Călătoriile noastre prin țară ne aduc, astăzi, tot mai aproape de casă. Dacă ești din zona Moldovei și nu numai, trebuie să știi că am descoperit o arie naturală protejată, de inspirație dobrogeană, absolut impresionantă care înconjoară întreg Complexul Delta Moldovei.
Complexul Delta Moldovei, este cea mai mare amenajare piscicolă din zona Moldovei, teritoriul acesteia fiind inclus în situl NATURA 2000 ROSPA 0042 „Eleşteiele Jijiei şi Miletinului”. Complexul are 1200 hectare dintre care peste 800 de hectare este reprezentată de eleşteie şi bazine piscicole.
Între sec. XIV – XIX, în zonă erau câteva iazuri utilizate pentru piscicultură şi pentru a pune în mişcare morile aferente fiecărui iaz. În secolul al XIX-lea în urma abandonării morilor de apă, dar şi a interesului mai crescut pentru agricultură şi păşunat, iazurile nu au mai fost întreţinute şi astfel, până în anul 1977 zona era reprezentată doar de o imensă întindere mlăştinoasă, stuf și păpuriș fără nicio valoare economică, nici măcar agricolă, terenurile fiind sărăturate, moment în care autoritățile de la acea vreme au decis ca aceasta să fie amenajată pentru a reduce riscul de inundații provocate cel mai des de râul Jijia şi pentru a-i reda funcţia productivă. Astfel s-au creat o serie de iazuri și heleșteie.
În Larga Jijia, timp de 4 ani excavatoarele au mutat aproximativ 1,8 mil. metri cubi de pământ, iar constructorii au ridicat aproximativ 60 de km de diguri şi construcţii hidrotehnice aferente (călugări de alimentare, de evacuare, canale drenoare în eleşteie, canale de alimentare şi de evacuare etc.) definind astfel profilul unei amenajări piscicole moderne. Tot ce mai lipsea fiind vietățile și vegetația.
Peștii au fost primii care și-au făcut simțită prezența în zonă prin populările anuale pe care le efectuau inginerii piscicoli şi prin reproducerea naturală dirijată a speciilor autohtone în eleşteiele special amenajate, Practic, o dată cu înfiinţarea fermei pisicole, natura a reînviat în zonă. Vegetaţia definitorie a zonelor umede s-a extins treptat. Atrase de sursele de hrană, de locurile de odihnă, adăpost şi reproducere, multe specii de animale, în special păsări, şi-au permanentizat prezenţa în zonă fie în tot cursul anului, fie doar în sezonul vegetativ.
De-a lungul a peste 40 ani, “Delta Moldovei” a găzduit anual peste 20000 de exemplare de păsări din 205 de specii, dintre care 117 specii clocitoare. Dintre speciile prezente în zonă, 34 sunt specii protejate la nivel european. În anul 2000 zona a fost considerate drept una dintre cele mai propice zone din țară pentru înmulțirea păsărilor.
Complex Delta Moldovei este amplasat cum nu se putea mai bine: înconjurat de toată această splendoare ceea ce face ca în momentul în care te așezi la masă să te întrebi: De ce așa multă liniște?
Atât de obișnuiți cu zgomotul urban acest loc este o provocare pentru mulți dintre noi.
Loc de joacă pentru copii, teren de tenis, spațiu de recreere lângă eleşteu, bănci și alte șezători interesante, plimbări cu caiacul, barca, pescuit și escapade spre Movilă sunt doar o parte dintre activitățile de care te poți bucura aici.
Complex Delta Moldovei dispune de un număr de 12 camere (8 camere duble și două matrimoniale), iar restaurantul are un meniu specific pescăresc diversificat, dar presărat şi cu preparate pentru cei care nu sunt prieteni cu peștele. Noi am încercat platoul R.M.N. (Rodul Muncii Noastre) și burgerul de pește, ceea ce vă recomandăm și vouă.
L-am cunoscut pe Radu, managerul Complexului, care, după ce l-am vizitat de mai multe ori, ne-a zis într-o răsuflare: „Trebuie neapărat să rămâneți peste noapte să vedeți ce înseamnă cu adevărat Delta Moldovei.”
Așa s-a făcut că am acceptat provocarea lansată de el, chiar în ziua când am împlinit 7 ani de Zig Zag prin România.
Ne-am trezit cu răsăritul care mângăia așternutul patului pentru că aici nu ai nevoie de ceas deșteptător, căci păsările au grijă să îți dea de veste că e vremea să te bucuri de cântecul lor.
Am servit cafeaua pe terasă moment în care Radu ne-a zis că ne-a pregătit o escapadă. Urma să plecăm spre „Movilă” cu mașina în dotare. Zis și făcut!
Am făcut popasuri pentru a imortaliza lebedele, cel mai des întâlnite. Însă în Larga Jijia își fac colonii egretele de toate culorile şi mărimile, cormoranii, buhaii de baltă, berzele albe şi negre, ţigănuşii, pitulicile sau sticleţii și multe alte păsări care erau atât de greu de imortalizat cu aparatul.
“Crapul topless” (varietate de pește fără solzi) a fost consacrată în Larga Jijia, fiind realizată în urma unei munci de zeci de ani a d-lui dr.ing. Gheorghe Huian, tatăl lui Radu.
Am ascultat povești despre tatăl său de la care a dobândit pasiunea pentru piscicultură şi pentru tot ceea ce ţine de viaţa unei ferme piscicole, fie că e iarnă sau vară, noapte sau zi, ploaie, secetă sau viscol. Piscicultura este o activitate pe care nu o poţi părăsi când vrei şi pentru care trebuie să fie permanent prezent, deoarece peştii nu scot sunete şi nu îi poţi auzi atunci când au o nevoie.
Vorbește cu atâta drag de acest loc încât te face să-l asculți fără să mai respiri. Avocat de profesie, pentru el acest loc este un refugiu și deși i-a fost greu să se obișnuiască la început cu liniștea de aici, astăzi nu trece o zi fără să treacă pe aici.
Plimbarea cu caiacul la apus a încununat toată experiența noastră la Complex Delta Moldovei. Mi-am învins încă o dată frica de apă și cel mai probabil voi reveni pentru a mă bucura de experiențele acestui loc care de fiecare dată sunt atât de diferite diferite. Ceea ce vă doresc și vouă!
Cu drag de călătorii,
Cosmina din Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment