agrement

Când a fost ultima dată când te-ai strâmbat în oglindă, în fel şi chip, fără un motiv anume?

Sau când…

ai dansat prin casă?

Te-ai bucurat de un meci de fotbal/ tenis cu prietenii?

ai făcut tot felul de monştri şi creaturi din plastilină?

Sau poate când…

ai călărit.

ai  făcut via ferata.

Ai făcut body rafting.

Ai fost la un spectacol de operă.

 

Pe scurt: Când te-ai JUCAT ultima dată? 

Pentru noi, zig zagării, jocul nu lipseşte din călătoriile noastre.

agrement Zig Zag

În articolul de azi o să-ţi povestesc despre feluri interesante de a te juca, activităţi pe care le-am practicat, cât timp am stat în Cluj-Napoca.

Înainte să intru în detalii hai să te întreb câteva lucruri…

Îţi aminteşti cum te simţeai atunci?

Ce gânduri îţi treceau prin minte?

Cum ţi-a mers ulterior,  în celelalte activităţi ale tale?

Cât de des îţi permiţi, conştient, să te joci?

Te întreb toate aceste lucruri, pentru că în călătoria în Zig Zag prin România de până acum am resimţit de mai multe ori nevoia de a ne juca…Chiar şi în periplul nostru s-au strecurat rutina, confuzia sau sentimentul că nu mai e „vreme să respiri”.

Am primit şi răsplata firească, sub formă de bună dispoziţie, creativitate, perspective noi sau prietenii mai puternice, după ce ne-am jucat.

Agrement

Ai o nouă perspectivă după ce te joci! 🙂

S-au scris şi s-au spus multe despre puterea pe care această „super armă” o are asupra omului.

Uite câteva gânduri pe care le-am găsit pe tema asta:

Dacă ar trebui să-mi rezum în puține cuvinte experiența mea, aș spune că jocul m-a dus mereu tot mai departe, tot mai adânc în real. Și filozofia mea s-ar reduce la o singură dogmă: Joacă-te! ~Mircea Eliade

Nu ne oprim din joacă atunci când îmbătrânim, ci îmbătrânim când încetăm să ne mai jucăm. ~  George Bernard Shaw

Când muncești, joacă-te. Munca, dacă este doar o datorie, te ucide. ~ Max Jacob

Omul este un om  întreg numai atunci când se joacă. ~Friedrich Schiller

Putem vorbi multe despre importanţa şi beneficiile jocului…

Idee e că joaca merită să fie o parte esenţială din viaţa noastră, ca apa, care îţi atât de necesară şi atunci când munceşti, când eşti acasă sau când călătoreşti!

Dacă vorbim de călătorii, în domeniul turismului, ramura care promovează cel mai bine joaca este turismul de agreement.

În dicţionar, sensul cuvântului agrement este: Petrecere plăcută a timpului; divertisment; amuzament; distracție.”.

Teoria spune că agrementul turistic înseamnă:

Ansamblul mijloacelor,echipamentelor, evenimentelor şi formelor oferite de unităţi, staţiuni sau zone turistice, capabile să asigure individului sau unei grupări sociale o stare de bună dispoziţie, de plăcere, să dea senzaţia unei satisfacţii, unei împliniri, să lase o impresie şi o amintire favorabile.

Dar, hai să nu ne „prindem nasul”  în definiţii tehnice…

Cum arată practica?

În timpul călătoriei în Zig Zag prin România ne jucăm în tot felul de moduri. Căutăm să diversificăm activităţile, să ne bucurăm de ceea ce ne oferă fiecare loc şi bineînţeles să învăţăm ceva constructiv (individual şi ca echipă) din fiecare.

În judeţul Cluj, mai exact în Cluj-Napoca am testat 6 tipuri diferite de agrement, despre care o să-ţi povestesc în continuare!

  1. Escape Room
Agrement The Dungeon

Sursa foto: thedungeon.ro

Conceptul e simplu. Alături de unul sau mai mulţi prieteni (2 persoane minim) eşti închis într-o cameră, cu o anumită temă. Ai la dispoziţie un anumit termen ca să evadezi.

În Cluj-Napoca am făcut asta la The Dungeon (primul escape room din oraş). Am  avut o oră la dispoziţie ca să evadăm, din camera întunecată, de la subsol. De asemenea trebuia să-l găsim pe conte. 🙂

Cum ?

Dezlegând mistere şi tot felul de secrete.

Agrement, The Dungeon

Am evadat după 52 de minute,în care ne-am distrat copios. Ne-am speriat unii pe ceilalţi sau de către decorul bine gândit, iar la sfârşit am primit, o diplomă şi ne-am împrietenit cu un craniu simpatic! 🙂

Ce înveţi dintr-un astfel de joc?

Lucrul în echipă, felul în care reacţionezi în situaţii nesigure sau cu miză, tiparele mentale/emoţionale într-o echipă, îţi dezvolţi “muşchiul” curiozităţii etc.

  1. Parapanta
parapanta agrement

Foto: TXA Cluj

Adelina, colega noastră avea ca obiectiv pe anul acesta, un salt cu parapanta. A câştigat la 5ms Cluj  un zbor în tandem , alături de echipa Transilvania Extreme Adventures.

Adrenalină. Privelişti superbe. O modalitate diferită de a te cunoaşte mai bine, în situaţii extreme.

De asta vei avea parte când sari cu parapanta. 🙂

  1. Mini Golf

Este un sport în sine, asemeni golfului, care se desfăşoară pe o serie de piste speciale. Avantajele faţă de „fratele mai mare” sunt: nu impune limite de vârstă şi este mai uşor de practicat.

golfee agrement Cluj

În Cluj Napoca am jucat mini-golf la Golfee: o locaţie jumătate bar-cafenea, jumătate teren de mini golf.

E un loc fain, în care să stai pur şi simplu, să te bucuri de citit, colorat, jocuri de societate, un traseu de mini golf (18 niveluri), o piscină cu bile sau o groapă cu nisip kinetic.

Ce ne-a învăţat sesiunea de mini-golf, la Golfee?

Concentrarea, precizia, detaşarea faţă de rezultat şi desigur să râzi de propriile greşeli , după care să o iei de la capăt într-un mod diferit.

 

  1. Paintball

Aici lucrurile sunt simple! Alături de un grup de prieteni mergi în pădure, te îmbraci în costume militare, primeşti o puşcă cu bile colorate şi multe instrucţiuni…Apoi încep împuşcăturile! 🙂

Noi am făcut asta în pădurea Făget, în compania celor de la Outdoor4u.  Merită să ştii că ei mai organizează în plus teambuilding-uri, tabere de copii, activităţi de turism de aventură şi diverse evenimente.

Unde, când şi cum?

paintball agrement

Lângă Cluj-Napoca, pe o vreme de toamnă ca-n poveşti: nămol, ploaie şi frig. Umorul şi adrenalina au fost la cote maxime, căci fiecare dintre noi avea o tactică militară perfectă! Până când primeai o bilă colorată ( erai norocos dacă te nimerea în picior sau în mână) şi trebuia să strigi:  MOOORT! 🙂

Ce am învăţat de la sesiunea de paintbal?

Păzeşte-ţi spatele, lucrează în echipă, strategia cea mai bună şi nu fuga cea multă câştigă, pleacă pregătit, chiar dacă e doar un joc.

  1. Laser Tag

Când vrei să te distrezi, pe ritmurile noilor tehnologii, laser tag este ideal!

Laser cum?

agrement lasertag

Laser Tag este un sport hi-tech. Seamănă cu paintball-ul sau airsoft. Se joacă  în echipă, de obicei, în  minim 4 jucători.

Cum se procedează?

Încerci să obţii cât mai multe puncte trăgând cu o armă care emite o rază in infraroşu. Se practică atât outdoor, cât şi indoor.

În Cluj-Napoca am făcut asta la Laser Tag Cluj, chiar lângă aeroport.

Ce ne-a plăcut?

Decorul hi-tech, muzica, faptul că am invitat mai mulţi prieteni, atmosfera, mişcarea intensă, jocul e inofensiv, accesibilitate ( se poate juca de la 7 ani în sus).

Laser Tag agrement

Ce am învăţat?

Diverse strategii militare, comunicarea în echipă, precizia,viteza de reacţie, concentrarea în situaţii dificile (oboseală, zgomot etc).

  1. Fotbal

De ce oamenii urmăresc, în număr atât de mare, meciurile de fotbal?

E o întrebare la care nu avem un răspuns absolut, nici eu, nici colegii mei. 🙂

Ce putem spune este că ideea de a alerga pe teren încercând să dai gol în poarta adversă crează o atracţie irezistibilă. Mai ales când joci fără încrâncenare, în formulă mixtă-băieţi şi fete.

fotbal agrement

În Cluj-Napoca am jucat fotbal pe timp de noapte, pe terenurile de la Club Transilvania– o bază sportivă bine dotată, cu servicii diverse ( tenis, fotbal,handbal, baschet etc).

Ce am învăţat?

Temperatura contează! Prima dată când am jucat aproape de zero grade era dificil să respirăm şi să ne concentrăm bine asupra jocului.

Comunicarea în echipă, în timpul „ostilităţilor” contează enorm. Cooperarea, vigilenţa şi dăruirea sunt elementele care fac diferenţa! 🙂

Hai la joacă!

Asta mai rămâne de spus, după ce ţi-am prezentat toate aceste activităţi de agrement! Ele sunt doar un punct de pornire, căci în Cluj-Napoca, judeţul Cluj şi în ţară e mare diversitate! Atât acasă, în muncă, cât şi în timpul călătoriei joaca face diferenţa între o experienţă seacă, anostă şi una plină de energie, amuzament şi lecţii utile.

Merită să reţii că…

Jocul este cel mai elevat tip de cercetare. Albert Einstein

Cu bucurie,

Radu Dascălul

Acum îţi dăm ţie cuvântul! 🙂

Ce activităţi de agrement interesante ai încercat în Cluj-Napoca?

Dar în altă parte a ţării?

Ce părere ai despre joacă, ca modalitate de a ne dezvolta mai bine şi mai repede, ca oameni?

Scrie-ne gândurile tale, într-un comentariu!

 

Poftă de viaţă şi de călătorii să ai!

~Echipa Zig Zag prin România

Salina Turda

Echipa Zig Zag prin România