Apropierea de natură, de divinitate, de trecut. Cu toate poți face cunoștință dacă alegi să-ți planifici vacanța în nordul județului Neamț. Noi venim cu 7 recomandări de activități pe care le poți încerca în Ținutul Zimbrului. Și chiar dacă se numește așa, trebuie să mergi și să te convingi că e mai mult decât un parc în care trăiesc zimbri.
1. Lacul Cuejdel – explorează unul dintre cele mai mari lacuri de baraj natural din țară
S-a format grație unei combinații: alunecări de teren și inundații abundente. Se poate ajunge la lac parcurgând la pas satele Cuejdi (com. Gârcina) sau Cracăul Negru (com. Crăcăoani). În cel din urmă, dacă ești norocos, poți da de singurul car cu boi care mai circulă pe ulițele satului.
2. Pădurea de Argint – un picnic și o plimbare prin pădurea care l-a inspirat pe Mihai Eminescu
Culoarea „de argint” este dată de compoziția de mesteacăn, aproximativ 80%, a zonei forestiere. Dacă acum câteva decenii pădurea avea 20 de hectare, în urma defrișărilor și a folosirii sale ca islaz pentru animale, astăzi suprafața acesteia nu depășește 2,5 hectare.
„De treci codrii de aramă, de departe vezi albind
Ș-auzi mândra glăsuire a pădurii de argint.”
Călin (file din poveste)
3. Satele monahale Agapia și Văratec – o incursiune către rugăciune sau spre arhitectura bisericească;
Contrar așteptărilor, mănăstirile Agapia și Văratec nu sunt locuri izolate, ci împrejmuite de locuințe ale măicuțelor. Totodată, zona Neamțului ar fi a doua cea mai mare concentrare monahală din lume, după Muntele Athos. Pentru a expune viața monahilor, în satul mănăstiresc Agapia, a fost inaugurat Muzeul Vivant, care deslușește vizitatorilor tainele vieții în rugăciune. Vă recomandăm să luați la pas străduțele satelor, asta după ce ați cumpărat de la magazin câteva produse de panificație, făcute chiar de măicuțe: colăcei, pâine sau cornuri cu mere. Mai multe despre călătoria noastră la Muzeul Vivant, găsești AICI.
4. Parcul Natural Vânători Neamț – locul ideal pentru a te „îmbarca” într-un safari cu zimbri
Administrația Parcului Natural Vânători Neamț organizează trasee de aproximativ 2 ore, cu mașina de teren sau pe jos. Astfel, vei putea vedea zimbri aflați în semilibertate, libertate sau captivitate, însoțit de un ranger care știe locurile și mișcările animalelor. Mai multe despre traseul nostru pe urmele zimbrilor, poți citi AICI.
5. Humulești – intră în lumea poveștilor în satul natal al scriitorului Ion Creangă
Casa părintească a lui Creangă este, probabil, cel mai cunoscut obiectiv turistic al județului Neamț. Casa a fost construită în jurul anilor 1830 și e un etalon excelent pentru a arăta tinerei generații condițiile în care trăiau românii acum aproape două secole. Mai multe poți afla AICI.
„Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din Humuleşti…” – Ion Creangă, Amintiri din copilărie
6. Cetatea Neamț – urcă până sus la cetate pentru o priveliște deosebită
Cetatea Neamțului e un alt loc emblematic, cunoscut prin prisma literaturii, Sobieski și românii, de Costahe Negruzzi; A fost amplasată strategic și încă rezistă timpului, chiar și după atâtea sute de ani. Cetatea a beneficiat de renovări în ultimii ani, astfel că merită să străbați orice drum. Se află la aproape 500 m altitudine și este un punct de belvedere excelent asupra Ozanei. În vremuri non-pandemice, vara se organizează și Zilele Cetății Neamț, un eveniment cu parade medievale, concerte în aer liber, târg al micilor producători din zonă, al meșterilor populari etc.
7. Vasile Găman – vizitează un meșter popular
În Lunca, comuna Vânători, se află atelierul celui care și-a dedicat viața lemnului. Astăzi deține peste 3000 de piese în colecția sa și se bucură când povestește detalii despre fiecare lucru în parte. Mai multe afli AICI.
Vacanță plăcută printre legendele Ținutului Zimbrului!
- 3 cazări faine din România unde să petreci de Revelion | Recomandat de Zig Zag prin România - noiembrie 10, 2021
- Crăciun în România | 4 opțiuni de cazare pentru sărbători de poveste - noiembrie 8, 2021
- Familia Vlădoi | Cazare și tururi de cramă cu degustare la 15 km de Constanța - august 18, 2021
Leave A Comment