În drumul spre litoralul românesc al Mării Negre, intins pe 5 km se regăsește Ograda, una dintre comunele județului Ialomița, care, la fel ca alte localități din Câmpia Bărăganului, întrerupe monotonia lanurilor tomnatice târzii cu șirul de case ascunse de grădini umbroase.

Aproape când șirul de case se termină, pe partea dreaptă un panou atenționează existența unui loc liniștit cu o curte îngrijită și curată, ceea ce face ca în această comună să dăinuiască pentru totdeauna flacăra de geniu a celui, care, născut aici, va fi unul dintre cei mai mari dirijori ai Sec. XX lea: Ionel Perlea, emblema artistică a județului Ialomița.

S-a născut la Ograda, pe 13 Decembrie 1900 și a studiat alături de copiii de țărani în școala clădită de străbunicii lui. Avea ureche muzicală și talent încă de la o vârstă fragedă, reușea să își dea seama când alți colegi nu cântau cum ar fi rostul cântecului, așa cum obișnuia el să spună.

Fiu de artist, tatăl său cânta adesea arii de opere, acompaniindu-se la pian. Mediul muzical și educația de factură germană a mamei au slefuit personalitatea copilului care în 1910 a fost nevoit să înceapă studiile în Germania, după ce acesta își pierde tatăl.

Asta a înseamnat pentru el o altă lume. A fost smuls din lumea ulițelor românești unde el își prăfuia papucii alături de tovarășii de joacă, cățărându-se prin copaci și scăldându-se în apele Ialomiței sau ascultând cântecele lăutarului Budilă Chioru.

Deși, copil obișnuit de la țară, Ionel asculta freamătul frunzelor și cântecele Ialomițene, închidea ochii și simțea profunzimea notelor muzicale ceea ce îl facea să fie un băiat deosebit.

Ajuns în Germania la vârsta de 10 ani, se vede adaptându-se rigorilor specifice unui liceu german și care datorită harului muzical înnăscut cânta la vioară și violoncel. La 12 ani își alcătuiește prima orchestră formată din colegii de liceu și așa apar primele compoziții proprii: Plimbare la Câmp (Ograda – Vals) și Hinderburg – March purtând nostalgia copilăriei de la Ograda.

Un dirijor geniu, așa cum mulți își amintesc, a cărui baghetă a dirijat orchestre internaționale care smulgeau ropote de aplauze în cele mai recunoscute săli de operă din lume. Muzica face parte din destinul lui. Mă simțeam al ei,spune Ionel Perlea.

Studiază conservatorul în Munchen, unde îi are ca mentori pe cei mai vestiți profesori în domeniu. În 1919 revine pentru scurt timp acasă, pentru a susține primul concert în România, ca pianist și compozitor. A atras un succes răsunător și o critică favorabilă ceea ce îi deschide porțile spre noul concert de la Ateneul Român, fără îndoială un concert excepțional încluzând în program alături de Eroica și Beethoven și creațiile personale.

În Italia maestrul Toscanini îi va dărui bagheta sa, notând pe cartea de vizită: Îți las bagheta mea nu numai ca amintire, dar pentru a-i prelungi prin dumneata viața în lumea succeselor, știind că va dobândi în mâna dumitale supunerea orchestrelor.

Ionel Perlea a participat la zeci de festivaluri internaționale, concerte extraordinare și turnee în toată Europa.

A făcut primul atac cerebral în timpul unui concert, în urma căruia a rămas paralizat pe partea dreaptă, dirijând o perioadă doar cu mâna stângă. Se stinge din viață la 1990 într-un spital din New York.

Casa Memorială Ionel Perlea adăpostește, astăzi, obiecte care au aparținut artistului, dar mare parte din lucruri fiind expuse la New York unde acesta și-a petrecut majoritatea timpului.

Tot aici este amenajată o sală destinată diferitelor evenimente, concerte sau chiar lansări de carte.

Te invit la Ograda să cunoști povestea marelui artist și să respiri aerul clasic al casei unde acesta s-a născut și și-a trăit cei mai frumoși ani din viață, anii copilăriei.

Cu drag de călătorii,

Cosmina din Zig Zag prin România

Echipa Zig Zag prin România