Ne amintim de senzaţia pe care o ai când găseşti o monedă străină, uitată pe stradă. O întorci pe ambele feţe curios. Te zgâieşti la simboluri şi ţara din care provine. Vrei să afli ce valoare are iar dacă eşti colecţionar devii imediat noul ei proprietar 🙂
Exact aceeaşi senzaţie am avut-o când am vizitat Muzeul Monetăriei Imperiale din Oraviţa! O singură excepţie ! Nu am luat cu noi monedele pentru vreo colecţie mobilă…L-am vizitat însă înainte de inaugurarea oficială care a avut loc pe 20 august 2015! Bonusul pe care l-am primit a fost pe măsură: o sesiune de poveşti cu istoricul şi directorul Centrului Cultural „Teatrul Vechi Mihai Eminescu”. Timp de câteva ore am făcut multe ture prin sala de expoziţie! Am aflat de la dumnealui o grămadă de informaţii despre istoria Oraviţei.
Unde găseşti Muzeul?
-pe strada 1 decembrie, lângă Biblioteca Orăşenească! Zona este plină de clădiri istorice vechi iar nu departe, în Piaţa Unirii găseşti alte două obiective valoroase: Monumentul închinat prinţesei Sissi şi Biserica romano-catolică( construită între 1718-1721, adăposteşte o bucată din lemnul Crucii lui Iisus, din Ierusalim).
O poveste “metalică” în Oraşul Premierelor din Aurora Banatului
La suita de premiere şi evenimente interesante pe care le deţine, Oraviţa îşi mai trece în palmares o realizare: Monetăria Imperială înfiinţată în 1811 în Ciclova Montană( administrativ aparţine tot de oraş).
De ce Imperiul Austriac a ales tocmai acest loc pentru a-şi bate moneda?
Istoricul Ionel Bota ne-a dat răspunsul: pentru că în zonă existau rezerve importante de cupru. La monetăria din Selmecbanya, rezervele erau pe terminate iar baterea de monedă de cupru era pentru austrieci o variantă rentabilă, faţă de argintul şi florinii de aur.
Ştiai că?
–în 1811, Augustin Knoblauch a fost numit directorul Bănăriei din Ciclova după cum era numită monetăria în grai popular. Acesta nu era altul decât fiul lui Karl Knoblauch( Usturoi, în traducere din germană), fondatorul primei farmacii montanistice din spaţiul românesc.
-monedele din cupru aveau sigle “O”.
–în primii cinci ani de la înfiinţare s-a emis masiv monedă cu mai multe diviziuni.
-Monetăria Imperială a fost funcţională până în 1855.
-pe locul ei a funcţionat moara lui Iacob Stoian. Oamenii continuau să numească locul: Bănărie.
–Muzeul Monetăriei Imperiale, prima filă de istorie deschisă publicului larg face parte dintr-un amplu proiect lansat de municipalitate cu ocazia împlinirii, în 2017 a 200 de ani de la inaugurarea Teatrului Vechi. 17 muzee organizate pe tematici diverse vor răsări pe străduţele Oraviţei!
–în toamna aceasta, domnul Bota ne-a anunţat că vor apărea şi celalte muzee. Exponatele sunt pregătite, iar curând spaţiile vor fi şi ele gata 🙂
Informaţii utile:
-Persoane de contact: Ionel Bota şi Cristian Ghinea
-mai multe informaţii despre muzeu şi monetăria din Ciclova Montană găseşti pe site-ul official al Oraviţei
E rândul tău: Muzeul Monetăriei este un exemplu de bună practică în ce priveşte valorificarea trecutului oraşului. Ce alte poveşti/realizări orăviţene ar merita puse mai mult în valoare ? Hai să povestim! 🙂
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment