Probabil ați simțit și voi puterea naturii, oricât de preocupat sau stresat ai fi, ea reușește întotdeauna să te readucă pe drumul liniștii. Asta am simțit noi, după o zi încărcați cu câteva termene limite și sarcini de rezolvat, am pornit spre câteva obiective turistice din zonă care ne-au relaxat și încărcat cu energie.

Orașul Tg. Ocna se află  într-o zonă muntoasă și chiar dacă alegi să te relaxezi la pensiune fără să faci nimic este suficient cât să pleci încărcat de energie și aer curat. Dar împrejurimile sunt atât de bogate și diverse încât ar fi păcat să vii în concediu fără să te oprești la cele mai importante obiectivele turistice din zonă.

Am plecat mai exact, de la Pensiunea Porțile Ocnei din parcarea unde avea expus pe un banner mare toate obiectivele turistice din zonă, cu număr de km calculați ca punct de plecare de acolo. Mi s-a părut fascinant și interesantă modalitatea de promovare a zonei.

Pentru că data trecută am ales să vizităm Salina Tg Ocna, am mers de data acesta 26 km până la Mănăstirea Cașin, satul care poartă același nume, apoi încă 15 km o fugă până la Cascada Buciaș (din care vreo 2 km pe jos). După care am plecat spre Borzești, un alt loc fascinant din județul Bacău și despre care voi vorbi în alt articol pentru că ar fi multe de povestit.

Un zid de piatră cu turnuri străjuiește Mănăstirea Cașin, oferindu-i aspectul unei cetăți fortificate. Biserica inițială era înconjurată de case domnești si înconjurată de ziduri de piatră înalte cu turnuri care ii dădeau aspect de cetate, având rol de apărare.

Construită în 1655 de voievodul Gheorghe Ștefan, planul bisericii, arhitectura și dimensiunile fațadelor sunt identice cu cele ale bisericii Golia din Iași, dar cu forme simplificate. Planul exterior este rectangular, cu ziduri înalte, cu acoperișul  străjuit de  trei turle, accesul în pridvorul bisericii făcându-se prin ușa laterală din partea sudică.

Nu am putut intra în interiorul bisericii pentru că nu am găsit pe nimeni, de altfel nici nu știm dacă se mai slujește înăuntru.

De aici am plecat spre Cascada Buciaș la 15 km distanță. Am intrat pe un drum de câțiva km de drum forestier apoi am oprit la o barieră de unde am parcurs încă 2 km pe jos (aproximativ 20 min). Cascada are o cădere de 15 metri și este spectaculoasă. O poți admira de sus sau printre copaci cobori spre ea, iar urmând cursul pietrelor poți să ajungi chiar foarte aproape. Ar fi indicat să ai papuci de drumeție.

În drumul nostru spre întoarcere am adunat câteva deșeuri aruncate la întâmplare de oameni. Din păcate, nu am fost pregătiți cu saci și mânuși altfel am fi strâns tot în calea noastră.

Nu înțeleg cum poți să vii la cascadă, să fumezi și să lași chiștocul acolo. Sau cum poți să vii să mănânci ciocolată și să lași ambalajul aruncat pe jos. Așa greu poate fi să îl împăturești și să îl bagi în geantă/buzunar sau gură? Oamenii pot fi chiar surprinzători. Mai facem, încă o dată, apel către umanitate: PĂSTRAȚI NATURA CURATĂ! Nu vă mai bateți joc de natură pentru că vă bateți joc de voi și de urmașii voștri.

Ne-am întors plăcut surprinși de frumusețea cascadei și siderați de atitudinea unor oameni.

Cu drag de călătorii te invit să vizitezi cele două obiective turistice și să le păstrezi curate alături de noi,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România