În adâncurile pământurilor, în mina de sare „Trotuş” din Tg. Ocna se află o bisericuţa ortodoxă zidită şi amenajată în perioada aprilie-decembrie 1992.

Se află așezată la o adâncime de 240 de metri, sub nivelul solului, un lăcaş de cult, ctitorit numai de minerii ce muncesc aici. Minerii ajungeau în acest loc, în faţa icoanelor, de unde înalţau rugaciuni, spre ajutor şi ferirea de accidente ceea ce face din această mină un loc binecuvântat.

Bisericuţa zidită aici, cu preţul vieţii unora dintre muncitori, binecuvântează munca şi rugăciunea celor ce se nevoiesc în tăcere, fiind sfinţită la data de 4 decembrie 1992 şi este deschisă în fiecare zi a anului, între orele 07:00 si 17:00. Slujbele se oficiază aici doar în noaptea de Înviere, de sărbătoarea hramului – Sfânta Varvara, sau în situaţii speciale.

Biserica Sfânta Varvara a rămas şi în prezent una dintre puţinele biserici din ţara noastră construite în saline, şi singura din Europa, realizată aproape integral din sare şi amplasată la o adâncime de peste 200 de metri.

Obiectele din sare au fost lucrate de către mâinile minerilor fiind tratate cu un lac special, pentru a nu atrage umezeala şi pentru a asigura rezistenţa in timp.

Catapeteasma este formată din 24 de icoane, una dintre ele reprezentând-o pe Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor. Biserica este spațioasă, luminată, iar din interior nu lipseşte nici unul dintre elementele de arhitectură ortodoxă. 

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România