Salina Turda

Poarta spre inima Transilvaniei!

Acesta este brandul care descrie Salina Turda- unul dintre primele obiective turistice vizitate de zig zagări, în judeţul Cluj!

M-am tot gândit cum să scriu despre cel mai cunoscut obiectiv al oraşului Turda, atât în ţară cât şi în străinătate! Deja s-au scris şi filmat multe materiale…

Cei 584 000 de mii de turişti pe care salina  i-a atras doar în anul 2015 (al doilea obiectiv românesc ca număr de vizitatori, după Castelul Bran) arată valoarea şi popularitatea ei.

Ce spun străinii despre această bijuterie turistică subterană?

Salina Turda a fost catalogată de Business Insider ca una dintre cele mai frumoase locuri subterane din lume. La un moment dat a fost clasată pe locul 22 printre cele mai spectaculoase destinaţii turistice din lume.

Salina Turda

După toate cele văzute direct şi auzite am zis să o prezint sub o formă familiară nouă: 777. 🙂

Cum adică?

La un an de călătorie am scris o ediţie de colecţie, cu 7 poveşti, despre 7 oameni şi 7 locuri, din primele 7 judeţe ale periplului Zig Zag prin România. Am numit-o atunci 777-Rămâi Român de România. Mai multe detalii despre carte găseşti aici!

 Revenind…

Gândul a încolţit din nou la Salina Turda, când mi-am spus:  Ce-ar fi să o prezint folosind formula 777?

Uite aşa, în articolul de azi vei descoperi 7 curiozităţi, 7 activităţi pe care le poţi face aici şi 7 gânduri ale zig zagărilor despre acest obiectiv . 

Hai să le luăm pe rând, bine? 🙂

Salina Turda

Tunelul de intrare în Salină.

7 curiozităţi despre Salina Turda

  • Prima atestare documentară a extragerii sării în Turda datează din 1 mai 1271, când se dăruia capitlului din Transilvania „ocna de sare de la Turda”.
  • Zăcământul de la Turda este situat in nord-estul orașului.  Se întinde sub forma unei perne alungite, pe o suprafață de 45 kmp și are o adâncime de 1200 m.
  • În 1552, ocna de sare de la Turda este declarată ca fiind cea mai importantă din Transilvania.
  • În 1690 sunt începute primele lucrări miniere de deschidere, pe amplasamentul salinei actuale. Austriecii care şi-au instalat administraţia în zonă au pus mare preţ pe exploatarea sării.  Astfel apar puţurile din camera de mină Terezia. La puţin timp se deschide Mina Sfântul Anton. După 1840, activitatea salinei începe să decadă, în defavoarea concurentei principale: Salina de la Ocna Mureş.
  • La Salina Turda, sarea a fost exploatată de oameni liberi, angaţi pe un an. Contractul de muncă se încheia pe 7 ianuarie, iar  salariul ajungea la 12 florini pe an. Muncitorii primeau un bonus,  toţi împreună, la cele patru sărbători (Crăciun, Paşte, Rusalii şi Ziua tuturor sfinţilor). Acesta era format dintr-un un butoi de vin, un bou şi 100 de pâini. Ulterior s-a dovedit că un muncitor zilier în agricultură  câştiga mai mult într-un an decât un tăietor de sare.
  • Exploatarea sării s-a oprit la Turda în 1932. În al doilea război mondial a fost utilizată ca adăpost antiaerian de către populaţia oraşului. Din 1950, până în 1992 ( când a avut loc deschiderea Salinei pentru turişti) o parte din ea a fost depozit de brânzeturi.
  • În 2008 Salina Turda a intrat într-un amplu proces de modernizare. S-a accesat programul PHARE 2005 CES infrastructură mare regională/locală, în valoare de 6 milioane de euro. În 2010, salina a fost redată circuitului turistic.
    Salina Turda

    Zig Zagării în Galeria Franz Iosef

     

    Merită să mai ştii salina că este compusă din: Mina Rudolf, Mina Ghizela, Mina Terezia şi Galeria Franz Josef.

Acum că ne-am informat hai să vedem…

7 activităţi pe care le poţi face în zonă!

  • Vizita tuturor sălilor din salină, alături de un ghid. Turul durează aproximativ o oră şi jumătate. Poţi solicita ghid care să vorbească limba română, franceză, engleză, maghiară sau germană.
  • Accesează baza de tratament.
  • Încearcă o tură de 8 minute, în roata mare.
Salina Turda

Mina Rudolf-locul unde se desfăşoară majoritatea activităţilor de agrement din salină.

  • Joacă mini-golf. Terenul se închiriază pentru maximum 30 de minute.
  • Bucură-te de o partidă de bowling, biliard sau tenis. Timpul alocat pentru fiecare este: 20 min, 10 min, 30 min. Există şi teren de sport pe care îl poţi închiria pentru o oră.
  • plimbă-te cu barca pe lacul sărat, în mina Terezia (20 min).
  • închiriază amfiteatrul pentru spectacole, prezentări, conferinţe, nunţi etc. Capacitatea lui este de 180 de locuri. Are scaune încălzite cu pernă electrică. 🙂 Din când în când aici au loc proiecţii de film.

Bonus pentru copiii tăi sau copilul din tine: spaţii de joacă pentru copii,tobogane etc. 🙂

Notă: Informaţii detaliate despre salină, istoria ei, baza de tratament, activităţile de agrement şi preţurile aferente găseşti pe www.salinaturda.eu

Încheiem formula 777 cu…

7 gânduri ale zig zagărilor despre Salina Turda, în urma vizitei noastre aici:

  • Este unul dintre obiectivele turistice româneşti cel mai bine puse în valoare. Ne-au impresionat atât minele de exploatare a sării dar şi felul în care au fost puse la punct activităţile de agrement. Atât la exterior, cât şi în subteran organizarea şi atenţia la detalii sunt prezente.
  • Mina Terezia este partea care ne-a plăcut cel mai mult. Amenajările de pe lac, luminile, mărimea sălii, forma cristalelor de sare…toate acestea îţi dau senzaţia că eşti într-un episod Star Trek. 🙂

Salina Turda

Ne-am amintit de Flavius Cernescu, pe care l-am cunoscut în Reşiţa. În filmul regizat de Sabin Dorohoi, „Transilvania Dragon” el face slackline chiar deasupra acestei mine. Poţi urmări documentarul aici. (episodul cu Salina Turda începe de la minutul 23:20)

Salina Turda

Echipa Zig Zag, într-un nou episod Star Trek! 🙂

  • Ghidul nostru, Daniel Popa a făcut diferenţa! El este din Turda şi a ales să rămână aici, iar meseria de ghid la salină i se potriveşte foarte bine. Daniel a legat fiecare sală sau mini-obiectiv cu o poveste interesantă sau amuzantă. 🙂

    Salina Turda

    Daniel Popa şi echipa Zig Zag prin România.

 

  • Mina Rudolf, ultimul loc în care sarea a fost exploatată la Turda este în prezent „inima agrementului” din salină. Chioşcul cu suveniruri, amfiteatrul, roata, spaţiile pentru tenis, biliard, bowling etc se află aici.
  • Am strigat „Daniel Leeeş” când i-am văzut portretul şi produsele de ceramică figurativă. Pe Daniel l-am intervievat în Baia Sprie, cu ocazia călătoriei în Zig Zag prin Maramureş. Poţi să-i citeşti povestea aici!
Salina Turda

Daniel Leş şi ceramica sa figurativă.

  • Am testat calităţile acustice ale salinei. Într-un loc arătat de ghidul nostru am ascultat ecoul cuvintelor noastre: Zig Zag prin România! 🙂
  • Nu îţi recomandăm să guşti sarea de pe pereţi, chiar dacă aceasta pare extrem de comestibilă în unele locuri.  🙂  În rest, bucură-te de aerul sărat, de răcoarea plăcută (suportabilă cu o haină mai groasă), spectacolul subteran al sării şi cel creat de cei care au pus în valoare acest loc.

Pam-pam!

Aceasta este călătoria noastră la Salina Turda, văzută prin formula 777.

Care-i următorul pas?

Vizitează Salina Turda, testează activităţile care se pot face aici şi apoi găseşte-ţi propria formula de a o prezenta. 🙂

Închei articolul cu un îndemn pentru tine!

“Călătoria şi schimbarea locului aduc o nouă vigoare minţii.”
Seneca

Reînoieşte-ţi permanent mintea cu gânduri şi experienţe pozitive! Întăreşte-o cu experienţele aduse de călătorii!

Dar tu?

Ce ţi-a plăcut la Salina Turda cel mai mult, dacă ai fost? Dacă nu, ce alte saline din ţară te-au impresionat?

Unde-s multi puterea creşte şi povestea nu s-opreşte! 🙂 Scrie-ne un comentariu cu gândurile tale.

Redactare articol: Radu Dascălul

Foto: Oancia Iulian & Elena Acăprăriţei

Pofta de viaţă şi de călătorii să ai,

~Echipa Zig Zag prin România

Blaj

Echipa Zig Zag prin România