Alina Cozma

Ţi-ai imaginat vreodată cum e să ajungi la vârsta maturităţii? Poate te vezi în jurul vârstei de 30-35  de ani, ca soţie şi ca mamă, fericită şi împlinită. Sau ca soţ, înconjurat de o familie frumoasă, liniştit financiar şi pasionat de ocupaţia lui.

Dar dacă te-am trezi şi ţi-am adăuga episoade de criză de identitate? Scenariul sună cam negru…

Însă nu există nimic ce nu poate fi remediat cu o paletă de culori, sinceritate totală şi un strop de inspiraţie!

Deşi scenariul tău este doar fictiv şi îţi dorim doar zile colorate, cel al persoanei din faţă noastră a fost real. La fel de real ca ceaiul pe care îl împărţim. 🙂

Alina Cozma era o persoană „la locul ei” înainte de tulburătoarea întâmplare.

Atunci avea 29 de ani şi toate câte se petreceau în viaţa ei păreau a fi puse în ordine şi pe categorii. Era inspirată în fiecare zi de cele două fetiţe, locul de muncă stabil şi Cristi, soţul care o iubeşte.

Peste toate domnea o atmosferă de linişte şi pace până când Alina a gândit un gând îndrăzneţ:

„Cred că pot mai mult decât am făcut până acum!”

Acesta izvora dintr-o cauză interioară ascunsă…

            „Aveam 29 de ani, eram fericită, era minunat, dar nu eram mulţumită, voiam ceva nou. Voiam să las numele meu amprentă puternică pe pământul ăsta.” ~Alina Cozma

    Ce ai gândit la un moment dat, realitate s-a făcut. 🙂 

Procesul nu a fost tocmai uşor.

Refuza să creadă că nu mai găseşte nişte firimituri care să îi arate drumul spre ea.

În fiecare zi încerca să caute în interiorul său o nouă Alina, una pe care să nu o fi întâlnit dar care să fi păstrat secretul fericirii ei.

            „Seară de seară, după ce culcam fetiţele, mă gandeam ce să fac, ce să fac…

            Şi atunci, pictura a găsit-o pe ea: „după jumătate de an, într-o seară, pur şi simplu mi-a venit în minte: am să pictez!”

Alina Cozma

Am să pictez…Gândul care schimbă totul!

            Nici bine nu s-a întâmplat descoperirea şi Alina i-a spus soţului gândul cel nou: Am să pictez!

Un simplu “Bine. Fă ce îţi place!”a încurajat-o să dea viaţă acestui gând. Rapid!

A aşteptat să dea soarele peste lună şi s-a prezentat la cel mai apropiat magazin. Şi-a cumpărat pânze, culori şi a început.

Nu a avut răbdare să studieze, tot ce îşi dorea era să pună pe pânză ce a ascuns atât de mult sufletul ei.

Asta a fost  acum 3 ani. Ce s-a schimbat între timp? Ce tehnici a adoptat?

Au trecut câteva picturi( peste 70) prin pensoanele şi culorile ei. Mansarda casei, amenajată de şoţul ei este noul ei “laborator creativ”.  Nu se opreşte la un stil anume; încă simte momentul şi pânza.

Poate că tot procesul poate fi rezumat de metoda aceasta: Ce simt în acel moment: mă aşez în faţa pânzei, o studiez şi încerc să dau ce e mai preţios din mine.”

Alina Cozma

            Se deosebeşte prin faptul că îşi botează fiecare desen. În afară de aceste aspecte, Alina Cozma nu divulgă tot din casă. Este de părere că fiecare artist are secretul său şi că doar momentul potrivit poate să sustragă câteva informaţii confidenţiale.

            Să spunem şi picturii pe nume…

În momentele sale artistice nu se fereşte de culori. Este un artist îndrăzneţ. Îşi trezeşte picturile prin culori vii. Nu îi este frică să le combine iar rezultatul este demn de o expoziţie la Londra. Acolo au fost expuse pentru prima dată lucrările sale.

Anul acesta a început un turneu de promovare prin ţară: „să mă cunoască lumea şi unde e cel mai bine dacă nu acasă?”

A avut câteva provocări. Chiar şi vremea i-a oferit una. Perioada ploioasă nu corespundea cu tablourile viu colorate. Până la urmă toate au mers conform dorinţelor ei.

Expoziţia „Eros” de la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” a avut loc într-o zi superbă de primăvară în faţa a câteva sute de persoane.  Au apărut şi primele aprecieri:

Alina Cozma

            „Iubirea, sentimentul în jurul căruia gravitează întregul univers, care face inimile să freamete şi dă culoare existenţei, transpare în toate aceste tablouri ca un vârtej de culori amestecate care te duc cu gândul la dragostea primordială.

Când reuşeşti să faci din noapte zi şi să munceşti pentru atâtea picturi, cum te desparţi de ele?

            “ Eros este pictura mea de suflet. O să rămână moştenire fetiţelor; în rest pot să mă despart de toate. Sunt valoroase, sunt bune dar trebuie să dau şi oamenilor. Sunt fericită că reuşesc  să le dau pe toate.”

Alina Cozma

Alina Cozma are doi uceni: fetele sale Clara şi Karina

Trecut, prezent şi…cum rămâne cu viitorul?

Este împlinită şi chiar fericită, ceea ce duce la combinaţia potrivită pentru un viitor promiţător. Plănuieşte să scoată un catalog care să conţină toate tablourile sale, să extindă vernisajele şi în celelalte judeţe, să organizeze un turneu prin ţară. Ziua de mâine nu este departe şi, cu siguranţă, aduce noi perspective. Pe pagina ei de Facebook  şi pe site-ul oficial poţi urmări călătoria şi evoluţia ei ca artist.

După cum declară, este plină de culoare ceea ce înseamnă că pictura se desenează singură. Ea doar scoate la iveală inspiraţia. De restul se ocupă paleta de culori!

Ce e de spus despre întâlnirea noastră cu Alina Cozma?

alina-cozma

Ne-am văzut în repetate rânduri pe parcursul şederii în Vâlcea…de la admiratul picturilor sale la Biblioteca Judeţeană, la prima poveste şi întâlnirea cu toţi colegii.

În “laboratorul” ei creativ, mansarda casei, la un ceai am descoperit şi alte faţete ale sale: soţie, mamă, gazdă bună, prietenă şi suflet generos.

Nu am părăsit judeţul Vâlcea fără un dar de preţ…o bucăţică din spiritul artistic al Alinei sub forma a două tablouri: Miracolul şi Regenerare, acesta din urmă fiind făcut în noaptea dinaintea plecării noastre. Asta da surpriză! 🙂

Concluzia? Alina Cozma ne-a arătat că se poate!

Oricât de tulbure ar părea o perioadă din viaţa noastră, o putem depăşi. Mai mult, din acea confuzie putem găsi un nou sens, o nouă pasiune care să devină un stil de viaţă pe care chiar îl iubeşti. 🙂

Interviu şi editare text: Radu Dascălul

Redactare text: Daniela Pasăre

Foto: Alina Cozma

Dar tu?

Ţi-ai descoperit pasiunea/ pasiunile? Cum le-ai transformat/ te gândeşti să le transformi într-un stil de viaţă care să-ţi aducă satisfacţii sufleteşti şi materiale ?

Ne bucurăm să auzim mai multe despre lucrurile care contează pentru tine. Scrie-ne un comentariu, cu gândurile tale, mai jos! 🙂

Poftă de viaţă şi de călătorii să ai,

~Echipa Zig Zag prin România

Zig Zag prin Romania

 

 

 

 

 

Echipa Zig Zag prin România