Președintele forumului german din Tășnad, reprezentant al comunității șvabilor,medic

„Acum, noi șvabii, contribuim, cel mai mult pe partea culturală.”

În acest moment în Tășnad, medicul Otto Schmidt este președintele Forumului German și implicit reprezentant al comunității șvabilor. Alături de maghiari, rromi și alte etnii, șvabii sătmăreni contribuie la diversitatea culturală a județului.

Ca președinte la Forumul German, are o viziune de ansamblu asupra a ce întâmplă în oraș și implicit pentru șvabi.

„În prezent problema e că majoritatea șvabilor nu mai au unde să lucreze în Tășnad. De asta fac naveta în Carei, Satu Mare sau alte orașe unde se poate lucra. Acum orașul nostru are vreo 8000 de locuitori din care lucrează vreo 2000. “

[mashshare]

ZiggY

Ziggy, în lumea șvabilor din Tășnad

„Suntem cu toții diferiți, din fericire.“ La asta mă gândeam când am ajuns în Tășnad unde diferențele între etnii creează mai multe posibilități.

Voiam să aflu ce-i face pe șvabi diferiți ca etnie iar cea mai de încredere sursă pe care puteam să o găsesc era Forumul German, implicit pe președinte.

Ne-am întâlnit în week-end la un ceai, în centrul micuțului oraș. Un domn în vârstă, cu accent nemțesc destul de puternic care e bucuros să vorbească despre etnia pe care o reprezintă. A urmat o discuție foarte interesantă despre felul în care șvabii au fost colonizați în Satu Mare de către familia Karolyi și cum au evoluat odată cu trecerea timpului.

Lucrurile au devenit mai serioase când am abordat subiectul gastronomiei șvăbești:

-Partea de gastronomie este ceva deosebit la noi, pentru că se păstrează din străbuni: ștrudelul, noodle, laptele bătut sau nogaci.
Mi se făcea foame când ascultam dar a trebuit să înghit în sec.
-Tradiția șvăbească nu este completă fără vin, completez eu, viclean.
-Așa e. Agricultura, în special viticultura e unul din punctele noastre forte.
Mi-a povestit apoi despre casele șvăbești cu pivnița dublă, pentru vin și cealaltă pentru legume și celelalte provizii, despre meșteșuguri și cultura lor.
A fost o discuție care a meritat. Șvabii chiar au partea lor de merit în melanjul cultural pe care îl reprezintă Sătmarul.

Echipa Zig Zag prin România