Horincă din stâlpul porții

Să am ce îmi place şi să pot munci.″

Meşterul popular, are o poartă din care oricine se poate servi cu un pahar de horincă. Pe lângă asta, maramureșeanul mai are de oferit multă voie bună, vorbe de duh şi, uneori, un cântec. Dacă aveţi noroc, vă poate da chiar un spectacol. Se transformă într-un fel de om orchestră ale cărui instrumente muzicale sunt chiar uneltele de lucru.

De cum pătrunzi în gospodăria lui, observi porţi maramureşene (una e foarte veche, restaurată), un interior similar restaurantelor tradiţionale, căci e bine să ai aşa un spaţiu în caz că vin musafiri, un cazan pentru horincă şi chiar o vâltoare, la care vin sătenii să spele covoare sau cergi. Se gândeşte şi să facă un iaz de peşte.

[mashshare]

ZiggY

Ospitalitate dusă la extrem : horincă din stâlpul porții

Cine zice că maramureșenii nu sunt ospitalieri trebuie să se oprească la poarta lui. A mai văzut cineva horincă curgând din poartă? Eu da! La poarta acestui meșter popular te primește chiar el în persoană. Îți întinde o căniță mică din lemn și vrei nu vrei trebuie sa guști. Se laudă că e producție proprie. Dacă ai tihnă să vezi ce-a construit acest meșter popular rămâi uimit de ingeniozitatea lui. Cât de simplu poți folosi resursele naturale pentru a-ți face treburile pe lângă casă! Zice că banii pe care-i câștigă nu vrea să-i strângă ci îi investește tot în gospodărie.

După ce și-a construit vâltoarea, piua, sistemul de răcire pentru horincă și altele, acum vrea să tragă apă în casă tot prin cădere. Cât am stat de vorbă cu el n-a stat locului o clipă ci tot căuta ceva de făcut prin curte. Uneori mai iese la poartă când cineva îl cheamă. Desigur respectă obiceiul și îi servește pe toți cu horincă. Soția lui îl ajută cu drag în gospodărie. De abia aștept să mă reîntorc după ce va termina salonul tradițional din curte în care își pune pe tavă spiritul ospitalier de moroșan.

Echipa Zig Zag prin România