Cei care construiesc îi recunosc imediat pe cei din jur care fac eforturi colosale să pună cărămizi pe o fundație, pe termen lung. Manafu este o persoană care construiește cu răbdare, cu echipă și creează mișcare în jurul lui, iar Webstock e un deschizător de drumuri cu 10 ani experiență.

În urma participării la Webstock am plecat mai bogat. Nu doar cu un premiu ci și nou mod de a gândi.

Cum? Gândind la nivel MACRO.

O să menționez o parte din ideile obținute la conferință.

Mentalitatea e cea care ne conduce spre deciziile zilnice.

Cornel Amariei, a început să citească la 3 ani, la 14 ani avea prima inveție iar azi are 50 de invenții în curs de patentare, dintre care și ochelarii pentru nevăzători. E considerat unul dintre cei mai inteligenți tineri ai lumii.

Știi ce îl caracterizează pe Cornel cel mai mult ? “Curiozitatea si curajul de a încerca lucruri noi. De aici vine creativitatea și inovația.” – Cornel.

Pas cu pas se formează o nouă mentalitate, adică un nou mod de-a gândi.

Acțiunea aduce rezultate, noroc și încredere în tine. 

Mihaela Noroc e însăsi definiția acțiunii. A convins mii de femei din toată lumea să le facă fotografii. A călătorit 15 luni în jurul lumii ca să facă un album unic – Atlasul frumuseții. “Ce e mai important este să te încarci cu energie pozitivă si să nu renunți. Avem al 15 lea simț și simțim omul din fața noastră. Dacă tu ești pe stradă și din 10 oameni unul îți spune da, e ok. Îți crește încrederea în tine.” – Mihaela.

Comunitatea schimbă lucrurile – “Spunem despre oameni ce credem despre ei si nu despre ce fac.”  – Cabral Ibacka

Face televiziune de 20 de ani si blogging de 9 ani.

Cabral a fost destul de serios, dar a transmis din suflet un mesaj destul de puternic –

“Dacă nu facem gașcă stăm degeaba. Dacă ce se întâmplă în online nu se declină în offline e degeaba. Ne trece timpul și dacă nu facem echipă suntem degeaba. Ce vă rog eu frumos este să încercăm să facem ceva impreună din online în offline.”

Tot aici pot încadra și povestea bătrânelului din Brașov bătut și lăsat în comă în scara blocului care a ajuns să emotioneze o țară întreagă și pe care dl. doctor Vasi Radulescu a spus-o tuturor. Finalul e fericit, el a ajuns în Bihor la un centru pentru bătrâni. Cu cei 20 000 de euro strânși de la peste 1500 de persoane care au văzut postarea dlui dr. Vasi pe facebook, s-a cumpărat o căsuță vis a vis de centru și o să găzduiască și alți bătrâni mult timp.

Să conducem comunitatea online spre acțiuni în offline care să producă schimbări e o responsabilitate pe care ne-o asumăm. De preferat ar fi să facem bine!

Rezultatele sunt cele care ne motivează cel mai mult iar Vlad Voiculescu e omul potrivit care să reprezinte acest cuvânt.

“Faptele pe care le facem sunt o melodie bună și vorbește de la sine”

Nu știu dacă trebuie să-l mai prezint pe Vlad. Este fondatorul MagiCamp și fost ministru al Sănătății. Insă MagiCamp nu mai este de mult doar o tabără. E o comunitate formată din voluntari și oameni care gândesc și simt la fel, lucrează împreună pentru a avea un impact semnificativ în viețile copiilor bolnavi de cancer și ale familiilor lor. Dacă vreți să-l cunoști mai bine te rog să urmarești video-ul de la TEDX – Sunt eu păzitorul fratelui meu?

Pe lângă asta Vlad Voiculescu vrea să strângă în jurul lui un milion de oameni şi să facă din ţara asta „un loc în care vrei să trăieşti”. Un milion de oameni care se pot mobiliza oricând pentru a opri o nedreptate sau pentru a susţine o iniţiativă civică sau politică. El crede că cel mai mare impact il putem avea pornind de jos. Sunt deja 100 000 de oameni care și-au lasat datele lor.

“Prin exemplu și prin construcție, educi.” – Vlad

Oportunitătile sunt nelimitate, timpul nu – Andreea Esca – “ Când faci o profesie trebuie să o faci perfect”

Face parte din prima generație de televiziune de după revoluție. Ea spune că sunt mai multe lucruri care trebuiesc coordonate, dar a existat această oportunitate extraordinară a acelor timpuri. De la 19 ani face asta și nu a făcut altceva. Este ea insăsi.

“Dacă îți dorești să exiști pe termen lung, consumă-ți bateria în mai multe etape. E foarte important să faci un lucru, multă vreme, serios, la fel. Lucrurile care rezistă pe termen lung trebuie făcute un pic mai mult, mai cu bază.” În felul acesta ai putea să nu alergi după prea multe oportunități ci să-ți alegi una și să o faci să strălucească.

Dacă vrei să revezi conferința găsești înregistrarea aici. E inspirațională!

P.S: Am fost certați de Manafu că suntem modești cu proiectul nostru. Să știți că am câștigat Premiul I la Publishig, fiind cel mai fain proiect de conținut cu un volum mare de informații din România.

Doar așa #SăNuFimModești. 😉

Cu spor,

Marian (un alt deschizător de drumuri)

Fotografii realizate de Sabina Ghiormescu

Echipa Zig Zag prin România