În agitația unei promenade de tancuri și mașini ale armatei, care trec dinspre și spre Cincu, liniștea se găsește în interiorul Bisericii Fortificate din Cincșor. Nu, nu e o biserică la fel ca celelalte din zonă. O parte dintre bisericile fortificate ale Transilvaniei au lacăt pe ușă, lucru care nu se întâmplă și în Cincșor, județul Brașov. Biserica Fortificată Evanghelică, construită în secolul al XII-lea, a fost renovată și conservată. Astăzi, mai sunt numai 15 enoriași ai satului care se întâlnesc în fiecare duminică, pentru slujbă.

De la intrare ansamblul pare un labirint, asta pentru că biserica are, pe lângă prima centură de fortificație, o a doua fortificație, dar doar pe latura sudică. Acest zid a fost construit pe latura de la miazăzi, întrucât în perioada Evului Mediu, această zonă se afla la granița cu Țara Românească, frontiera fiind delimitată în mod natural de râul Olt. Comunitatea de sași din localitate a găsit în acest loc un refugiu în caz de pericol, dar tot aici își țineau proviziile. Turnul slăninilor adăpostea slănina fiecărei familii – din care se putea lua doar într-o anumită zi a săptămânii.

Spre deosebire de bisericile ortodoxe, cea evanghelică nu are icoane și nici sfinți pictați pe pereți, lucru explicat în detaliu de ghidul nostru, doamna Carmen. Tot în sala bisericii se află una dintre cele mai renumite orgi bisericești din regiunea Transilvaniei. Multă lume apreciază, în general, instrumentele muzicale, dar când vezi această orgă – regină a instrumentelor – te cuprinde un fior unic.

 

  

Vizita noastră în biserica fortificată din Cincșor a fost una cu informații clare despre viața sașilor din acest ținut, cu exemple ale vieții de acum câteva secole, cu întrebări și cu experiențe senzoriale – am participat la ghidajul din biserică așezați întocmai cum stăteau sașii, conform unor principii.

Cu emoții în zigzag,

Nicoleta Felea

Fotografii realizate de Elena-Andreea Acăprăriței

Nicoleta Felea