O voi spune direct! Unul dintre cele mai frumoase apusuri de soare pe care le-am sorbit cu privirile și sufletele. Și printre cele mai impresionante imagini din dronă, pe timp de zi! Vă arăt mai jos imaginile, după ce vă informez un pic despre capodoperele acest geniu al ingineriei, Anghel Saligny.
Încă de când a apărut omenirea, construirea de poduri a reprezentat un reper important și necesar, deoarece dezvoltarea schimburilor comerciale și evoluția mijloacelor de transport au impus și dezvoltarea căilor de comunicație.
Realizarea de poduri rezistente și durabile, complexe tehnic, dar și diverse în materiale folosite și parametri caracteristici, a devenit un semn al nivelului de cultură, civilizație și bunăstare al unei națiuni.
După mai bine de 19 veacuri de când Apolodor din Damasc a construit celebrul pod de la Drobeta Turnu-Severin, construirea unui pod de cale ferată, care să permită legătura între Țara Românească și Marea Neagră, apare ca o necesitate încă de pe vremea domniei lui Barbu Știrbei, care, printr-o politică modernă de reforme, a sprijinit dezvoltarea rețelei de drumuri și construire de căi ferate.
Având în vedere că era vorba de mari lucrări inginerești publice, Guvernul României condus la acea vreme de Ion C. Brătianu, lansează în anul 1883 un concurs internațional pentru proiect care a două poduri peste Dunăre și brațul Borcea, la Cernavodă, și, respectiv, Fetești. Din Comisia de adjudecare a ofertelor făceau parte specialiști români și străini în domeniu, secretar fiind Anghel Saligny.
În anul 1883 au avut loc două concursuri în cadrul cărora s-au prezentat opt proiecte, iar în 1886, cinci proiecte. După examinarea lor, comisia de adjudecare a ofertelor a apreciat că niciun proiect nu poate fi acceptat, deși au participat firme de renume din Franța, Germania, Elveția și Belgia.
În asemenea condiții, în anul 1887 Ministerul Lucrărilor Publice, ia hotărârea surprinzătoare pentru mulți, de a-l desemna pe tânărul inginer român Anghel Saligny să elaboreze, la numai 34 de ani, proiectele pentru podurile de la Fetești-Cernavodă.
A fost o decizie surprinzătoare, deoarece cu numai câțiva ani în urmă același minister refuzase să ia asupra sa răspunderea executării unor tabliere mici, iar lucrarea fusese încredințată unor firme particulare. Alegerea a fost deosebit de inspirată, deoarece peste puțini ani se va dovedi că Anghel Saligny era omul potrivit apărut într-o perioadă potrivită, așa cum îl considera contemporanii săi.
Proiectarea lucrărilor de la Fetești Cernavodă a durat doi ani. Anghel Saligny își formează echipă de ingineri specialiști, pleacă pentru documentare în Scoția, de unde își ia inspirația de la lucrările de construcția celui mai mare pod din lume la acea dată (Firth of Forth 2521 m).
După revenirea sa în țară, Anghel Saligny rezolvă toate probleme de ordin tehnic și economic, astfel încât echipa de specialiști termină la 1 decembrie 1889, elaborarea formei finale a proiectului podurilor de peste Dunăre și brațul Borcea.
Sistemul de poduri de la Cernavodă, cu cei 4087,95 m, depășea ca lungime și impresiona, ca și concept original, orice altă construcție de acest fel din Europa și devenea adevărată operă de artă inginerească. Cea mai grandioasă de pe bătrânul continent la ora construirii sale și încă multă vreme după aceea, mărturie a geniului arhitectonic și ingineresc al poporului nostru.
Proiectul aducea două mari inovații pe plan mondial: sistemul nou de grinzi cu console, pentru suprastructura podului, și ca material nou de construcție, oțelul moale – în locul fierului pudlat, folosit anterior la tabliere de poduri. Trebuit ca Anghel Saligny să ducă o luptă îndârjită cu tehnicienii rutiniere pentru a impune acceptarea acestor două inovații.
Lucrările de construcție a podurilor dunărene s-au realizat într-un timp relativ scurt, între 1890-1895, însemnând realizarea două poze principale.
Dacă treci prin zonă, trebuie neapărat să te oprești pentru o clipă să admiri Podul Regele Carol I. O poți face de pe Dealul Rosova de unde îl poți admira în toată splendoarea sa sau chiar de sub pod de unde poți vedea cât de rezistent este și ce a însemnat toată construcția aceasta.
Cu drag de călătorii,
Cosmina din Zig Zag prin România
- Îmbunătățește-ți strategiile de business la TopHotel Conference 2024! - aprilie 17, 2024
- Înscrierile în competiția TopHotel Awards 2024 sunt deschise! - martie 5, 2024
- Industria ospitalității se reunește la TopHotel Conference & Awards 2023! - mai 19, 2023
Leave A Comment