Mai mult decât spații, clădiri sau camere, muzeele sunt adevărate capodopere, iar cei care le-au inventat, cel mai probabil, și-au dorit să dăinuie pentru generațiile viitoare ceea ce a fost și este mai important pentru poporul român: oamenii care au scris istorie.
În sportul românesc au existat, de-a lungul timpului, multe persoane care au înregistrat performanțe mondială și naționale. De multe ori, ne scapă numele lor sau performanțele de care au dat dovadă, însă odată ce ai intrat în Muzeul Sportului din București, cu siguranță vei rămâne în minte cu esențialul: România a avut valori.
Și are, dat fiind cea mai recentă performanță înregistrată de Simona Halep, chiar ieri, la Wimbledon de care cu toții suntem mândri și bucuroși.
De la apariția primelor activităților sportive în România la dezvoltarea numeroaselor discipline sportive, aici poți face o incursiune în istoria fiecărui sport care a produs emoții și momente unice celor care îndrăgesc această activitate.
Dacă vrei o radiografie a sportului românesc aici este locul ideal. Vei afla lucruri de care, probabil, nu ai avut habar, lucruri de care ai știut dintotdeauna sau lucruri care nu credeai că ar fi fost posibile de români.
În imediata apropiere a Arcului de Triumf se află clădirea Comitetului Olimpic și Sportiv Român unde este găzduit Muzeul Sportului care prezintă istoria, performanțele și sportivii care au făcut cunoscut numele României peste hotare, în special la olimpiade.
Muzeul este amenajat pe două etaje, simplist dar profund prin încărcătura emoțiilor și informațiilor pe care le transmite. În totalitate sunt 10.000 de exponate dar doar câteva sute sunt expuse în cele două săli urmând să fie amenajate și restul. Printre cele mai vechi obiecte se regăsesc: tratatul de călărie din anii 1700 sau prima distincție decernată României la o olimpiadă, 1924 la Paris: medalia de bronz câștigată de echipa de rugby masculin.
Etajul al doilea al muzeului denumită Expoziția românia olimpică 100 cu ocazia centenarului, prezintă în ordine cronologică, obiecte, momente şi informaţie şi imagini de natură inedită cu care se identifică sportivii de legendă ai ţării percum Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Nicolae Linca, Iosif Sîrbu, Lia Manoliu, Aurel Vernescu, Dumitru Pârvulescu, Ștefan Petrescu, Cornelia Sideri.
Muzeul prezintă trofeele cucerite de sportivi români în diferite competiții internaționale: mănușile campionului mondial de box Nicolae Linca, pagaia campionului olimpic la canotaj, Ivan Patzaichin, un pașaport colectiv folosit de jucătorii români de fotbal care au plecat la Campionatul Mondial din Uruguay din anul 1930, sabia scrimerului cu care a câștigat medalia de aur la Olimpiada de la Sydney din 2000 Mihai Covaliu, ghetele campioanei la atletism Violeta Beclea Szekely dar și echipament sportiv îmbrăcat de România la CM 1994, din SUA.
Știați că Paneth Farkas a fost primul român înscris în Guiness Book?La Campionatul Mondial de tenis de masă desfășurat la Praga în 1936, prima minge a meciului dintre Paneth Farkas și Alois Ehlich a durat 2 ore și 15 minute. Statistica spune că mingea a trecut peste fileu în acest inegalabil punct jucat de cei doi de peste 12.000 de ori. Pentru mai multe curiozități intrați pe pagina oficială a Muzeului Sportului.
Programul muzeului este de Luni-Vineri de la 10.00-17.00 și intrarea gratuită.
Cu drag de călătorii,
Cosmina din Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment