Construcția mănăstiri este datată la începutul secolului XX. În vremea aceea, preotul satului Rohia, după ce își pierde fiica de doar 10 ani, pune bazele mănăstirii în numele ei.
Adevărata comoară a mănăstirii din Rohia este biblioteca. Aceasta este bine păzită, s-au adunat aici peste 40 000 de volume. Volume donate de autori ca Mircea Eliade, Constantin Noica, Emil Cioran, Eugen Ionescu și mulți alții. Există și un colț care a fost ținut secret pentru mult timp. Aici erau lucrări ale exilului, interzise pe vremea comunismului. Puțini oameni știau de ele.
[mashshare]
Mănăstirea Rohia: liniște, simplitate,frumusețe
Am ajuns în Țara Lăpușului. De mult timp mi se recomandă să vizitez această parte a Maramureșului. M-am cazat la pensiunea Maria din satul Rohia și am pornit spre renumita mănăstire de aici.
Chiar dacă e început de decembrie, vremea ține cu noi și încă ne putem bucura de natură. Am ajuns la intrarea în mănăstire. M-a întâmpinat o poartă maramureșeană deosebită. Măreția ei, icoanele și însemnele de pe poartă parcă îmi spuneau că intru într-un loc special, un loc sfânt. Intram în Mănăstirea Sfânta Ana din Rohia.
Am admirat toate clădirile mănăstirii din exterior și am intrat în biserică. Era o liniște pătrunzătoare. Totul era atât de simplu și de frumos încât nu m-am putut abține să nu fac o poză. Uitați ce a ieșit.
Am aflat de la un călugăr că în fiecare an, aici la Rohia, vin milioane de turiști și pelerini. Unii vin să se roage, unii să cerceteze iar alții să viziteze.
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment