parcurs echivalentul a 2 stupi de albine.

Albert Einstein, una dintre cele mai luminate minți din istorie, ar fi spus în anul 1924: „Dacă albina va dispărea vreodată de pe pământ, omul mai are de trăit doar patru ani”.

Conform anumitor biologi, dispariția albinelor ar face ca culturile de fructe și legume să nu mai fie polenizate și ulterior să dispară definitiv. În plus, corpul albinelor este un bun asimilator de paraziţi şi viruşi care sunt recoltaţi de pe suprafaţa plantelor, iar în cazul în care albinele ar dispărea, aceşti paraziţi şi viruşi s-ar înmulţi vertiginos, aducând mari daune florei şi faunei. Trecem printr-o perioadă dificilă din cauza unui virus iar asta ne dă mult de gândit.

Am reușit să înțeleg mai bine importanța albinelor si a producătorilor de miere datorită tinerilor de la Urban Bee, Ioana și Constantin Mihoci, susținuți și de tatăl lor care este preot și ii îndrumă cum știe mai bine. Partea cea mai frumoasă este că sunt producători certificați ecologic, iar stupina se află într-o zonă nepoluată, curată, în Gohor, județul Galați.

Am petrecut jumătate de zi alături de Constantin să aflu mai multe despre universul albinelor. Stupii nu erau acasă deoarece în această perioadă ei sunt plimbați pe o rază de 80 de km în zone nepoluate, lângă păduri de salcâm și tei vechi de peste 50 de ani.

A fost prima mea experiență îmbrăcat în costum de apicultor și înconjurat de peste 6 milioane de albine pentru că într-un stup sunt între 45 000 și 60 000 de albine iar ei au 165 de stupi în fermă.

De la 12 ani a învățat Constantin să comunice cu albinele și să le îngrijească. Povestea lor este tare frumoasă, deoarece le-au fost donați 20 de stupi acum 21 de ani și de atunci s-au îndrăgostit de apicultură și s-au extins până la 165 de stupi.

Spre exemplu, regina (matca) depune până la 2000 de ouă pe zi, iar un stup are o singură regină. Dacă ea este productivă (sau de prăsilă cum zice Costi) are toate șansele ca stupul sa facă miere. Dacă nu, va trebui înlocuită cu alta nouă, fie natural prin crearea de botci (celule de fagure pregatite anume de albine pentru a creste viitoarele matci), fie artificial prin transvazare (crescute de apicultor în colonii orfanizate sau semiorfanizate).

Ce mi-a plăcut cel mai mult la Constantin a fost că se cunoaștea în ochii și vocea lui că le iubește. Albinele se hrănesc cu polen și miere, iar asta înseamnă că uneori producția de miere este mai mică deoarece ele se hrănesc cu o parte din mierea depozitata în magazie. Unii apicultori hrănesc albinele cu sirop sau zahăr invertit iar prin procesul de digestie mierea rezultată este tot un fel zahăr invertit iar el nu acceptă așa ceva. O miere 100% naturală nu are legătură cu zahărul ci doar cu polenul și mierea produsă de albine.

Bineînțeles asta face diferența între mierea convențională și cea ecologică pe care ei o produc. Mierea ecologică este supusă unor teste iar stupii nu stau în zone poluate de utilaje industriale sau culturi afectate de ierbicide și pesticide. Stupii sunt întreținuți și igienizati cu substanțe bio, vopseaua cu care sunt vopsiți este pe baza de apă, iar sârmele de la rame sunt de inox. De asta și diferența de preț din piață, deoarece presupune costuri mai mari de producție.

Ioana este albinuța Urbană care se ocupă de clienți și parteneri și le explică toate aceste diferențe în speranța că vor înțelege importanța albinelor mai presus de prețul mierii. Mi-a povestit că au fost atât de implicați în munca cu albinele încât prima apariție media a fost abia anul trecut, exact atunci când am aflat și noi de ei.

Au participat la târguri internaționale precum Dubai, Shanghai și Nuremberg unde au reprezentat România ca producători locali de miere. Pentru a-i ajuta pe oameni să înțeleagă mai bine rolul albinelor, au decis să scoată spre adopție un număr de stupi și să ofere miere celor care adoptă un stup.

Am decis să îi susțin, la rândul meu, adoptând primul stup de la singura fermă apicolă din Moldova care oferă această posibilitate. Spun eu că acesta este un început bun spre a afla mult mai multe despre această lume interesantă a albinelor.

Dacă devii proprietar adoptiv, primești miere în schimb, livrare gratuită la comandă, 10% reducere la următoarele comenzi, un certificat onorific cu numele tău pe stup.

Am fost primul susținător al proiectului Adoptă un stup și sper sa fii și tu unul dintre ei.

Găsiți detalii aici.

Consumă miere și protejează natura!

Marian, îndrăgostitul de miere. ❤️

 

Echipa Zig Zag prin România