Director la direcția de cultură Carei, Carei, Satu Mare

“Respectă-l pe cel de lângă tine, fă-ți treaba, servește-ți comunitatea și păstrează-ți obiceiurile și tradițiile.”

S-a născut și a crescut în Carei și cunoaște foarte bine istoria și cultura zonei. „Aici a fost o zonă care a aparținut mai multor imperii, ani de zile. Nu știi care parte a istoriei trebuie să o spui și cui. E foarte interesant că unora nu le convine să audă anumite lucruri. La un moment dat trebuie să găsești echilibrul acela cu care să vii și să prezinți castelul ca și o comoară arhitecturală, o chestie de care suntem mândri, că a aparținut unei familii foarte influente, cea mai influentă din zonă.”

Lucrează de zor și caută mereu soluții prin care să crească imaginea turistică a zonei. „Am hotărât că și dacă găsim doar patru lucruri, alea trebuie să le arătăm că există. O să scoatem o broșură cu zona Carei.”

[mashshare]

ZiggY

Cultură și turism în Carei

Ce poate fi special într-un loc care are viață? Până găsesc răspunsul la întrebare am decis să vizitez oraşul Carei pe timp de zi.

Carei, oraşul românilor, maghiarilor şi al şvabilor. Cu ape termale, viță de vie, castelul Karolyi şi multe evenimente culturale. M-am gândit că este o destinație pentru călători ca mine. Pe scurt aş putea numi această poveste: cultură și turism în Carei.

După ce observ arhitectura clădirilor a imperiilor care şi-au marcat prezența aici, după ce observ relaxarea oamenilor de pe străzile curate intru într-o librărie ca să găsesc o hartă.

Intru și sunt sigur că proprietarii au observat că nu sunt de aici. Probabil nu prea sunt bărboși în Carei.
– Bună ziua. Aveți harta Careiului?
– Avem harta Careiului? întreabă un domn de vârsta a treia pe o femeie.
– Harta Careiului, gândește femeia cu voce tare. Este ceva…
– Dar dumneavoastră ce doriți? mă întreabă domnul în vârstă.
– Doresc să aflu ce este de vizitat, ce evenimente sunt și ce locuri reprezentative sunt în Carei.
Și am înșirat toate doleanțele.
Domnul asculta ce spuneam. Pe față îi apăru un surâs şi-mi zice:
– Fii atent la mine flăcăule. Cum ieşi din librărie mergi la dreapta şi nu te oprești până la han. Hanul are o curte interioară spațioasă dar ție nu-ți trebuie spațiu pentru straița asta şi zâmbește. Îi răspund cu un zâmbet la fel de diplomat şi din priviri aștept să-mi lumineze și motivul.
– Mergi acolo. Vei găsi pe cine trebuie.
După o strângere de mână energică şi multă veselie pornesc spre han. Într-adevăr, am găsit un han spațios şi îngrijit.
După ce repet ce doresc să aflu apare un domn cu fața rotundă, brunet şi privirea relaxată. După o strângere de mână și zâmbete reciproce am senzația că mă cunosc de o viață cu acest domn.
– Te rog, îmi zice invitându-mă către scările hanului.
Urcăm şi ajungem într-o sală liniştită unde am servit un ceai gustos de mentă.
În scurt timp am aflat că domnul cu care vorbeam este omul de la care pot învăța cel mai mult despre turism în Carei şi județul Satu Mare.
– Ce face diferența? îl întreb.
– Cultura ajută mult un oraș și asta facem aici. Le oferim careenilor şansa să-şi investească timpul în educație iar călătorii aduc mesaje de departe, de la popoarele lor.
Ascultam fascinat şi-mi sorbeam ceaiul servit în ceşti din porțelan frumos aranjate.
– Când eram mic am văzut cum un oraș mic poate demonstra că poate. Formația Castelani, din care am făcut parte, demonstra că poate şi erau puține grupuri cu astfel de performanțe.
– Şi Karolyi punea accent pe educație iar şvabii, moții sau oamenii de sub Codru au avut puterea exemplului, am completat din informațiile pe care le-am aflat din cercetările făcute.
– Aşa este. Puterea exemplului este importantă. Poate cea mai importantă când vorbim de cultură și turism în Carei.

Am rămas puțin pe gânduri și m-am gândit ce exemplu ofer tinerilor.

Apoi am primit o invitație la un festival studențesc de teatru. Am acceptat cu bucurie.
Apoi am salutat povestea careanului cu fața rotundă, ne-am strâns mâinile, am pus straița pe umeri şi mi-am continuat traseul prin Carei.
E timpul pentru teatru !

Echipa Zig Zag prin România