-Ai un pix și-o foaie? întreabă Omul cu Drujbe
-Da, da, este aici, pe masă, răspundem noi.
-Scrie așa… „Gabi ne-a promis că, două puncte”.
După finalizarea listei, plasează și o semnătură cum n-am mai văzut, ca un legământ de prietenie între noi și el.
Acesta-i sfârșitul poveștii…
***
Am întâlnit astăzi un personaj de desene animate, REAL! Este vorba de Omul cu Drujbe!
Omul cu Drujbe sau Omul Drujbelor (pot fi folosite ambele denumiri) are o calitate superumană – de unde și asocierea cu desenele animate. Aceasta este… abilitatea de a recunoaște puterea motorului drujbei, tipul de alimentare al drujbei, gradul de uzură al lanțului și, nu în ultimul rând, marca producătorului de drujbe, când aude una „cântând” de la kilometri distanță. Moduri în care se relaxează pentru a-și găsi inspirația când sculptează? Nu prea sunt… Decât una: să asculte cum toarce Tania. Sau Natasha… Sau Katiusa… În principiu își iubește toate drujbele la fel. Fiecare e specială în felul ei în sufletul acestui artist care și-a descoperit talentul acum 3-4 luni. „Asta-i muzica care place inimii mele!” ne-a spus zâmbind.
Ai înțeles cine este Omul cu Drujbe?
E omul care face ce-i place și face cu rost! Tot n-ai înțeles? Atunci fă cunoștință cu Gabriel Rizea, inginer silvic și sculptor în lemn cu drujba. Atât om de afaceri, cât și artist. Atât un familist convins, cât și un amant pentru drujbele sale.
Putem spune, cu mâna pe drujbă, că ne-a îmbogățit seara de 16 ianuarie. Atelierul său ne-a primit cu miros de rumeguș, căldură și un ușor iz de tutun. Până ne-am acomodat între acei pereți de un crem palid, s-au adăugat și aburii unui vin roșu fiert, cu bucăți de măr galben. Tot în dotarea ospitalieră, au mai fost alune sărate de ronțăit și cozonac cu cremă de cappuccino care ne-a îndulcit.
Toată discuția a început undeva pe la 7 și s-a terminat la 11:05, când a venit și „micul prinț” Mihai (fiul lui Gabi). Ah, plus o prelungire de 15 minute până ne-am luat la revedere. Bineînţeles că ne-a arătat sculpturile făcute în copacii din fața casei lui…cele care l-au făcut celebru în Bănie pentru talentul lui. Pe scurt, am stat la povești timp de 4 ore!!!
La un moment dat, după toate subiectele abordate, într-o notă practică și de apreciat, sugerează să încununăm întâlnirea în negru pe alb, cu pix și hârtie. Și așa ajungem la sfârșitul poveștii…
- Ai un pix și-o foaie? întreabă Omul cu Drujbe
- Da, da, este aici, pe masă, răspundem noi.
- Scrie așa… „Gabi ne-a promis că, două puncte”.
După finalizarea listei, plasează și o semnătură cum n-am mai văzut, ca un legământ de prietenie între noi și el.
Motivul pentru care am început cu sfârșitul este unul foarte relevant dacă vorbim de Omul cu Drujbe. De ce? Așa își „pornea” el fiecare experiență trăită – că a fost cu ursul brun de care a fugit mâncând pământul, lăsând o dâră de praf în urma lui sau că a fost vorba de foametea din coliba înghețată și fiertura de fazan nejumulit de pene din cauza tremurului dat de foame…
Poveștile au fost pline de umor și vitalitate tocmai datorită stilului său artistic, umoristic și uneori actoricesc de a relata evenimentele nemuritoare din viața sa, acestor tineri însetați de călătorie, discuții și… drujbe!
Ce ne-a plăcut în mod special e că fiecare era îmbibată cu o emoţie anume, pe care Gabi nu se sfia să o arate. Frică, romantism, curaj, dragoste, modestie…
-Habar n-aveţi cât de puternică e frica! Ne spune el la un moment dat. Emoţia asta îl împinge pe om să facă sau să nu facă, multe!
-Este frica cea mai puternică emoţie umană? îl întrebarăm noi.
-Nu, răspunse Gabi de parcă era într-un ritual mistic.
-Şi atunci? Care e?
-Dragostea…
Tăcere.
După puţin timp am realizat că ea se poate „infiltra” în orice. Inclusiv în sculptura în lemn cu drujba, o activitate care la nivel mondial numără cam 5000 de oameni. În România sunt doar 8! Pe toţi aceştia Gabi îşi propune să-i aducă în 2016 în Craiova. Motivul? Destul de simplu…să facă schimb de experienţă şi să creeze ceva sculpturi inedite pentru Cetatea Banilor! Dar asta e o altă poveste…Una pe care o putem dezvolta la un pahar de vin fiert…cu bucăţi de măr galben.
Voila! Asta poate face Gabi, omul cu drujbe din Bănie. Sculptează cu măiestrie în lemn, te inspiră cu prezenţa lui relaxată şi poveşti reale! 🙂 Ah, ar mai fi un lucru de spus despre el. Nu este omul care caută faimă, chiar dacă are din plin cu ce se lăuda. Când i-am spus că vom scrie un articol despre întâlnirea noastră ne-a spus:
-Chiar trebuie?
-Daaa! Am spus noi în cor.
-Bine, atunci să nu fie mai mult de câteva rânduri.
Gabi, ne pare rău dar acesta este rezumatul nostru cel scurt 🙂
E rândul tău: Ce fel sculptură făcută cu drujba ai vrea să ai acasă ? Un chip uman, un dragon sau un dac ? 🙂 Lasă-ne un comentariu mai jos cu gândurile tale.
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Hehehe, un chip de dac 🙂 Ca sa fie bonus 2 in 1 🙂 Spor!