Cu gândul la iernile de altă dată am selectat, pentru voi, o colecție de peste 30 de locații deosebite, surprinse pe timp de iarnă. Fără îndoială, ele sunt la fel de fascinante și în alte anotimpuri dar parcă nămeții le oferă un farmec aparte.

La granița dintre Harghita și Covasna, chiar la poalele Munților Harghitei și înconjurată de pădurile conifere, se află Lacul Sfânta Ana: un lac vulcanic unic în Europa și singurul de acest gen din România. La o altitudine de 900 de m și cu o formă aproape circulară, l-am găsit înghețat de frig și misterior. Detalii articol.

Pârtia Mădăraș-Harghita este una din cele mai frumoase și spectaculoase pârtii de schi, spun persoanele din jurul nostru și noi confirmăm acest lucru. Stațiunea Mădăraș este un tărâm de poveste iar pozele din articol vor vorbi de la sine. Detalii articol.

Tot în Harghita, mai exact în zona Ciumani, am asistat, pentru prima dată, un concurs internațional de atelaje canine. Detalii articol.

Înaintăm spre Gheorgheni, unde sus pe Dealul Ciobot se află Capelele Sfânta Ana. Ca să ajungi acolo ai de parcurs o alee interesantă iar în spate ți se așterne priveliștea asupra orașului. Drumul este marcat de cruci și așa vei ști să nu te abaţi de la traseu. Detalii articol.

Are 22 de metri şi este cea mai înaltă figură a lui Isus din Europa de Est. Statuia Inima lui Isus se află în Lupeni, Odorheiu-Secuiesc, #Harghita.

Valea Zălanului, colțul de rai românesc al Prințului Charles.  Poate că până să ajungem aici nu înțelegeam cât de norocoși suntem, ca popor, să avem un loc autentic în România, care să păstreze aproape intact esența vieții. Detalii articol.

La doar un km şi jumătate de Tg. Secuiesc, pe cele două maluri ale pârâului Casin, în partea anterioară a Munţilor Casinului, regiunea este numită, astăzi, de localnici Pământul Sfânt. Este locul unde arheologii au descoperit ceramică vopsită din neolitic, care a aparținut culturii din Ariuşd, un imens aşezămînt cu fortăreaţă din epoca de bronz. Pe Dealul Perko se află  Capela Sf. Stefan.

Continuăm spre Barajul și Lacul Siriu (Buzău), al doilea baraj de anrocamente din țară ca mărime. Are o înălțime de 122 de metri și o lungime de 570 de metri iar noi l-am zărit de la km depărtare. Este imens. Probabil cel mai frumos pe care l-am văzut până acum. Detalii articol.

La 5 km distanță de Barajul Siriu există un alt obiectiv turistic și anume: Cascada Cașoca sau denumită și Cascada Pruncea. Drumul până acolo este o aventura dacă nu ai mașina echipată, iar prezența ei este semnalată doar de două indicatoare. Așa că nu îți pierde speranță până nu ajungi la indicatorul săgeată dreaptă pe care scrie Cascadă.

Biserica dintr-o Piatră este un obiectiv turistic pe care nu trebuie să îl ratezi când treci prin zona Năeni pentru că este o biserică construită din piatra de calcar escavată din apropierea bisericii, de aici și denumirea ei. Un loc de-a dreptul special. Însă, atenție deosebită la vreme atunci când îți planifici să o vezi. Detalii articol.

Pășim ușor spre județul Dâmbovița Lacul Bolboci, te face să te oprești pe fiecare margine și nu încetezi că te minunezi că un lac poate fi atât de fascinant, atât de splendid. Denumit și Marea din Bucegi, format pe cursul râului Ialomiței, între Cheile Tătarului și Cheile Zănoagei, Lacul Bolboci este o atracție naturală printre cele mai mirifice din tot Parcul Natural Bucegi. Detalii articol.

 

 

Peștera cea mai cunoscută din masivul Bucegi, dar și cea mai importantă este Peștera Ialomiței sau denumită și Peștera Regilor care datează ca importanță încă din antichitate prin prezența unor mituri dar și documente scrise. Detalii articol.

Nu trecem mai departe fără să ne reamintim de o locație din județul Dâmbovița care ne-a rămas în suflet. Șederea aici a picat într-un moment cum nu se putea mai bun, exact după sărbătorile de iarnă când eram extrem de dornici să ne repornim în zig zag prin țară, iar Potcoava este locul care ne-a cucerit de la primul viraj la dreapta, când ne-am dat seama că este mai mult decât o locație de vacanță. Detalii articol.

