Casa memorială Amza Pellea

 

 

„Oricât voi trăi şi oriunde va fi să mor, rămân băileştean până în străfundul sufletului”.

Aşa spunea în timpul vieţii Amza Pellea…Asta simţim şi noi când am călcat pragul casei “omului de miliarde”, Nea Mărin.

Omul nu mai este în carne şi oase dar energia şi amintirile lui au rămas încă vii aici. În ziua petrecută la Băileşti am fost curioşi să-l cunoaştem pe marele actor de teatru şi film. Mai ales, vizita la muzeu ne-a dat voie să aflăm cum gândea acesta.

„Am o sete absurdă de a şti ce se află sub coaja lucrurilor” ~ Amza Pellea

Ştiai că?

Casa memorială Amza Pellea

Acasă la Nea Mărin!

-Cea care este astăzi Casă Memorială a lui Amza Pellea, a fost construită în anul 1908  şi are două camere şi un hol. Sunt de fapt două case într-una, una în care a copilărit marele actor şi cea a faimosului personaj jucat de acesta, Nea Mărin.

– În interiorul ei, veţi găsi un număr de 25 de obiecte personale ale geniului cinematografiei româneşti, adunate cu truda băileştenilor  împreună cu Oana Pellea, fiica acestuia. Obiectele sunt vechi, dar bine păstrate şi datează încă din perioada comunismului.

– Casă este de culoare albă, “la fel ca în poveştile pe care mi le spunea”, susţine Oana, iar în momentul în care îi treci pragul, o linişte deplină te cuprinde.

-Deasupra uşii de la intrare, veghează un înger. Una dintre camere este o copie a sufrageriei actorului din Bucureşti, al cărei perete este plin de fotografii de familie, cu soţia şi fiica lor, pe atunci copilă.

-În mijlocul camerei, măsuţa neagră este onconjurata de doi tabureţi. Pe ea este aşezată fotografia actorului şi o scrumieră care aşteaptă parcă să fie folosită. Alături e bufetul, iar la loc de cinste stau patru fotografii. În două dintre acestea sunt părinţii lui, una îl surprinde pe veşnicul Nea Mărin, iar ultima îl portretizează pe actor alături de soţia sa, Domnica.

-Pe birou este o bucată de hârtie pe care sunt aşternute cuvintele unei poezii scrisă chiar de mâna lui. Printre obiectele personale ale lui Amza Pellea vei găsi certificatul său de botez, pălăria sa preferată şi lanseta cu care pescuise pentru ultima dată.

Casa memorială Amza Pellea

Biroul lui Amza Pellea

 

-Casă memorială “Amza Pellea” a fost inaugurată publicului ca obiectiv turistic în anul 2008, odată cu împlinirea a 25 de ani de la moartea actorului şi a 100 de la ridicarea locuinţei. Dragostea localnicilor pentru acesta a fost cea care a făcut posibilă amenajarea acestui muzeu. Fotografiile şi tablourile de familie, precum şi diplomele, certificatele şi obiectele personale, dau impresia prezenţei actorului. De asemenea, ambele ceasuri aflate în locuinţă sunt oprite la ora 7:25, ora la care iubitul Amza Pellea a părăsit această lume în data de 12 decembrie 1983.

Casa memorială Amza Pellea

Banii lui Nea Mărin puşi la zid 🙂

Două butoiaşe pentru zaibăr, o măsuţă joasă cu trei picioare pe care sunt aşezate străchini, căni de pământ şi o furcă sunt câteva dintre obiectele care păstrează amintirea actorului vie şi pe care doritorii le pot vedea în incinta muzeului. Pe unul dintre pereţi stă afişul sub forma bancnotei de 100 de dolari a binecunoscutului film “Nea Mărin, miliardar”, de parcă ar fi apărut astăzi, alături de sute de poze cu familia Amzei Pellea.

Povestea de dragoste dintre Amza Pellea şi Băileşti a fost una foarte mare şi merge şi astăzi mai departe. Pe lângă casă memorială care îi păstrează numele şi parcă chiar şi prezenţa, Băileştiul îl poartă mai departe printr-o stradă, Casa de Cultură a localităţii şi chiar o şcoală, toate acestea moştenind denumirea din buletinul marii lengende a cinematografiei româneşti. Totodată, băileştenii îi cinstesc memoria la cele mai importante manifestări pe care le organizează în fiecare an. Mai mult decât atât, parcul oraşului găzduieşte o troiţă construită în memoria sa, iar fântâna din centrul oraşului îi este dedicată. Casa memorială este locuinţa în care acesta s-a născut, iar pe pereţii acesteia este amplasată o placă memorială.

