“Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care ma ascundeam, când ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie !” – Ion Creangă, „Amintiri din copilărie”.

Probabil și astăzi, adulți fiind, ne răsună în minte cuvintele lui Ion Creangă… El va rămâne unul dintre clasicii literaturii române care ne-au marcat copilăria și ne-a făcut să ne transpunem în casa de la Humulești, de-atâtea ori, prin poveștile, povestirile și amintirile sale.

Acest lucru ne face să nu intrăm în orașul Târgu Neamț fără a trece pragul casei de la Humulești. În infotrip-ul realizat de Asociația Ținutul Zimbrului am vizitat acest loc despre care vreau să vă povestesc câteva cuvinte.

Ion Creangă fost primul dintre cei opt copii ai familiei sale iar casa pe care o vizităm, a devenit Muzeul Memorial “Ion Creangă” în 1951și se află chiar înainte de a intra în Târgu Neamț, pe str. Ion Creangă nr. 8 care se înfăţişează ca o oglindă vie a vieţii şi operei marelui scriitor.

O casă mică în care a trăit o familie numeroasă pe vremea când dăinuiau asupra satului simplitatea. Casa are două camere, însă numai una singură păstrează amintirile din copilărie, holul și a doua încăpere sunt dedicate scrierilor sale. A fost ridicată în anul 1830 de bunicul scriitorului,din partea tatălui, Petrea Ciubotariul, care a dat-o apoi zestre fiului său Ștefan în 1835, când a luat-o de soţie pe Smaranda, fiica lui David Creangă din Pipirig.

Intrarea în casa este scundă, astfel că vizitatorul face o plecăciune înainte să între, ca semn de respect pentru ceea ce a însemnat Creangă în viețile noastre.

Dimensiunile reduse ale casei, cu ferestre mici în formă de cruce şi uşa joasă, precum şi amplasarea cu spatele către nord, se explică prin aceea că frigul vine dinspre nord, iar lemnul păstrează mai mult căldura pe timpul iernii şi răcoarea vara dacă au puţine locuri decupate. Prima încăpere este cea mai mare și este camera în care locuia familia. Aici regăsim covata pentru copil, hainele de sărbătoare și lada de zestre a mamei Smaranda.


În mijlocul casei sunt așezate pentru a putea fi văzute, uneltele de țesut ale mamei și ceaslovul (prima carte după care a învățat să citească). În tindă se pot observa foarte multe panouri cu date despre scriitor, iar în cămară se află intrarea în podul casei unde Ion Creanga a ascuns pupăză din tei.Toate acestea sunt plăcute privirii vizitatorului, iar cei care l-au citit pe Ion Creangă vor simți nostalgia vremurilor când deschidea cartea la pagina dedicată amintirilor lui.
Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România