O vorbă veche din popor spune că „Cine n-are bătrâni, să-și cumpere”. Ei ar fi avut povești pline de înțelepciune, ar fi oferit semnificații tuturor lucrurilor. Inteligența nativă și instinctele i-ar fi făcut să dăruiască cu drag un blid de mâncare, făcut cu produse din grădină. E drept că bunici de cumpărat nu mai sunt. Am găsit noi un cadru idilic în care i-am fi regăsit, cu siguranță, pe bătrânii noștri de odinioară. E un loc care a început să prindă viață în anul 2007, odată cu crearea unui puzzle rural, din locuințe bucovinene vechi. În stațiunea Gura Humorului, pe dealul Toaca, pensiunea La Roată e o veritabilă capsulă a timpului pentru vizitatori. 

Căsuțe tradiționale din Bucovina

Vacanțele la bunici sau copilăria în curtea de la sat pot fi retrăite în La Roata***. Aici există cinci case bucovinene, cu o vechime care variază în jurul a 100 de ani. Toate căsuțele au fost strămutate din sate din împrejurimi și-au început o nouă viață, pe tărâmul pensiunii. Acest nou făgaș acordat locuințelor vine la pachet și cu personalizarea lor. Fiecare casă are un nume, referitoare la familia Selig Florea, cea care deține pensiunea:

  1. Casa Elisabeta – două dormitoare, potrivită pentru doi adulți și un copil
  2. Casa Anastasia – casă boierească, poate găzdui patru persoane în două dormitoare
  3. Casa Zenovia – casă de la munte, cu două dormitoare matrimoniale
  4. Casa Dumitru – două dormitoare (matrimonial și twin)
  5. Casa Vasile – două dormitoare decomandate, unul cu pat single, potrivit pentru 4 adulți și un copil.

Confortul de astăzi, în decor de pe vremuri 

Călătoria în timp debutează cu momentul în care deschidem ușa casei Dumitru. Are o cheie metalică, chiar gigant, dacă ne raportăm la ce folosim astăzi. Apoi ne lăsăm purtați de amintiri, ne mai domolim din doruri și exclamăm adesea: „și bunica avea așa țoluri pe jos”, „și mama mergea la cimitir în ajun cu un fier de călcat ca acesta, în care punea cărbuni”. N-avem leac pentru nostalgiile acestea. Pentru că bunicii nu mai sunt, focul a-ncetat să mai ardă. Deși e o casă țărănească, a fost adaptată, astfel încât să mulțumească nevoi contemporane: calorifere, frigider, o mașină de cafea, televizor, internet și baie. Mobilierul e pictat manual, peste tot se găsesc obiecte vechi. Sunt linguri de lemn cu care amestecau în ceaunul cu mâncare, cărți de rugăciune și chiar și fuiorul bunicii, în colțul de lângă ușă. 

Bucătărie bucovineană 

Micul dejun e servit în Casa Constantin, care e mai mult decât un loc de luat masa. Încă de afară e amenajat un colț foto. Pregătit cu recuzită din portul popular și câțiva baloți de paie – să iasă fotografiile cât mai autentice. Restaurantul e amplasat sub forma unui cadru de poveste: cu terase amenajate în interior, cu elemente de decor ale vieții satului bucovinean, amplasate ca să poată întregi experiența de cazare cu iz rural. N-am „scăpat” nici de gustul de altădată, am gustat din toate. Din zacusca de ardei, brânza de burduf, cașcavalul afumat, șnițelele de dovlecel, dulceața de căpșuni, plăcinta cu mere, crema de zmeură ș-apoi suc de mere sau o ulcică de lapte cald. Pentru prânz și cină, gazdele vă vor sfătui ce să alegeți din stațiune, căci aici La Roată se gătește doar mic dejun.

Socializare în jurul grătarului

Vacanța la bunici e musai să fie de minimum două nopți, ca să fie trăită cu desăvârșire experiența din sătuc. În capătul satului, chiar lângă casa Dumitru, e amplasat Grill House-ul (zona de grătar). Un loc rustic, cu obloane de lemn, care ascunde spațiul de grătar și socializare: cu masă de ping-pong și câteva jocuri de societate. Zona aceasta e pusă la dispoziția oaspeților, în mod gratuit, la fel cum sunt și bicicletele. 

Bunicii petreceau mult timp în grădină, cu genunchii prin vadurile de roșii, sau în ograda cu animale. Această experiență poate fi replicată mai ales în lunile calde, când vizitatorii își dau întâlnire în fermă, cu iepurașii și cu găinile. Aducând vorba de găini, un moment inedit pentru cei mici e strânsul ouălor, pe care apoi le aduc la bucătărie și le vor mânca la mic dejun. În celălalt capăt al satului, lângă casa Vasile, oricine poate cuceri munții din jur cu privirea, din Observator. Se vede pârtia Șoimul, cu al său observator inaugurat chiar anul trecut, și o parte din stațiune. 

Variantă modernă de cazare

Pensiunea La Roată a extins serviciile de cazare și într-o notă mai contemporană. Așa au apărut casele moderne Ana, Ramona, Olga și Nela. În aceste clădiri, se oferă cazare în camere duble superioare, apartamente mici (2 adulți și un copil) și apartamente mari (4 adulți și un copil). 

Și fiindcă amintirile s-ar putea rătăci peste ani și ani, magazinul de cadouri vine cu o ofertă variată de suveniruri. Asta ca să asociem cu un bun material această teleportare în timp din Bucovina. La Roată rămâne pentru noi un exemplu de bune practici la capitolul dragoste pentru tradiții românești. Ne bucurăm să vedem că fenomenul caselor vechi, incluse în circuitul turistic, ia amploare la noi în țară. 

Pentru a descoperi Bucovina în detaliu, îți mai recomandăm:

  1. Parcul de Agrement Ariniș, din Gura Humorului – 5 km distanță (parc de aventură, tir cu arcul, salt în gol de la 12 m, piscină interioară și exterioară)
  2. Megatiroliana de la Palma, în pasul Ciumârna – 48 km distanță (cea mai lungă tiroliană din România, are 1100 m lungime)
  3. Mocănița Huțulca – 36 km distanță (trenul parcurge 12 km de linie îngustă prin satele dintre Moldovița și Argel, iar la capăt vei găsi un restaurant în aer liber cu produse locale)
  4. Pârtia de schi Șoimul, Gura Humorului – 5 km distanță (în vârful pârtiei a fost inaugurat recent un turn panoramic, de unde poți admira obcinile Bucovinei)

Poți consulta, de asemenea, articolele călătoriei noastre în zig zag prin județul Suceava și alte recomandări de activități de pe meleaguri bucovinene.

Abonează-te la Zig Zag prin România

* indicates required

Abonându-vă vă dați acordul ca Asociația Zig Zag prin România să vă contacteze și/sau să vă trimită noutăți pe e-mail.

Vă puteți dezabona în orice moment făcând click pe link-ul din subsolul e-mailurilor noastre.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Nicoleta Felea