Sorin Bîlea Craiova

Comandorul de aviaţie  Sorin Bîlea se întâlneşte cu zig zaggerii, la sol 🙂

Zig zag-ul prin Craiova ne-a scos în cale un om pentru care „a zbura” este mai mult decât un vis. Este parte din viaţa lui. Ne-a „contaminat” cu stăpânirea lui de sine şi ideile după care şi-a călăuzit viaţa.

Citeşte în continuare povestea lui!

Încă de când era mic, Sorin Bîlea și-a dorit să zboare. A început să-și construiască visul cu ustensile de traforaj, cu ajutorul cărora a construit aeromodele.

În timpul liceului a cucerit următorul nivel: zborul cu parașuta, sportul care i-a dat curajul să meargă mai departe.

A urmat absolvirea Institutului de Aviație din Buzău. Apoi, o carieră de succes și zeci de avioane pilotate.

Mai multe despre asta găseşti aici.

Astăzi, după ce s-a retras din branşă, pilotează propriul său avion, un Apollo Fox simpatic foc.

Sorin Bîlea Craiova

Appolo Fox-cel mai bun prieten al domnului Bîlea.

Mai presus de toate, se bucură de clipe frumoase alături de familie și prieteni.

Orice călătorie are aventurile ei

Ca orice poveste de succes, și cea a lui Sorin Bîlea a fost plină de peripeții. În afară de pericolul aviatic, avea să întâmpine o altă problemă dificilă: România a început să renunțe la activitatea militară a piloților și, cu o rapiditate nebănuită, aceste servicii au fost desființate.

Totuși, el nu a renunțat la pasiunea sa. Cu eforturi maxime, a reușit să-și cumpere propria sa „jucărie” aeriană.

În prezent reușește să-și păstreze independența financiară şi prin această activitate. Plimbările cu avionul și fotografiile aeriene sunt doar câteva din serviciile pe care domnul Sorin le oferă turiștilor și iubitorilor de înălțime.

Norocul nostru a fost să putem vedea Aerodromul Balta Verde şi baza de reparații a avioanelor(puţin mai departe de aeroportul Craiova, spre Balş).

Sorin Bîlea Craiova

În hangarul bazei de reparaţii.

Am primit informații despre componente și tehnologii aeriene, despre tipuri de avioane și alte secrete ale meseriei.

Așa că dacă vrei să ai această experiență, Sorin Bîlea te va duce până la 4000 metri înălțime în cele mai bune condiții.

Bineînțeles, te vei putea bucura și de poveștile sale despre zbor și aviație, dar nu numai!

Lucrurile se leagă

O pasiune mai puțin cunoscută a maestrului este handbalul,  cu care a câștigat 2 medalii importante în tinerețe și cu prilejul căruia s-a plimbat prin toată țara. Mai mult, acest sport l-a adus pentru prima oară în Craiova, unde avea să revină ca pilot militar.

Cum e viaţa la înălţime ?

Deși nu a făcut parte din nicio misiune militară periculoasă, Sorin Bîlea a trecut printr-o experiență formatoare și plină de riscuri. În ciuda acestui lucru, nouă ne-a inspirat mult calm și relaxare, ceea ce ne face să credem că zborul alături de dumnealui ar fi o activitate reconfortantă.

Sorin Bîlea Craiova

Avioane militare, scoase din uz, în incinta bazei de reparaţii din Craiova.

Zig Zag: – Ce probleme ați întâmpinat în timpul zborului?

Sorin Bîlea: – La o pornire la sol mi s-au retezat burlanele de la elice…Altă dată,s-a spart o conductă și a aruncat presiunea de ulei în sistem prin instalația hidraulică.

Nicio amintire, oricât de dificilă nu părea să-i tulbure calmul…Nici măcar vorbitul în public despre experienţele sale 🙂

Zig Zag: -Diferă pilotul civil față de cel militar?

Sorin Bîlea: – Este un studiu conform căruia doar 5% dintre copiii care visează de mici că vor să zboare ajung să profeseze ca piloți.

Cred că indiferent de profilul pe care îl deține pilotul, acesta trebuie să aibă caracteristici genetice specifice meseriei.

Zig Zag: – Suntem curioși de procesul de învățare al zborului. Ce ne puteți spune despre asta?

Sorin Bîlea: – În afară de noțiunile de bază cu care vii din școală și un bagaj de cunoștințe în domeniul tehnicii de pilotaj, restul informațiilor se finisează și se acumulează în timp.

De obicei, profesorul este un bun instructor, dar se poate întâmpla să fie specializat doar în scheme pentru meetinguri aeriene. În această situație, învățăcelul trebuie să prindă informația „din zbor”.

Zig Zag: – Ce ne recomandați în materie de filme cu tematică aeriană?

Sorin Bîlea: – Eu prefer să citesc cărți referitoare la tactica sau lupta aeriană. 99% din filme sunt făcute pe calculator, iar restul sunt vechi.

Un film pe care mi-l amintesc cu drag este Tora!Tora!Tora! și se apropie de realitatea zborului, însă nu e același lucru!

Sorin Bîlea ne invită să ne luăm zborul

Sorin Bîlea Craiova

Cu tine zboor, până la stele 🙂

Povestea comandorului din Craiova ne-a amintit că visele se pot transforma într-o carieră de succes. E nevoie doar să crezi cu tărie că prin tine, lucrurile capătă contur.

Da, a fi pilot implică mulți ani de studiu și perseverență, dar noi credem că merită. Tu ce vrei să te faci când o să crești mare? 🙂

Închide ochii, deschide-ți mintea, citește și visează.

Mai mult decât atât, păstrează-ți încrederea și arată-le că poți. Noi îți urăm zbor lin către tot ce îți dorești să devii!

~Alexandra Ceornei şi Echipa Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România