Școala de arte din Sighet

Sighet-orășelul maramureșean cu multe clădiri impunătoare, din vremea imperiului, ne-a mai surprins cu ceva: o lecție originală de muzică, pe școala de arte.

Da, am zis bine „pe” școala de arte. Unul din pereții acestei instituții gimnaziale de învățământ este zugrăvit în ritmuri muzicale 🙂

De sus până jos, zidul îți arată elementele de bază din muzică: game, note sau instrumente. Îți poți face o idee și despre marii compozitori, români și străini deopotrivă pentru că figurile or stau în partea de sus, la loc de cinste.

Școala de arte din Sighet poartă pe zidurile ei, o imagine realizată pe vremea regimului comunist, dar care îți atrage atenția de fiecare dată când treci pe lângă ea.

[mashshare]

ZiggY

Maestre, să fie muzică: școala de arte din Sighet

Soarele se pregătea să apună când mă îndreptam în mare viteză spre parcul Grădina Morii din Sighet. Vroiam să ajung la timp să fotografiez o persoană interesantă, din domeniul artelor, cu care discutasem cu două zile în urmă. Am lăsat bisericile și clădirile vechi din centru ca să fac stânga pe Strada Mihai Eminescu. Încă mai aveam lumină pentru câteva cadre bune.

Ciudat, îmi zic: sunt pe strada numită după un artist în ale poeziei și mă întâlnesc cu un artist…. Ghici ce: după un minut trec pe lângă școala de arte, cu al său zid ce vorbește despre muzică 🙂

O idee originală

Figurile marilor compozitori m-au captat. Mi-au revenit pe loc în memorie, piesele lui Bach, Beethoven, Mozart sau de Rapsodia lui Enescu.
Ochii mei au coborât mai jos spre cele două portative, blindate cu note muzicale atent aranjate în game…sub ele, două domnișoare zdrăngăneau nestingherit la ceea ce părea a fi o mandolină. Hmm, nu-i un mod prea rău să te relaxezi 🙂

Peretele zugrăvit de pe școala de arte mai avea jos și un rând din cele mai cunoscute instrumente muzicale: vioară, nai, flaut, pian sau flaut. Toate elementele creau o imagine de ansamblu originală!

Brusc, m-am uitat la ceas. Ups, trebuia să fiu la timp, lângă Iza cea verzuie din Parcul Grădina Morii…dar nu m-am putut abține să nu fac o poză înainte! Frumos mod de a-i face pe elevi și trecători să țină minte câteva noțiuni de bază din muzică. Și gândind asta, am grăbit pasul spre locul stabilit…

Echipa Zig Zag prin România