Echipa „Zig Zag prin România” a participat și în anul 2017 la Târgul de Turism al României, în perioada 16-19 noiembrie. Am întâlnit, pe parcursul celor patru zile, mulți oameni curioși cărora le-am povestit cu drag despre călătoria noastră de cinci ani, prin România.

La fel ca în ceilalți ani, am remarcat faptul că târgul de turism reprezintă o oportunitate de promovare pentru zonele turistice din țara noastră și dezvoltă spiritul creativ și imaginația organizatorilor. Deși promovăm aceeași țară, tradițiile, obiceiurile, imaginile și atmosfera din fiecare regiune a țării (care sunt foarte diverse) au intrat într-o competiție de atragere a turiștilor și, nu de puține ori, vizitatorii au rămas impresionați de câte de multe are de oferit România, la nivel turistic. Spre exemplu, un vizitator ne-a urmărit expoziția de fotografii care adună mai multe cadre cu peisajele românești și, la final, ne-a întrebat dacă fotografiile sunt realizate în România. I-am spus că da și, mai mult decât atât, i-am recomandat să nu ne creadă și să meargă să le viziteze.

De data aceasta, spre deosebire la celelalte ediții la care am participat, toți membrii au jucat rolul unor consultanți pentru a afla mai multe informații de la cei care ne-au vizitat standul.

Nu am mai făcut risipă de materiale tipărite și i-am condus pe toți spre platformele noastre online pentru a putea comunica mai ușor și a-i cunoaște mai bine. Am tipărit însă, cu ajutorul celor de la PrintCenter.ro, o expoziție de fotografii pe material PVC, flyere și cărți de vizită cu cod QR pe spate și cu datele noastre de contact.

Am observat că mai multe stand-uri au urmărit această tendință de a-i conduce pe vizitatori în mediul online, devenind un târg mai puțin risipitor de materiale printate. Nu avem nimic împotriva materialelor tipărite, însă nu se poate măsura impactul și feedback-ul turiștilor, iar munca și costurile de realizare sunt foarte mari. Cu această investiție și o strategie de promovare online, lucrurile ar arăta extraordinar. Poate și o aranjare a stand-urilor pe regiuni ar crea o experiență mai plăcută vizitatorilor și, astfel, ei ar fi purtați prin toată România în mai puțin timp.

Județele Maramureș, Hunedoara, Brașov, Sibiu, Bihor, Neamț, Vâlcea, Sălaj, Olt, Ialomița au fost cele mai atractive și primitoare. Am rămas bineînțeles impresionați și de prezența la târg a Municipiului Botoșani, a județului Argeș, Colinele Transilvaniei și de standul Primăriei Municipiului București.

Sibiu s-a făcut remarcat prin gastronomia locală de excepție.

Brașov a ieșit în față prin interacțiunea cu vizitatorii prin simulatoarele de schi, peretele de escaladă și bunătățile locale, fiind un județ pentru toate sezoanele. Neamț a venit cu ediția „Târgului de Crăciun la Neamț” unde Moș Crăciun a fost din nou vedetă.

De asemenea, am observat că multe dintre orașe au lipsit, poate din lipsă de fonduri, însă ele cu siguranță meritau promovate. Iașul, Clujul, spre exemplu, se află în fruntea listei.

În ultima zi, s-a produs o „unire”, fiindcă mulți dintre organizatori au mers și au făcut fotografii la celelalte stand-uri, au discutat și au împărțit opinii și, cel mai important, s-au cunoscut între ei. Sperăm ca această unire să continue și în acest an. Suntem siguri că implinirea celor 100 de ani de la Marea Unire va veni in acest an cu proiecte noi si idei inovative.

A existat o creștere de 25%, depășind pragul de 13.400 de vizitatori și credem că e rezultatul unei promovări online.

Pentru noi, experiența a fost, ca de fiecare dată, benefică fiindcă am făcut cunoștință cu oameni care ne cunosc de pe rețele de socializare și care au venit să ne ofere un feedback și cu cei care nu ne cunosc, dar care au dorit să o facă. Am reîntâlnit cu mare plăcere prietenii din județele pe care deja le-am parcurs în cei trei ani de activitate și, prin munca depusă, am încercat să facem ceea ce știm cel mai bine, să promovăm România.

Cu aceste târguri de turism, călătoria noastră Zig Zag prin România devine mult mai ușoară.

La ediția de anul acesta, va fi inaugurat Pavilionul B și vom fi la stand-ul mare al partenerilor media. Vă așteptăm cu surprize!

Echipa Zig Zag prin România