Tocmai ce desfăceam bagajul când Marian mă anunță că un infotrip va avea loc în Iași, organizat de Agenția pentru dezvoltare regională Nord Est, și am fost invitați să participăm ca bloggeri. Am citit informațiile și ne-am spus că trebuie neapărat să mergem. S-a nimerit cum se poate mai bine, în momentul în care ne-am liniștit în Iași, pregătiți să descoperim orașul care ne-a adoptat de atât de mulți ani.

Aș vrea să clarific, înainte să trec mai departe cu textul, că traseul nostru prin regiunea Moldovei va fi mereu actualizat cu noutăți, deoarece este aproape de casă și este regiunea noastră dragă, pe care o vom parcurge la pași mărunți și o vom descoperi cu fiecare detaliu. Dacă veți observa că recomandări din partea voastră nu au fost îndeplinite, sigur există un motiv bine întemeiat și sigur respectivele recomandări nu vor fi ignorate. De asemenea, mă bucur enorm să văd că primim constant invitații de la prieteni din alte județe să revenim la voi acasă, ceea ce ne determină să afirmăm faptul că vom continua să călătorim chiar și atunci când traseul nostru practic s-a terminat.

Revenind, vă spun că programul infotripului includea trasee organizate de prietenii noștri de la Iași.Travel cu pornire de la Palatul Culturii, vizite la diferite obiective turistice și Gala Descoperă Nord Est care a fost foarte interesantă și prin care s-au evidențat proiecte cu impact major asupra dezvoltării regionale și nu numai.

În cadrul galei ne-am întâlnit cu mulți prieteni care activează în domeniului turismului, din Neamț, Botoșani, Suceava și am avut ocazia să îl cunoaștem personal pe Alex Filip care, alături de soția lui, au reabilitat o gospodărie tradițională din Tulcea din dorința de a ajuta la conservarea stilului arhitectural lipovenesc, atât de unic și deosebit: Casa Filip.

El a lansat recent cartea „SARICHIOI, inima lipovenească a Dobrogei de Nord”, un proiect editorial la care a lucrat mai bine de doi ani și care a început ca o simplă broșură turistică, dar s-a terminat cu o carte de 200 de pagini bogată în imagini spectaculoase, o monografie modernă și ușor de citit care pune accent pe istoria locului, pe tradițiile și obiceiurile comunității de ruși-lipoveni și pe potențialul turistic incredibil al Dobrogei de Nord.

La Gala Descoperă Nord Vest ne-au fost alintate papilele gustative cu o expoziție gastronomică moldovenească realizată de Asociația Culturală Euro-Est Alternativ.

Puțin spus expoziție, un ospăț moldovenesc de nedescris ca element de patrimoniu cultural extrem de important pentru turism. Totul s-a axat pe bucătăria tradițională pe de o parte, și pe gastronomia profesionistă.

În încheierea galei, a avut loc un spectacol cu momente artistice reprezentative, ilustrând tradiții, obiceiuri și valori autentice naționale. Spectacolul a fost oferit de Ansamblul «Floricica de la Munte» al Centrului pentru Cultură și Arte Neamț și de Ansamblul «Străjerii» din Dolhești Suceava”.

Traseele turistice de redescoperire a Iașului au fost fantastice și ne-au determinat să vedem acest oraș cu alți ochi. Atât de multe detalii, povești, legende și locuri deosebite care mă fac să afirm faptul că nu puteam să găsesc alt oraș în care să mă liniștesc decât Iași.

Vă invit, oricând aveți ocazia să le descoperiți în cadrul traseelor oferite de Iași.Travel, care sunt cei mai specializați în a arăta tot ce are mai frumos și deosebit acest oraș prin cele 7 trasee tematice pe care le puteți consulta aici.

Vă las cu o serie de fotografii ale obiectivelor turistice pe care neapărat trebuie să le vizitați și vă pregătesc un prim articol interesant cu și despre Iași.

Până data viitoare vă invit la cât mai multe călătorii!

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România