Cel mai fotografiat obiectiv turistic din Iași, Palatul Culturii reprezintă, pe lângă un veritabil simbol arhitectural, și unul dintre cele mai importante muzee ale României, aici fiind sediul Complexului Muzeul Național Moldova. În acest articol îți voi spune câte camere are Palatul, dacă are sau nu atâtea încăperi câte zile are anul, și îți voi da motive pentru care ar trebui să-l re/vizitezi.
În urma unui amplu proces de restaurare, Palatul Culturii și-a redeschis ușile impozante pe 27 aprilie 2016, atunci când s-au format cozi foarte mari de vizitatori care așteptau să revadă cele patru muzee de talie națională:
- Muzeul de Istorie a Moldovei;
- Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”;
- Muzeul de Artă;
- Muzeul Etnografic al Moldovei.
La deschidere am fost voluntar în cadrul Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, însă acum, după patru ani revenit cu echipa Zig Zag prin România să-i descopăr interiorul. Pe lângă muzeele menționate, în Palatul Culturii se află și două săli celebre: Sala Voievozilor și Sala „Henri Coandă”.
De la Curte Domnească la Palatul Culturii
În locul Palatului Culturii de astăzi a fost construită în timpul domniei lui Alexandru cel Bun Curtea Domnească (atestată documentar în 1434). Impunătoarea cetate are parte de o reamenajare între 1634 și 1653 și rezistă aproximativ 150 de ani, când, în urma unui cutremur devastator, o mare parte din construcții sunt distruse. Între 1806-1812, principele Alexandru Moruzi demarează, pe același loc, contrustruirea unui Palat Domnesc, iar proiectul este conceput de arhitectul vienez Johan Freywald.
În Sala Adunării Elective din Palat, Alexandru Ioan Cuza primește misiunea unirii. În 1883, după un mare incendiu, clădirea primește o înfățișare nouă și tot atunci se așază în fața ei statuia ce-l întruchipează pe Ștefan cel Mare. În 1906, edificiul este reproiectat de către arhitectul Ion D. Berindei, în urma promisiunii făcute de regele Carol I. Inaugurat pe 11 octombrie 1929, clădirea „se transformă” în Palat de Justiție și Administrație. În timpul războaielor, Palatul devine, pe rând, cazarmă a trupelor germane și rusești și spital de campanie. În 1955, edificiul primește titlul pe care îl are și astăzi, cel de „Palatul Culturii” și rolul de muzeu al Moldovei. Turnul Palatului are 55 de metri, iar înăuntru sunt 298 de încăperi. La fiecare oră fixă, orologiul cu carillon din turn, îngrijit de Ion Cristea, „împrăștie” praful magic al istorie României peste toate cele șapte coline ieșene, cântând cu vervă „Hora Unirii”.
Muzeul de Istorie a Moldovei
Muzeul de Istorie a Moldovei are el însuși o istorie de 104 ani, fiind continuatorul Muzeului de Antichități, înfiinţat în 1916, pe lângă Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. A primit actualul sediu în 1954.
În cadrul muzeului se află mai multe expoziții temporare, printre care:
- „Curtea Domnească din Iași: o istorie redescoperită” – o expoziție construită precum o excursie în care te poți „pierde” (chiar și pentru câteva ore) printre ruinele Curții Domnești, peste care a fost montată o sticlă groasă și pe care o poți călca. Este o călătorie plină de acțiune, cu arme albe și de foc, cu animații în care este redată istoria vechii capitale a Moldovei.
- „Socializare și divertisment la 1900” – chiar dacă nu te poți așeza în cortul viu colorat, la o ceașcă de cafea veche, tot o să poți simți eleganța impunătoarea de altădată. Atmosfera sfârșitului secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea este recompusă prin intermediul pieselor valoroase din patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei.
Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”
Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” deține o colecție valoroasă de peste 11.000 de obiecte, printre care piese de referinţă pentru evoluţia înregistrării şi redării sunetului, a istoriei tehnicii fotografice şi cinematografice, a evoluţiei comunicaţiilor, a dezvoltării mijloacelor tehnicii de calcul (maşini de calcul şi calculatoare), dar şi obiecte cu valoare memorială. Este un muzeu interactiv, în care poți asculta opere clasice și melodii care au încărcătură puternică pentru țara noastră – „Hora unirii” – la instrumente foarte vechi, pe care poate le-ai văzut doar în filmele vechi.