Chiar dacă marele actor nu mai este printre noi, Amza Pellea merge mai departe şi trăieşte în sufletul fiecărui băileştean. În fiecare an, în cadrul Zilelor Băileştiului, ultima zi îi este dedicate lui.

Totodată, în cadrul “Serbării Zaibărului”, desfasutată în perioada 20-23 octombrie, zaibărul Amzei Pellea dă start concursului.

De asemenea “Amza Pelea ne cheamă la el” este ziua în care se pot oficia căsătorii în casa sa memorială. 12 decembrie, ziua în care a murit marele actor, este amintită prin “Şirul luminii lui Amza”.

Băileştenii aprind candele şi pleacă în marş de la troiţa acestuia şi până la casă lui unde localnicii aprind o candelă. Acest marş este finalizat cu aprinderea luminilor de Crăciun în tot oraşul, cu ocazia sărbătorilor creştine.

Amza Pellea s-a născut în anul 1931 la 7 aprilie. Acesta a fost unul dintre reprezentanţii promoţiei de aur a teatrului românesc, jucând alături de cei mai mari actori ai vremii pe scenele Teatrului Naţional din Craiova, Teatrului Mic, Teatrului “Nottara”, Teatrului de Comedie şi a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Pe lângă faimosul rol din “Nea Mărin, miliardarul”, câteva dintre rolurile care l-au făcut să fie iubit de public au fost: Pietro din “Umbra”, Noah din “Arca bunei speranţe” şi Vlad Ţepeş din “A treia ţeapă”. În anul 1977, Amza Pellea a câştigat premiul pentru cel mai bun actor masculin la “Festivalul Internaţional de Film” de la Moscova pentru rolul său de excepţie din “Osânda”, Manolache Preda.

Cum ajungi aici?

Municipiul Băileşti se află la 32 de kilometri distanţă faţă de Calafat şi la 57 de kilometri faţă de Craiova. Acesta este poziţionat în partea sudică a judeţului Dolj, iar cea mai importantă cale de acces este drumul judeţean DJ561D, atât dinspre Calafat, cât şi dinspre Craiova. Muzeul se află în zona sudică a oraşului, în apropierea ieşirii din oraş de pe strada Dreptăţii. Adresa exactă este strada General Eremia Grigorescu, numărul 58, iar accesul poate fi făcut cu maşina, bicicleta sau pe jos. Acesta este deschis în fiecare zi între orele 8-12 şi 16-20, dar localnicii spun că este mereu cineva acolo, gata să îi primească pe cei care vin de departe.

 

Coordonate: 44°1′51″N 23°21′9″E

 

Persoană de contact

-Marcel Boţa, directorul Casei de Cultură, Băileşti

 

Ce mai poţi face aici?

Localitatea Băileşti şi împrejurimile acesteia oferă turiştilor atracţii precum: Câmpia Băileştilor, Biserica “Sfântul Nicolae”, Biserica “Sfanţii Apostoli Pentru şi Pavel” şi Biserica “Adormirea Maicii Domnului” şi Festivalul umorului “Amza Pellea”. Majoritatea se găsesc în zona de centru a oraşului, vizitarea lor fiind posibilă într-o singură zi.

Festivalul-concurs de satiră şi umor “Amza Pellea” este una dintre cele mai importante manifestări pe care băileştenii le oferă omagiu marelui actor. Festivalul o are ca invitată pe Oana Pellea, fiica lui Amza. Acesta se desfăşoară în fiecare an în luna aprilie, în jurul zilei de naştere a actorului şi se adresează tuturor elevilor din instituţiile de învăţământ din localitate.

Totodată, festivalul cuprinde depuneri de coroane la troiţa şi bustul lui Amza Pellea din centrul oraşului, în timp ce casa sa memorială găzduieşte un spectacol fastuos.

Gânduri de final

Casa memorială Amza Pellea

Vei rămâne mereu în inimile noastre, Amza Pellea!

Dacă treceţi vreodată pe aici, prin Băileşti, e musai să beţi un pahar de zaibăr, să luaţi o gură de praz şi să treceţi pe la casa lui Amza Pellea. Muzeul este locul de pelerinaj al iubitorilor săi.

Pe strada Eremia Grigorescu, numărul 58, timpul parcă se opreşte în loc. Zeci de nostalgici vin zilnic aici, în speranţa de a regăsi măcar o parte din ceea ce a fost cândva steaua cinematografiei româneşti.

„Oamenii se nasc, trăiesc şi mor copii.”~ Amza Pellea

E rândul tău: Ce apreciezi cel mai mult la Amza Pellea ? Care e personajul interpretat de el care ţi-a plăcut cel mai mult ?

Împărtăşeşte-ne gândurile tale într-un comentariu. Suntem bucuroşi să le citim 🙂

Echipa Zig Zag prin România