Care e rețeta pentru o seară de explorare în orașul Sibiu? Aflăm împreună. Se ia un oraș bogat din punctul de vedere al atracțiilor turistice, alături de o echipă de tineri curioși și dornici să bifeze pe harta călătoriei lor locuri și oameni speciali. Hm? Cum mixăm ingredientele acestea? Numai în zig zag!


Mai adăugăm un apus deosebit de iulie, pentru care musai e nevoie de ochelari, și un ghid de turism, căci trebuie să ameliorăm cumva setea de noutate care se stârnește pe parcurs. Să pornim, zic!
Aminteam de faptul că Sibiul e un oraș care abundă în obiective turistice, astfel că vom așeza pentru felul întâi, poveștile care ne-au făcut să exclamăm un sincer „Wow!”.

Ne oprim întâi la Casa Calfelor (călătoare), a căror atelier se află în Piața Huet, lângă Catedrala Evanghelică. Deși breslele au fost eliminate din piața economică în secolul XIX, din pricina revoluției industriale, tradiția unor tineri de a călători din oraș în oraș, practicând diverse activități, mai există și astăzi. Acești tineri, fete sau băieți, după ce au finalizat o școală cu profil profesional, înainte de a se așeza la casele lor, pornesc într-o călătorie de inițiere, care durează în jur de trei ani. În România există doar acest atelier din Sibiu, unde poposesc tineri din Europa, cu precădere din Franța și din zona vestică a statului german.

Nu-i minciună ce vă spunem acum: am traversat Podul Minciunilor! De-a lungul timpului, s-au tot zvonit diverse legende pe tema acestui pod, fie cu negustori necinstiți sau cu iubirile neserioase ale tinerilor ofițeri austrieci. Până în 1859, când a fost construit acest prim pod de fontă din România, aici exista un turn de apărare, care avea o poartă imensă și un tunel dedesubt, pe care intrau carele pentru a ajunge în centrul pieței. Cu timpul, acest tunel a devenit impracticabil și autoritățile au decis demolarea lor, dar tot se impunea conectarea Pieței Mici cu Piața Huet. Acest pod nu are niciun pilon de susținere, el este așezat pe cele două laturi motiv pentru care a fost numit „lay bridge” (to lay (eng.) = a așeza). Asemănarea dintre două cuvinte ale limbii engleze, lay și lie (minciună), a condus la o traducere greșită: de la Podul Așezat la Podul Minciunilor.


La felul principal, vorbim despre al treilea muzeu deschis în Europa. După inaugurarea muzeelor Louvre și British Museum, un muzeu din România pășește în top 3 primele astfel de instituții ale bătrânului continent. Muzeul Național Brukenthal, al cărei clădiri principale se află în Piața Mare, a fost reședința guvernatorului Transilvaniei, Samuil von Brukenthal. În timpul vieții sale, baronul a colecționat diverse obiecte de artă și, înainte de a muri, și-a scris testamentul prin care a dispus deschiderea palatului său ca muzeu public. Pe 25 februarie 1817, chiar acum 200 de ani, Muzeul Brukenthal a fost deschis publicului.

Rețeta noastră de explorare ajunge la desert. Am păstrat ceva frumos: cea mai frumoasă stradă din Sibiu! Strada Cetății a fost denumită în acest fel și te poți convinge singur de acest lucru dacă o iei la pas. Pornești cu cele trei turnuri, Archebuzierilor, Olarilor și Dulgherilor, care sunt rămășițe ale celei de-a treia fortificație a orașului din cele patru. Vei simți un parfum profund de istorie, căci vei avea în fața ta clădirea primului teatru românesc – Sala Thalia (deschisă în iunie 1788), construită în cadrul Turnului Gros (din a patra centură a orașului). Dacă vrei o incursiune mai acută în timp, fii fără grijă, Muzeul de Istorie Naturală oferă bilete chiar spre lumea dinozaurilor. După călătoria aceasta în timp, trebuie să revii cu picioarele pe pământ, dar pe un pământ faimos: Aleea Celebrităților. Din 2013 se tot imprimă steluțe celebre ale celor care au marcat și marchează încă domeniul cultural și artistic sibian. Am pășit cu emoție pe alee, și rosteam cu voce tare toate numele pe care le zăream, până am ajuns în 2017. Iar am călătorit în timp, se pare.


Doar că drumeția cere și odihnă. Tot ce-am pregătit pe parcursul acestui articol, merită savurat cât e cald. Alegem, bineînțeles, un loc de excepție tot pe strada cea mai frumoasă. Pardon! Nu, n-am greșit cu nimic, așa se numește locul unde ne bucurăm de finalul turului de oraș; Pardon Cafe & Bistro.

Rețeta explorării noastre a Sibiului își face loc de final. Pentru a evita situațiile în care întorci harta pe toate părțile și străzile orașului par din ce în ce mai întortocheate, alege un ghid de turism. Alegerea noastră a fost Florin Ionescu, de la Sibiu Tour Guide, și ne-a bucurat să-i fim oaspeți vreme de două ore prin Sibiu. Alături de Sibiu Tour Guide poți opta și pentru excursii în jurul Sibiului, poate către Brașov, Cluj sau Alba-Iulia. Mulțumim mult!

Cu emoții în zig zag,

Nicoleta Felea

Fotografii realizate de Acăprăriței Elena-Andreea

Nicoleta Felea