Cea mai mare rezervație de Zimbri din România: Neagra din Bucșani. Au un mers maiestos și calculat. Inspiră putere și precizie, iar pe cât sunt de frumoși din depărtare pe-atât te cuceresc atunci când se apropie de tine.

La fel vă recomandăm și Rezervația Naturală „Valea Zimbrilor” unde veți găsi și cerbi. O frumusețe greu de descris!  (Vama Buzăului). Detalii articol.


#Borsec
, întotdeauna o idee bună! Grota Urșilor, formațiune carstică – coridoare adânci şi înguste, săpate prin eroziune naturală în depozitele de travertin.

Stâncile Franz Joseph și Poiana Regală, se află la 1270 metri și au fost locurile cele mai frecventate de monarhii României pentru plimbări şi petreceri câmpeneşti atunci când erau vizitați de oaspeţii de seamă ai Casei Regale. Detalii articol.

Este situat chiar la intersecția dintre drumul spre Cota 1400 și drumul către Poiana Regală și datează din 1450. Este cel mai vechi loc religios de pe Valea Prahovei: Stânca Sf Ana. Detalii articol.

Dealul Pivnițele Mari, Covasna sau denumită și Pivnița Mare.  Acest monument ce formează o cupolă este susținut de 12 pini masivi, legați ferm între ei cu lanțuri de fier. Dacă nu ar exista lanțurile să le țină împreună, tot monumentul s-ar prăbuși. Detalii articol.

Dacă tot suntem în zonă, pășim spre o spectaculoasă rezervație naturală care se întinde pe teritoriul județelor Covasna și Harghita: Cheile Vârghișului. Detalii articol.

Satul de vacanță Vârtop este un loc în care poți face foarte multe activități. Te pornești ușor pe lângă pârtia de schi și urci domol prin pădurea de brazi. Treci de pădure și după câteva minute ajungi pe vârful Piatra Grăitoare, unde poți face un popas. Priveliștea este încântătoare, acoperind în totalitate munții Bihor. Pe lângă aceștia, de la cei 1557 de metri se poate observa depresiunea Beiușului, dar și culmile înalte ale munților Codru-Muma, Gilău și Muntele Mare. Detalii articol.

Avansăm spre Rezervația Naturală Piatra Şoimilor. Din Băile Tușnad, după ce traversezi calea ferată, la un moment dat drumul se bifurcă, în partea stângă ajungi la mofeta, un alt traseu, iar spre dreapta continuă traseul spre Stânca Șoimilor. Detalii articol.

Un loc care nu are nevoie de nicio altă prezentare. Marea de la munte: Lacul Colibița.

Pasul Tihuța, Cota 1201

Complexul turistic AZUGA SKI & BIKE RESORT

Stațiunea turistică Azuga este situată pe valea superioară a Prahovei, la o altitudine de 935 m, fiind locul ideal atat pentru odihnă, cât și pentru practicarea sporturilor de iarna, drumeții sau mountain bike. Detalii site.

Mănăstirea Caraiman, Bușteni. Un alt peisaj de poveste din categoria #RomâniaFrumoasă.

Satul Comandău. Se află în județul Covasna, la o altitudine de 1030 m și are o populație de 1004 oameni.  Un sat mic cu suflet mare. Magic!

Vatra Dornei, Suceava

Cascada cu apă termală din Topliţa a fost declarată monument al naturii, arie protejată de interes național și rezervație naturală de tip biologic și peisagistic. Este deosebită atât pe timp de iarnă cât și în anotimpurile călduroase. Se consideră a fi o raritate în România datorită faptului că s-a format în urma depunerilor de travertin precipitate din apa termominerală, bircabonatată și depuse pe afloriment și pe vegetație. Detalii articol.

Plimbare purificatoare – urcare pe Vârful Bihor

Împânzit de numeroase fenomene carstice (peșteri, canioane, văi etc.), cel mai înalt vârf se ridică sub numele de vârful Bihor sau Curcubăta Mare, la o altitudine de 1.849 m. Odată ajuns în vârf, Apusenii ți se vor deschide înainte ca într-o îmbrățișare. Belvederea de basm îți vor umple plămânii și ochii de frumusețe.

Pentru că mâine îl reamintim pe marele poet Mihai Eminescu: Sculptura cu chipul lui Mihai Eminescu din Onești, Bacău, inclusă în topul celor mai spectaculoase 20 de sculpturi din lume!

Dacă vrei să ne recomanzi un loc de vizitat pe timp de iarnă lasă mai jos un comentariu.

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România