Muzeul, singurul de acest tip din România, prezintă două expoziții temporare principale:
- „Instrumente de muzică mecanică” – în care vei afla cum se asculta muzică începând cu prima jumătate a secolului al XX-lea și vei descoperi și instrumente unice în lume. Expoziția are un orchestrion, achiziționat în 1974, care redă un concert de vioară și pianină. Au fost create doar 63 de modele în toată lumea și, în prezent, la licitațiile din SUA, prețul unui astfel de orchestrion pornește de la 950.000 de dolari.
- „RetroTehnica” – o expoziție care adună istorii ilustrate, tridimensionale, a unor domenii importante precum: orologerie, fotografie și cinematografie, electricitate, telegrafie, telefonie, radio și calculatoare. O să poți admira aparate de fotografiat folosite pentru spionaj, un calculator vechi care ocupă o cameră întreagă, telefoane și aparate de radio vechi.
Automat muzical, model 1796, atunci când a apărut prima dată:
Muzeul de Artă
Muzeul de Artă este purtătorul unei premiere, acesta a fost primul muzeu de artă din România, deschis în 1860. A fost denumit Pinacoteca și, la început, avea doar 12 tablouri cumpărate de la Paris de către Scarlat Vârnav. Ulterior au fost donate și alte tablouri (39 de tablouri donate de Costache Negri). În prezent, Muzeul de Artă propune publicului două expoziții temporare principale:
- „Maeștrii artei interbelice românești în colecțiile Muzeului de Artă Iași”
- „Maeștrii picturii românești în patrimoniul Muzeului de Artă Iași” în cadrul cărora va găsi picturi semnate, printre alții, de Nicolae Grigorescu, Octav Băncilă, Theodor Pallady și Nicolae Tonitza. Periodic, Muzeul vernisează și alte expoziții temporare.
Muzeul Etnografic al Moldovei
Stilul de viață al moldovenilor, tradițiile și obiceiurile acestora sunt atent conturate în cadrul Muzeului Etnografic al Moldovei, care a fost întemeiat în anul 1943. Colecțiile muzeale au fost organizate de către conferenţiarului Ion Chelcea. În camerele muzeului, o să vezi o colecție de costume populare, ateliere de olărit sau de cojocărit, cel mai mare teasc din țară, picturi ilustrând viața la țară și o expoziție de covoare mari tradiționale. Vizita se poate transforma în una foarte educativă și, pe alocuri amuzantă, în prezența muzeografului Eva Giosanu.
Sala Voievozilor
Sala Voievozilor încântă ochii privitorilor nu doar prin detalii arhitecturale și culoare, ci și datorită galeriei de portrete a domnitorilor Moldovei.
Sala „Henri Coandă”
În sala „Henri Coandă” se găsește un material decorativ inovator, elaborat de inginerul Henri Coandă, denumit bois-ciment, a cărui formulă, însă, a fost pierdută. Materialul imită lemnul de stejar și este folosit și în alte încăperi. Sala „Henri Coandă” este un simbol a ceea ce fost cândva Palatul Administrativ și de Justiție, întrucât aici s-a aflat Curtea cu Juri.
Cu speranța că după primul selfie cu Palatul Culturii, o să dorești să afli mai multe, îți spunem că poți vizita cele patru muzee și celelalte încăperi de marți până duminică de la ora 10.00 până la ora 17.00. Vă recomandăm să alocați timp suficient, cel puțin două-trei ore. Între 12:30 și 13:00 sunt dezinfectate suprafețele și aerisite camere, deci nu se poate vizita în intervalul menționat. Prețul unui bilet este de 40 lei pentru adulți, cu reduceri pentru studenți și copii. Fiind mai mult decât un obiectiv turistic de bifat și de pus pe Instagram, Palatul Culturii încununează orașul etichetat drept capitala culturii din România.
text și foto: Ionuț Teoderașcu
- 19 lucruri pe care ar trebui să le știi despre Brâncuși și opera sa - februarie 19, 2021
- 10 unități de cazare pe care le-am testat pe timp de pandemie - noiembrie 21, 2020
- Restaurant Bran Parc, experiențe culinare lângă Castelul Bran - octombrie 28, 2020
Sunt profund impresionata de fiecare data cand ii trecpragul si o fac de la varsta de 10 ani, cand petreceam vacantele la IASI . Este in sufletul meu mereu. Ma bucur sa aflu ca a primit cat de cat atentie in ultima vreme din partea autoritatilor pentru restaurari.