Dacă ții drumul drept de la Slobozia spre Constanța, acolo unde râul Ialomița se varsă în Dunăre, foarte aproape de Insula Mică a Brăilei, vei ajunge în Orașul de Floci, comuna Giurgeni: locul de naștere al lui Mihai, fiul lui Pătrașcu cel Bun, cel care va fi supranumit Viteazul.
Orașul dispărut sau Baza de Cercetare și Expunere Muzeală Orașul de Floci,astăzi vestigii arheologice, se află în grija Muzeului Județean Ialomița. Nu doar că este trecut în materialele de promovare ale județului, dar toată lumea îți va recomanda să oprești un pic pe aici.
Pe bună dreptate locul poartă o încărcătură istorică imensă. Pe aceste locuri, era cândva o cetate măreață care juca rol de important centru economic al Țării Românești. Iar, aici,a trăit multă vreme și a avut întinse moșii, Tudora, mama lui Mihai Viteazul.
Se spune că orașul ar fi dispărut din cauza atacurilor popoarelor migratoare, dar se susține și teoria conform căreia zona era inundabilă așa că localnicii s-au văzut nevoiți să se mute în satele din împrejurimi.
Turul ghidat de dl muzeograf pornește de la intrarea în clădirea principală unde te va întâmpina privirea vitează a domnitorului Mihai. Aici se află expuse fragmente de vase, cahle, unelte finite sau în curs de prelucrare care au scopul de a arăta principalele activități realizate de comunitatea umană de la Orașul de Floci.
Aceștia s-au ocupat de-a lungul timpului de pescuit, oierit, negoțul, meșteșugurile sau agricultura. Tot aici îți vei satisface și curiozitatea de unde proveniența numelui de Floci: lâna nedărăcită a oilor era valorificată de mocani la târg, deci Târgul de Floci.
Ghidul îți va oferi detalii cu privire la prima atestare documentară a Orașului și îți va arăta cu mâna spre imaginile construcțiilor medievale lipite pe perete: locuințe, biserici, ateliere pe care ulterior vei putea să le vezi în starea lor actuală în situl archeologic de afară.
Cu o suprafață de 7ha, situl arheologic este alcătuit din vestigiile restaurate ale monumentelor existente pe aceste meleaguri: biserica nr. 1, biserica nr. 2, edificiul cu contraforturi, casa cu fundație de piatră și un atelier de prelucrare a osului, monumente datate în sec. XIV–XVII.
Toate aceste ruine, nu ar avea nicio semnificație pentru turist, fără detaliile oferite de oamenii care au grijă de acest sit archeologic.
Îți recomand să mergi însoțit și să asculți povești de la muzeografi, pe care on-line sigur nu le găsești și eu nu ți le spun. JMergi cu încredere!
Cu drag,
Cosmina din Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Drumul duce la constanta, nu spre braila
Mulțumim pentru comentariu si ca ne citești. Inainte de Giurgeni dacă faci stânga ajungi si la Brăila. Mai repede decât la Constanța. :))) o seara frumoasa!!
P. S. Am rectificat. 🙂